Hrvatska
StoryEditor

U novom broju čitajte o crowdinvestingu i početku mahnitog trošenja

17. Lipanj 2021.
Lider 820

Skupno financiranje ulagačka je prilika primarno za male ulagače koji žele biti dio nove informatičke revolucije i digitalne scene ulaganjem male količine novca u zanimljive projekte još neprepoznatih tvrtki. Upravo je stoga taj tip ulaganja rizičniji od većine ostalih. Dok je skupno financiranje temeljeno na nagradama i donacijama neke ulagače ostavilo kratkih rukava, jer tvrtke koje su prikupljale novac nisu ispunile obećanja, skupna ulaganja u zamjenu za vlasnički udio funkcioniraju drukčije i tu takve prijevare nisu moguće, što, naravno, nije jamstvo da će takvo ulaganje uroditi i zaradom. U novom broju Lidera, u temi tjedna Nikolina Oršulić saznala je sve o crowdinvestingu.

Tijekom pandemije korone hrvatski su građani 'uštedjeli' deset milijardi kuna, a sada su ponovno počeli rasti i potrošački krediti. Otključavanje novčanika već se vidi u rastu prometa u maloprodaji u gotovo svim segmentima. Broj prodanih Porschea već u prvih pet mjeseci gotovo je dvostruko veći u odnosu na isto razdoblje 2019., a podacima iz te godine približio se i broj prodanih Audija i BMW-a. O početku mahnitog trošenja piše Antonija Knežević.

U posljednjih sedam godina u hrvatskim je školama pedeset tisuća učenika manje, a istodobno se za toliko povećao broj umirovljenika. Uza sve drugo taj trend ugrožava dolazak stranih investitora, koje ne zanimaju zemlje u kojima živi staro stanovništvo i nema radne snage. Što misle hrvatski demografi i stručnjaci za tržište rada i zašto će sve ovo utjecati na investicije saznala je Kata Pranić.

Grah je, očito, dobro pao raznim tehnološki pismenim (barem donekle) samozvanim prorocima i poduzetnicima sposobnima kreirati digitalne kristalne kugle, rune ili što je već trendi u svijetu koji zna kakva vam je sudbina. U doba pandemijskih neizvjesnosti razbuktao se interes za internetska proročanstva. Sjajna sudbina zacijelo čeka one koji su se upustili u digitalni vidovnjački biznis iako mogu očekivati zapreke na tom putu. Što digitalni vidoviti Milani rade i kako to naplaćuju saznao je Jozo Knez.

Uz novi broj stiže i specijal 'Stupovi hrvatskog gospodarstva' u kojem će te saznati kojih je 150 najvažnijih jubilaraca u Hrvatskoj, zašto je održivo poslovanje ne samo ispravno već i profitabilno i kako se najbolje tvrtke spremaju za nepredvidive šokove.

25. travanj 2024 09:02