Hrvatska
StoryEditor

U novom broju čitajte o eksploziji rasta cijena građevnog materijala i nemogućoj generaciji Z

18. Ožujak 2021.

Neukrotiva generacija Z stupila je na tržište rada i zahtijeva prilagodbu poslodavaca na njih. Svaki pojedinac funkcionira kao vlastiti sindikat, taktika 'šuti i trpi' ne postoji, a reći 'zbogom' zbog neslaganja nikomu od njih nije problem. S druge strane, aktivni su, odlučni i otvoreni. Novi zaposlenici dolaze sa stilom, uz veliki prasak, ako je suditi po reakcijama poslodavaca koji ne skrivaju zatečenost njihovim stajalištima, ponašanjem i zahtjevima. Barem u neformalnoj komunikaciji. Kako buntovnike pretvoriti u najbolje zaposlenike saznala je u temi tjedna Nikolina Oršulić.

Eksplozija rasta cijena građevnog materijala, pogotovo željeza i njegovih konstrukcija te čelika i stiropora, kao i drugih izolacijskih materijala već je sad zabrinulo građevinske poduzetnike, ali i kupce stanova jer se očekuje da će poskupjeti i građevinski radovi, a posljedično i cijene stanova. A možda i infrastrukturni projekti. Tijekom veljače i ožujka došlo do enormnog povećanja cijena sirovina, a Edis Felić saznaje da će cijene rasti i dalje.

Više nego ikada do sada prošle je godine zbog pandemije i skraćivanja lanaca dobave postalo jasno koliko je poljoprivredna proizvodnja i prerada poljoprivrednih proizvoda važan segment samodostatnosti svake zemlje. Pokazalo se da prostora za pokretanje pogona za preradu ima, jer hrvatska poljoprivredna proizvodnja zadovoljava u prosjeku oko 70 posto domaćih potreba, u nekim proizvodima je to i znatno manje, primjerice, kod voća i povrća taj je udjel 50 do 60 posto, a slična je situacija i kod prerađenih poljoprivrednih proizvoda. Aleksandra Brzić piše o uspješnim OPG-ovima koji su se okrenuli preradi.

Ministarstvo poljoprivrede priprema neke važne zakonske promjene za koje u Ministarstvu vjeruju da bi mogle promijeniti smjer razvoja hrvatske poljoprivrede, o čemu je Edis Felić razgovarao s ministricom Marijom Vučković. Podsjetila je da je lanjski rast vrijednosti proizvodnje na 19,2 milijarde kuna nastavak rasta posljednjih godina.

U novom broju čitajte i reportažu Željke Laslavić 'Popodne u trgovačkom centru', u poslovnim znanjima saznajte sve o alatima kojima možete gledati u budućnost, dok tehnopolis donosi priču o sveprisutnim NFT tokenima i načinima da se na njima zgrne bogatstvo.

A tu su i dva posebna priloga - Autotrend i 200 pokretača desetljeća.

25. travanj 2024 08:28