Hrvatska
StoryEditor

Udruženje organizatora događanja traže mjere kako bi očuvali poslovanje  

17. Ožujak 2020.

Udruženje organizatora i realizatora događanja koje okuplja 54 poduzeća koja se bave iznajmljivanjem opreme za realizaciju događanja (rental – audio, video, rasvjetna oprema, sajamska oprema, konferencijska oprema, šatori i ostala oprema…) te agencija za organizaciju događanja (event agencije – koncerti, konferencije, sajmovi, kongresi, promocije, korporativna događanja …)., poslalo je aple za pomoć uslijed krize poslovanja izazvane pandemijom COVID-19 virusa, a mi ga prenosimo u cijelosti.

„Oobraćam vam se ispred Udruženja organizatora i realizatora događanja, u kojem su se okupila 54 poduzeća koja se bave iznajmljivanjem opreme za realizaciju događanja (rental – audio, video, rasvjetna oprema, sajamska oprema, konferencijska oprema, šatori i ostala oprema…) te agencija za organizaciju događanja (event agencije – koncerti, konferencije, sajmovi, kongresi, promocije, korporativna događanja …). Popis najvećih takvih poduzeća na hrvatskom tržištu vam dostavljam niže u ovom dopisu. Budući da smo struka koja se bavi isključivo organizacijom i realizacijom događanja, za nas, iako potpuno razumljiva, zabrana javnih okupljanja kao prva uvedena mjera za sprječavanje širenja pandemije uzrokovane COVID-19 virusom, znači također potpunu zabranu rada i privređivanja, bez ikakvih naznaka kada bi se isto moglo ponovno uspostaviti.

Prema svim podacima prikupljenim od strane potpisnika ovog Apela radi se o poduzećima koja zapošljavaju 349 radnika. Napominjem, međutim, kako se radi o inicijalnom popisu sa samo najvećim poslovnim subjektima iz ove grane, koja čine okvirno 20% ukupnog broja aktivnih subjekata na predmetnom tržištu, dok je prema našoj procjeni broj ukupno zaposlenih u struci oko 2.000.

Bez ikakve namjere da ignoriramo težinu posljedica s kojima se suočavaju i druge gospodarske grane, mi smo jedan od rijetkih sektora kojima je poslovanje preko noći u potpunosti prekinuto. Naše poslovanje i privređivanje ne postoji dok god postoji zabrana javnih okupljanja, a napominjemo i da će i nakon ukidanja rečene zabrane morati proći neko vrijeme prije nego se javna okupljanja ponovno počnu organizirati, dok će, s druge strane, a primjerice, neposredno nakon ukidanja zabrane za prijevoznike i normalizacije protoka na graničnim prijelazima, prijevoznici odmah uspostaviti svoje redovno poslovanje.

Naglašavam još jednom kako je naša struka pogođena prva, u potpunom obimu te će upravo njoj najduže trajati povratak u uobičajeni operativni tok.

 Posljedice donesenih mjera konkretno nas onemogućavaju u sljedećim do sada redovno izvršavanim poslovima i obavezama prema našim zaposlenicima i Državi:

  • osiguravanje velikog broja stalnih radnih mjesta kroz cijelu godinu, nevezano uz sezonski rad ili regiju poslovanja,
  • uredno plaćanje Poreza i doprinosa vezanih uz stalna zaposlenja,
  • privremeno ugovorno angažiranje stručnog osoblja (tehničkih, umjetničkih i strukovnih zanimanja),
  • uredno plaćanje Poreza i doprinosa vezanih uz privremene ugovorne angažmane,
  • povremeno zapošljavanje studenata i umirovljenika,
  • uredno plaćanje Poreza i doprinosa vezanih uz povremeno zapošljavanje studenata i umirovljenika,
  • podržavanje i poticanje inovacija na polju tehničkih ostvarenja,
  • podržavanje i pokretanje humanitarnih projekata,
  • opskrbljivanje poslom široke lepeze uz našu struku vezanih drugih profesija – inženjera, tehničara i majstora tehničara, tiskara, digitalnih profesionalaca i programera, bravara, stolara i prijevoznika, do umjetnika raznih usmjerenja (fotografa, slikara, dizajnera, glumaca, glazbenika i mnogih drugih).

U redovitim okolnostima naša je djelatnost u poslovanju i razvoju potpuno samostalna. Svjesni smo kako samo kontinuirani i uporni rad donosi rezultate, ne oslanjamo se u redovnom poslovanju na poticaje i bilo kakav vid pomoći države ili jedinica lokalne samouprave, naučeni smo na sukanje rukava, uzimanje stvari u svoje ruke i samostalno, poslovno-planirano djelovanje. Svjesni smo kako cijela situacija u kojoj se nalazimo nije rezultat lošeg poslovanja već je produkt više sile, zbog čega apeliramo, složno i zajednički, da nas se ne previdi.

Ovim apelom upućenim institucijama iz zaglavlja, predlažemo sljedeće mjere za olakšanje nastale situacije, a sve kako bi naša djelatnost te mi kao poduzetnici i poslodavci mogli opstati do završetka ove krize:

  • moratorij na kredite i leasinge do potpunog okončanja pandemije i ponovnog pokretanja tržišta,
  • nepovratno financiranje kompletnih doprinosa na plaće zaposlenika,
  • sufinanciranje 60% osobnog dohotka svih zaposlenika osim vlasnika i članova uprave,
  • odgodu isplate akontacija poreza na dobit,
  • isplatu poreza na dobit za prethodnu godinu,
  • isplatu PDV-a za veljaču 2020. i sve naredne mjesece do potpunog okončanja pandemije i ponovnog pokretanja tržišta,
  • obustavu obračuna komunalne naknade do potpunog okončanja pandemije i ponovnog pokretanja tržišta.

Pozivamo vas (Vlada Republike Hrvatske, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo financija, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Hrvatska gospodarska komora , Hrvatska udruga poslodavaca, Hrvatska obrtnička komora, Lipa – Udruga poreznih obveznika) na sastanak na kojem bismo gore navedene mjere prokomentirali te što žurnije proveli u djelo.

Pozivamo i ostatak struke da se pridruži ovom apelu, opću javnost da solidarno podrži ove zahtjeve, a institucije iz naslova što hitnije očitovanje.

Ispred Udruženja organizatora i realizatora događanja,

Marko Perica

23. travanj 2024 17:31