Hrvatska
StoryEditor

U novom broju saznajte gdje se kriju podatkovni znanstvenici i koja su najbolja odvjetnička društva u RH

08. Srpanj 2021.

Potražnja za podatkovnim znanstvenicima već sada uvelike premašuje broj dostupnih kandidata za tu poziciju. Sve su potrebniji u nizu djelatnosti, od zdravstva, energetike, autoindustrije, poljoprivrede, financija pa do maloprodaje. Svi oni trebaju stručnjake koji će enormne količine informacija pretvoriti u ispravnu poslovnu odluku. I sve tvrtke koje ih trebaju moraju ujedno biti spremne njihove usluge izdašno platiti, budu li uopće imale sreću naći nekoga koga već nisu akvizirale velike kompanije. Traže se podatkovni znanstvenici, a Nikolina Oršulić u temi tjedna otkriva gdje se skrivaju.

Edis Felić je saznao kojih je Top 10 odvjetničkih društava u Hrvatskoj. Budući da zbog pada gospodarskih aktivnosti u prošloj godini ni većina odvjetničkih društava nije radila punom parom, poredak smo sastavili na temelju njihovih prihoda ostvarenih u pretprošloj godini. Kad budu poznati svi rezultati poslovanja za prošlu godinu, vjerojatno će se on donekle promijeniti, no na čelu će, sasvim sigurno, ostati ista društva.

Vladin kukavički plan prebacivanja odgovornosti ne smije proći. Vlada nema hrabrosti na sebe preuzeti odgovornost i cijepljenje jednostavno proglasiti obaveznim iako to apsolutno može. Umjesto toga želi odgovornost prebaciti na poslodavce ucjenjujući ih oduzimanjem potpora. Međutim, nije samo stvar samo u potporama nego i organiziranju radnog procesa, posebice u manjim tvrtkama. O kontroverznom planu premijera piše Vanja Figenwald.

U zapadnom je svijetu toliko primjera odluka zaposlenika da daju otkaz i drastično promijene svoj život da je taj fenomen već dobio i službeni naziv – 'great resignations' (velike ostavke). Iskustva iz domaćih kompanija, međutim, pokazuju da se hrvatski poslodavci (još) ne trebaju plašiti da će taj trend doći i k nama te da će zbog njega ostati bez najboljih zaposlenika. O velikim ostavkama piše Ksenija Puškarić.

16. travanj 2024 04:11