19. travanj 2021.

U Đurđevcu otvorena nova poslovna zona vrijedna 11 milijuna kuna

Završetkom radova na infrastrukturi poslovne zone A sjever, ukupne vrijednosti od gotovo 11 milijuna kuna, Grad Đurđevac i Koprivničko – križevačka županija dobili su novi, značajan gospodarski resurs.

S ciljem daljnjeg poticanja gospodarskog razvoja i poduzetničkih aktivnosti Grad Đurđevac je završetkom radova na poslovnoj zoni A sjever površine 230.000 četvornih metara poduzetnicima ovog dijela Podravine osigurao osnovnu infrastrukturu za početak ulaganja i omogućio preduvjete za daljnji razvoj poslovanja, navodi se u priopćenju. Ovom investicijom jedan od najpotentnijih dijelova Hrvatske, zbog svoje geografske pozicije i prirodnih bogatstava te ulaganja u edukaciju lokalnog stanovništva, dobio je zasluženi potencijal za daljnji gospodarski zamašnjak. Projekt Razvoj infrastrukture poslovne zone A-sjever Đurđevac, financiran je bespovratnim sredstvima iz OP Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., od čega je 85 posto sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Grad Đurđevac poduzetnicima je također osigurao nekoliko modela poticaja ulaganja. Kao jedinstveni model na području Republike Hrvatske investitorima se osiguravaju na posebnom dijelu poslovne zone glavni projekti za izgradnju poduzetničkih hala, na temelju kojih se ishoduju građevinske dozvole, a sve kako bi se olakšale administrativne barijere i skratilo vrijeme za realizaciju investicije. 

- Programom olakšica i poticaja investitorima u poduzetničkim zonama u Gradu Đurđevcu, koji je prošle godine donijelo Gradsko vijeće grada Đurđevca, poduzetnicima su omogućeni maksimalni poticaji, usmjereni privlačenju ulaganja te otvaranju novih radnih mjesta. Zbog toga su poduzetnici s područja Grada Đurđevca i okolnih naselja, a koji svoje poslovanje odluče preseliti i razvijati u Poduzetničkoj zoni A-sjever, oslobođeni plaćanja komunalne naknade i doprinosa u iznosu od 100% za prvih pet godina, ako je riječ o proizvodnim djelatnostima te narednih pet, sukladno postotku izgrađenosti građevinske parcele na području Zone - istaknuo je gradonačelnik grada Đurđevca Hrvoje Janči.

Projekt je nastavak aktivnosti koje su započele u mandatu bivšeg gradonačelnika, Željka Lackovića, kada se krenulo s otkupom zemljišta, rješavanjem imovinsko-pravnih pitanja te pripremom projektno-tehničke dokumentacije.

- Vizija razvoja Đurđevca je oduvijek bila jasna – ključ je u razvoju poduzetništva. Ponosan sam da je ulaganje čiju smo pripremu započeli davne 2013. godine uspješno realizirano i veselim se dolasku poduzetnika u Zonu A-sjever. Dugotrajan trud i rad su se isplatili. Sada čekamo natječaje iz nove financijske perspektive 2021.-2027. iz kojih ćemo financirati izgradnju infrastrukture u Poslovnoj zoni B - naglasio je Lacković.

Sama zrelost projekta jasna je kada se uzme u obzir da su sagledavane i komparativne prednosti same lokacije. Izgradnjom ceste s pratećom infrastrukturom unutar poduzetničke zone A-sjever omogućila se i cestovna dostupnost parcela zone, što je i osnovni preduvjet aktivacije zone, stoji u priopćenju.