Hrvatska
StoryEditor

U novom broju Lidera - Kako spriječiti recesiju dijeljenjem novca građanima, što se dogodilo s Krkom i Plivom...

03. Listopad 2019.

Najbolja je prevencija, naravno, djelovati tako da javna osoba nema afera. No što kad se one ipak dogode? Kako inače zaštititi obitelj poduzetnika, političara ili pak neke javne osobe u situacijama kada ih se razvuče po medijima ili ih pak mafija reketari, pitanje je na koje je u Temi broja odgovore potražio Edis Felić.

INTERVJU - Jurica Lovrinčević: Promijenit ćemo ime Pevecu kako bismo se odmaknuli od prošlosti i bivših vlasnika

Za trgovačku kompaniju Pevec ova je godina bila vrlo uzbudljiva. Nakon četiri godine dobivena je pravna bitka protiv obitelji Pevec koja ju je tužila zbog kršenja autorskih prava (upotreba imena Pevec). U petak se otvara njezin novi centar u Vukovaru, a iduće godine kompletan maloprodajni park u vukovarskoj gospodarskoj zoni u vlasništvu Jurice Lovrinčevića, ujedno predsjednika Uprave Peveca. Što još o poslovanju i planovima Peveca kaže Jurica Lovrinčević saznala je Željka Laslavić.

MAKROEKONOMIJA - Helikopterski novac - Zamamna ideja sprječavanja recesije dijeljenjem novca građanima

Nakon velikog povratka moderne monetarne teorije na glavnu pozornicu, postulirane na ideji da se s deficitom ne treba opterećivati dok god nema inflacije, a računi se plaćaju u vlastitoj valuti, ekonomisti i neki istaknuti američki financijaši dohvatili su se 'helikopterskog novca', po mnogočemu još interesantnije ekonomske ideje. Piše Vanja Figenwald.

KOMPANIJE - Ezopovski preokret - Kako je Krka postala dva i pol puta veća od Plive

Slovenska je farmaceutska kompanija u pretežno državnom vlasništvu na vrijeme prepoznala da su procesi na tržištu generičkih lijekova toliko dinamični da možete biti ili meta ili predator. Odlučila je biti predator. Za to je vrijeme nekad jedna od vodećih farmaceutskih kompanija u Jugoistočnoj Europi, koje se hrvatska država olako odrekla, postala metom koja je danas upola manja nego prije petnaest godina. O uzlaznoj putanji Krke i Plivinom vrludanju piše Ksenija Puškarić.

PODUZETNICI - Matija Beleković i Matija Hrkač: 'Craft' kava Cogito iz Zagreba napada kavoljupce u Dubaiju i Philadelphiji

Kad su se prije desetak godina svi okrenuli 'craft' pivu, dvojica Matija strast prema ispijanju dobre kave odlučila su pretočiti u biznis. Počelo je s kafićem, a nastavilo se s pržionicom i odgajanjem publike za okuse najboljih kava na svijetu. Danas imaju nekoliko kafića u Zagrebu, partnerski u Dubaiju, a najveći je posao, koji namjeravaju širiti, u Americi – svoju mješavinu prodaju mnogim hotelima, restoranima i barovima. S Matijama je kavicu popio Jozo Knez.

Što još donosi novi broj potražite u srijedu u digitalnom i od četvrtka u tiskanom izdanju poslovnog tjednika Lider.

23. travanj 2024 20:44