Hrvatska
StoryEditor

U novom broju saznajte gdje se krije više od 38 milijardi kuna u kešu

23. Rujan 2021.
Lider 834

S očekivanim ulaskom Hrvatske u eurozonu i prelaskom s kune na euro otvorila se interesantna tema tijekom nedavne konferencije 'Hrvatska na putu za euro' u organizaciji Europske komisije i Lidera. Naime, prema podacima Hrvatske narodne banke iz srpnja, izvan bankarskog sustava nalazi se 38,2 milijarde kuna, iz čega se može pretpostaviti da je dio tog iznosa u čarapama, madracima, sefovima, okvirima slika, vrećicama zakopanima u vrtu, knjigama ili ženskim torbicama, premda ne i koliki dio. O skorom dolasku eura piše Vanja Figenwald.

Tema tjedna ovo tjednog Lidera je nestašica, o kojoj piše Ksenija Puškarić. Popis artikala koji nedostaju na tržištu progresivno se širi, što otvara bezbrojne probleme gotovo u svakoj vrsti proizvodnje. Tako je ispalo da je najveći poslovni promašaj u ovoj godini bio reduciranje narudžbi repromaterijala i sirovina u očekivanju slabije prodaje. Naprotiv, mudrom su se pokazale pravodobne odluke da se skladišta prošire i napune kako kontinuitet proizvodnje ne bi bio upitan. A budući da cijene svih vrsta 'inputa' i dalje rastu, najpametnije što u ovom trenutku još možete učiniti jest da sav raspoloživi kapital uložite u zalihe.

Izlaskom iz vlasništva Fortenova grupe tvrtka Mladina plus dobila je priliku postati vrlo respektabilna hrvatska vinska priča. Novi vlasnik Žara Malić, ujedno vlasnik tvrtke Pago Croatia, koji je u veljači potpisao ugovor o preuzimanju Mladine, trenutačno vrlo ambiciozno radi na tome. O novom vlasniku koji gasi sve dosadašnje brendove i gradi nove piše Željka Laslavić.

Nakon buma (dionica) ponajprije Pfizera/BioNTecha i Moderne zbog ekspresnog razvoja cjepiva protiv COVID-19 u žarište interesa ulagača i aktivista dospjele su još neke biotehnološke kompanije koje kotiraju na burzama, pa i tehnološki 'startupovi' čije su ideje u povojima. Plešu po rubu tragajući za rješenjima koja vode u dugovječnost, ako ne i besmrtnost. O biotehnologiji piše Kata Pranić.

Uz novi broj stiže i poseban prilog 'Budućnost medija' koji na čak 44 stranice donosi pregršt priča iz svijeta medijske industrije.

18. travanj 2024 05:38