Hrvatska
StoryEditor

U novom broju Lidera čitajte o padu proizvodnje, javnoj nabavi koja je stala i gradovima spasiteljima

16. Travanj 2020.
zavijusa 760

Proizvodnja je tema tjedna novog broja poslovnog tjednika Lider. Poduzetnici su suočeni s padom proizvodnje zbog koronavirusa, a njihova zabrinutost se može i osjetiti. Takav je dojam barem zasad jer ne znamo kako će se stvari razvijati, a poduzetnici kao pravi generali povukli su se uglavnom na rezervne položaje s ciljem što manjih gubitaka. Smanjenje proizvodnje nužna je posljedica. Saznajemo da se svi pripremaju i za najcrnji scenarij, premda se nadaju da se neće dogoditi. Također, pandemija koronavirusa uvelike je poremetila dobavne lance na globalnom tržištu, što neizbježno osjećaju i hrvatski proizvođači, iako se zasad relativno uspješno nose s tom situacijom. Ili su stvorili zalihe repromaterijala ili sada uspijevaju osigurati koliko-toliko dovoljne količine za aktualnu razinu proizvodnje. S druge strane, gomilaju se zalihe gotovih proizvoda na skladištima. Situacija je različita od tvrtke do tvrtke, a nisu ni sve branše jednako pogođene. O proizvodnji pišu Matilda Bačelić i Edis Felić.

Dolazi tsunami, a Hrvatska je na 'luftiću' kaže u velikom intervjuu Vedrana Pribičević, profesorica na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa. Kaže kako je jasno da je Hrvatska barem jednako nespremna za ovu krizu kao što je bila i za onu 2008. – 2009., i da smo zemlja niskog fiskalnog kapaciteta, što znači da smo zbog neurednih javnih financija propustili u dobrim vremenima provesti fiskalnu prilagodbu koja bi nam dopustila učinkovite intervencije u lošim vremenima. Zašto radnici i poslodavci već gube strpljenje i kakve su procjene ekonomske situacije i mogućih kretanja u skoroj budućnosti, saznao je Vanja Figenwald.

Aktualnosti donosi Željka Laslavić u teksu o javnoj nabavi. Stručnjaci za javnu nabavu smatraju da Vlada nije svjesna posljedica odluke o obustavljanju svih javnonabavnih postupaka, a ni važnosti javne nabave za brz gospodarski oporavk. Stoga HUP traži izuzeće barem za nabavu u projektima koji se financiraju europskim novcem.

Svi ga trenutačno krše, ali nitko ga sada ne bi mijenjao. Riječ je o Zakonu o radu, a na izvanrednu situaciju u kojoj smo se našli poslodavci su bili prisiljeni reagirati izvanrednim i brzim potezima, zbog čega za poštovanje propisanih procedura uglavnom nije bilo vremena. Inače preregulirani ZOR nema odgovore na izazove rada u vrijeme pandemije, čak ne regulira ni rad od kuće. Ipak, promjenama Zakona sada nisu skloni ni poslodavci, ni Vlada, ni sindikati. Što nam slijedi saznala je Ksenija Puškarić.

O lokalnim korona paketima piše Goran Litvan koji je istražio koji su se gradovi najviše 'isprsili' kako bi pomogli svojim poduzetnicima i gospodarstvu.

16. travanj 2024 08:00