Hrvatska
StoryEditor

U novom broju Lidera saznajte sve o prodaji tvrtke, kojih je TOP 100 izvoznika u RH, sve o Nacionalnom planu oporavka...

27. Kolovoz 2020.

U pripremi tvrtke za prodaju vrlo je važno urediti poslovanje, odnosno definirati jasnu korporacijsku strukturu upravljanja, odrediti koji dio poslovanja ili imovine nije ključan za operativno poslovanje te ga možda izdvojiti ili pokušati iznajmiti ili prodati, zatvoriti pravne sporove​. Kako prodati tvrtku, a da vam poslije ne bude žao u Temi tjedna otkriva Aleksandra Brzić.

Kapitalne su javne investicije u željeznicu i željezničku mrežu, cestovnu infrastrukturu, zdravstvo, efikasnost javne uprave i pravosuđa u pripremi i to su prvi projekti koji će se financirati s dogovorene 22 milijarde eura iz europske blagajne. Sve je to izvrsno, ali gdje su tu prilike za poduzetnike i realni sektor? Tim riječima oni koji ne ovise o javnom sektoru i ne oslanjaju se na njega komentiraju prve najave (koje izlaze na kapaljku) o mogućnostima koje taj grandiozni iznos, te 22 milijarde eura, pruža domaćem gospodarstvu. Plan oporavka pišu 13 ministara i jedan državni tajnik, a detaljan tekst o tome za Lider je napisala Ksenija Puškarić.

Gotovo dvije trećine izvoza otpada na samo 714 tvrtki. Hrvatska ima tanak sloj izvozno orijentiranih kompanija i zato bi ih država trebala čuvati kao kap vode na dlanu. Objava rang-liste sto najvećih neto izvoznika kao i organiziranje Liderova kluba izvoznika te brojenje šlepera s robom za izvoz naš su doprinos stvaranju toliko potrebne povoljnije izvozne klime. O izvozničkoj 'Ligi prvaka' piše Goran Litvan. 

Prijepori u vezi s tim što bi netko trebao platiti i koliko je pravedna raspodjela zajedničkih resursa uvijek će biti dio fiskalne unije, ali bez nje nema efikasnoga jedinstvenoga gospodarskog sustava, bilo da je riječ o prvotnim zajednicama bilo o suvremenim državama ili savezima država. Sve to posebno vrijedi za EU. Sve o fiskalnoj uniji saznao je Vanja Figenwald.

Kad je potkraj prošle godine Electrocoin dobio nagradu kao najbolja mala i srednja tvrtka u kategoriji rasta prihoda, Nikoli Škoriću činilo se kao da je zalutao u neki film. Ni njemu ni njegovom partneru Marinu Maržiću nije bilo jasno kako su od onih koje i 'banking/fintech svijet zaobilazi na ulici' postali mainstream, nagrađivani poduzetnici. Sve o planovima i stanju na tržištu Nikola Škorić otkrio je u intervjuu Matildi Bačelić.

25. travanj 2024 12:29