Hrvatska
StoryEditor

U izazovnoj 2020. DataBox sagradio podatkovni centar prema najvišim standardima

17. Travanj 2021.
23.12.2020., Zagreb - Direktor tvrtke DataBox Filip Olujic. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Za mnoge loša, prošla je godina za IT industriju bila odlična pa je i zagrebački DataBox porastao za 40 posto i izrastao u najveći privatni podatkovni centar u Hrvatskoj. No to se ipak ne događa samo zbog potrebe korisnika. U sedam godina postojanja tvrtka dobit ulaže u razvoj, prošle godine proširila je kapacitete, a u njoj razmišljaju i o novoj lokaciji

U sedam godina postojanja zagrebački DataBox izrastao je u najveći privatni podatkovni centar u Hrvatskoj omogućujući poslovnim korisnicima visoku razinu računalnih resursa bez kapitalnih ulaganja s najvišom razinom dostupnosti i stabilnosti u nas. U prošloj, izazovnoj godini rastao je 40 posto, što je iznad prosjeka djelatnosti i iznad očekivanja u tvrtki. Za direktora DataBoxa Filipa Olujića glavni cilj je najviša sigurnost i dostupnost podataka uz optimalno korištenje električne energije i stručnjaka za upravljanje tim sustavima. Njihovim uslugama koristi se više od 200 malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj, ali i Polleo Sport, Sancta Domenica, Tokić, Telemach Hrvatska i Flixbus. Također, surađuju s, primjerice, Schneider Electronicom, Stulzom, Panduitom, HPE-om (Hewlett Packard Enterprise), Ciscom, Pure Storageom, Fortinetom, Trend Microm, VMwareom i Veeamom.

Trenutačno su najviše prisutni u Hrvatskoj i susjednim zemljama, ali s rastom i ulaganjima Olujić očekuje daljnje širenje u Europi. Gotovo im svi prihodi iz godine u godinu odlaze na unaprjeđenje poslovanja, infrastrukturu i stalnu obuku zaposlenika, što zahtijeva velika kapitalna ulaganja, a najveći iskorak bila su lanjska ulaganja u imovinu i infrastrukturu, zbog čega su postali najveći domaći privatni podatkovni centar.

Ključ u ruke

DataBox proizašao je iz tvrtke STORM Computers s gotovo 30 godina iskustva u raznim segmentima IT industrije, koja je 2013. godine započela razvoj usluga tehnologija u oblaku prateći tadašnji razvoj i potražnju na tržištu. Budući da taj dio poslovanja 2014. naglo raste pada odluka o otvaranju vlastitog carrier–neutral podatkovnog centra, kaže Olujić, a DataBox je članica STORM Grupe. Ponuda rješenja i usluga DataBoxa dijeli se u tri segmenta: telekom, cloud i data centar.

– Mi smo one-stop-shop za sve korisničke IT potrebe. Krojimo IT rješenja prema njihovim poslovnim procesima i zahtjevima po modelu 'ključ u ruke'. Kod nas nema prebacivanja i izbjegavanja odgovornosti između više IT dobavljača, zato što osiguravamo aktivnu korisničku podršku. Od pristupa internetu preko administracije mail-servisa do servera za njihova aplikacijska rješenja, korisnicima pružamo jedno mjesto za kontakt. Zbog nedavnih kriznih situacija u vezi s koronavirusom i potresima usmjerili smo se na nekoliko ključnih usluga: kolokaciju podatkovnog centra, pristup internetu, disaster recovery, backup as a service, tape as a service i infrastructure as a service. Potražnja za tim uslugama je i logična jer one osiguravaju kontinuitet poslovanja tvrtkama u ovim nesigurnim vremenima.

Odabirom rješenja i usluga u podatkovnom centru DataBox korisnici izbjegavaju kapitalna ulaganja u IT opremu i opremanje pripadnog prostora, dobivaju cjelovito i kvalitetno rješenje te inovativne alate i servise. Novac namijenjen za jednokratnu nabavku IT opreme sada mogu iskoristiti za razvoj vlastita poslovanja, znači novih proizvoda i usluga, kako bi bili konkurentniji na tržištu – objašnjava Olujić.

Najzahtjevniji projekt

Olujić najvažnijim poslovnim potezima doživljava stalno praćenje razvoja tehnoloških rješenja te pravodobnu reakciju na potrebe korisnika. Svjestan je da nije dovoljno dizajnirati i sagraditi infrastrukturu podatkovnog centra sukladno visokim pravilima struke i industrije, već je bitno održavati je na istoj razini, ispitivati i nadograđivati sustave podatkovnog centra te unaprjeđivati i razvijati vlastita znanja. Upravo im je to prema njegovu mišljenju omogućilo ulazak na hrvatsko tržište telekomunikacijskih usluga i podatkovnih centara. Prve godine bile su izazovne zato što su se sa svakim novim korisnikom morali dokazivati, a budući da je DataBox manja tvrtka Olujić njihovu prednost vidi u prilagodljivu sustavu i kratkom lancu rukovođenja.

