Hrvatska
StoryEditor

U novom broju Lidera čitajte u što uspješni poduzetnici ulažu višak kapitala, što nam donosi pad BDP-a te aktualnostima iz HUP-a

03. Rujan 2020.

Ulaganja fizičkih osoba s visokom neto vrijednošću vlastite imovine (engl. high-net-worth individual – HNWI) u tvrtke s potencijalom sve su češća pojava i na hrvatskom tržištu. Nakon zadovoljenja svojih nekretninskih apetita, ulaganja u hobije i dionice okreću se ulaganjima u druge tvrtke. Sve je više poduzetnika, ali i menadžera velikih kompanija, koji su zaradili neki novac, bilo s pomoću dobiti na dionicama ili prodajom udjela u svojim tvrtkama, u ostavinskim raspravama ili naprosto jer su štedili i koji žele ulagati nekonzervativno. Takvi sve više ulažu u nove kompanije, u nove ideje, u nove poduzetničke priče koje zrače nekim optimizmom. Tko si ti uspješni poduzetnici  u temi broja saznala je Ksenija Puškarić.

O padu BDP-a i izgubljenoj godini piše Vanja Figenwald koji se u ovom broju komentrom osvrnuo i na i na raskol po COVID-u 19. Pa kaže kako se je malo tko propustio primijetiti u proteklih pet, šest mjeseci uočljiv izostanak 'ustaša i partizana' iz hrvatskoga javnog diskursa, no detaljniji pogled otkriva da je rasprava samo poprimila drugačiji, aktualniji, ali vjerojatno i privremeni izgled. Novi su 'ustaše i partizani' pobornici oštrih mjera protiv širenja koronavirusa i oni kojima je mjera i koronavirusa kao teme dosta.

O aktualnositima u HUP-u pozabavila se Željka Laslavić. Novi direktor i novi predsjednik najutjecajnije asocijacije poduzetnika imaju gotovo aklamacijsku potporu članstva za provedbu transformacije Udruge. Preraspodjelom utjecaja prema visini članarine profitirat će i mali i srednji poduzetnici koji su redom kažu kako je izborom novog direktora Hrvatske udruge poslodavaca Damira Zorića i novog predsjednika Marina Pucara završilo najgore razdoblje za tu udrugu od njezina osnutka.

U novom broju očekuju vas i dva intervjua. Nikolina Oršulić razgovarala je s članom Uprave Perpetum Mobilea Ivom Špigelom dok je Ksenija Puškarić sjela s Vedranom Likan direktoricom Colliersa.

19. travanj 2024 17:41