– Svaki naš korisnik projekt je za sebe. U našem segmentu ne postoji jedno rješenje za sve. U načelu svi poslovni korisnici žele riješiti slične zahtjeve i probleme, ali na kraju dana njihov način poslovanja određuje koja su rješenja optimalna za njihovu tvrtku. Najzahtjevniji projekt jednoga korisnika koji smo dobili bila je gradnja i opremanje dedicirane serverske sobe u roku od 60 dana usred koronakrize i zatvaranja. Riječ je o projektu koji u idealnim uvjetima u prosjeku traje šest mjeseci uz pretpostavku da postoji gotova projektna dokumentacija. U idućem razdoblju usmjerit ćemo se na novo tržište, marketing i izgradnju brenda. Novo proširenje podatkovnog centra slijedi ove godine uslijed rasta potražnje za našim uslugama te je izvjesno da ćemo u budućem razdoblju razmišljati i o proširenju na novu lokaciju. Želimo ostati jedini podatkovni centar davatelj usluga bez sekunde zastoja, uz nastavak širenja infrastrukturnih i ljudskih kapaciteta – nada se Olujić.

Dobitna kombinacija

U izazovnoj prošloj godini zbog zahtjeva tržišta sagradili su podatkovni centar i pripadajuću infrastrukturu prema najvišim standardima industrije, Tier 3 i Tier 4, osiguravajući visoku dostupnost njegovih usluga. Olujić ističe da su njihovu kvalitetu prepoznale i velike međunarodne kompanije poput Telemacha Hrvatska, kojem su postali glavni podatkovni centar u Hrvatskoj. U 2019. godini imali su željeni rast, ulagali u znanje i infrastrukturu te napravili promjenu u organizaciju poslovanja.
– Rekao bih da su spremnost na izazove i ostvareni rezultati u 2020. godini najbolji odraz kvalitete uloženih napora iz 2019. godine pa tim tempom i nastavljamo.

Ni u jednom trenutku nismo prestali investirati te smo prošle godine dvostruko proširili kapacitete, pa tako sada brojimo 1200 četvornih metara podatkovnog centra te dvjestotinjak postavljenih ormara, koje napajamo s 2,2 MW iz vlastitih trafostanica. Mislim da se cijeli IT sektor dobro održao u zahtjevnim vremenima jer je 'novo normalno' zahtijevalo brzu prilagodbu i prelazak na digitalnu tehnologiju. Kvalitetna korisnička podrška i rješenja prema modelu 'ključ u ruke' za nas su se pokazali kao dobitna kombinacija i ranije, ali i uslijed koronakrize. U svakom trenutku bili smo spremni odgovoriti na sve zahtjeve naših korisnika te podržati sve njihove potrebe za resursima. U trenucima zatvaranja bili smo partner za mnoge tvrtke koje su trebale prilagodbu poslovanja uvjetima rada iz kućnih ureda ili brzo i kvalitetno skaliranje njihove sistemske infrastrukture kako bi oni mogli kvalitetno i odmah podržati zahtjeve svojih korisnika. Naša je infrastruktura bila spremna, jer nam je to ipak posao, ali smo morali napraviti brzu unutarnju reorganizaciju sa zaposlenicima, podijelivši se u timove koji rade po 14 dana i vodeći poslovanje prema preporučenim zdravstvenim mjerama – tvrdi Olujić.

Pogodnosti za zaposlenike

DataBox zapošljava 17 djelatnika i četiri vanjska suradnika, a sada su otvorena još dva radna mjesta. S obzirom na to da u Hrvatskoj već dva desetljeća neprekidno raste kvalitetna ponuda atraktivnih IT zaposlenja, iznosi Olujić, unutar države porasla je i potražnja za kvalitetnom radnom snagom. Ali, dodao je, otvoreno tržište Europske unije proizvelo je neograničenu mobilnost te kvalitetna radna snaga odlazi tamo gdje su veće plaće i socijalne pogodnosti. Iako se i oni bore s tim izazovom, do sada su ga uspijevali relativno bezbolno riješiti. To je postignuto i plaćama, koje u DataBoxu prate IT tržište stoga što se Olujić trudi biti što konkurentniji te dugoročno zadržati svoje stručnjake i privući nove.

Osluškujući želje zaposlenika, prošle su godine uz uobičajene božićne pakete i predstavu roditeljima osigurali i nove pogodnosti poput subvencije vrtića, novčane nagrade za rođenja djeteta ili prilagođenoga radnog rasporeda potrebama roditelja i djece. Osim toga, DataBox omogućuje stručna usavršavanja, subvencije toplog obroka, program preporuka, darove za razne životne prilike, dodatne slobodne dane i veći broj dana godišnjeg odmora. 

19. travanj 2024 22:11