Hrvatska
StoryEditor

Ugostitelji predlažu COVID eksperiment: Priznavanje rada kao poreznog troška

13. Srpanj 2021.
Petar Lovrić, Dražen Boban, Vedran Jakominić, Jelena Tabak, Dražen Biljan, Joso Smolić

Sama činjenica da su se za jednim stolom okupili predstavnici UGP-a, HGK-a, HUP-a, HOK-a, Sindikata turizma i ugostiteljstva, Nacionalne udruge ugostitelja, udruženja vinara, pivara i prerađivača kave, dovoljno govori koliko je alarmantna situacija u sektoru ugostiteljstva, koji sve teže podnosi fiskalni i psihološki pritisak uzrokovan pandemijom.

Predstavnici svih nabrojanih udruženja sazvali su izvanredan sastanak, na kojem su jednoglasno podržali novi prijedlog koji je upućen Ministarstvu financija. Ukratko, ugostitelji predlažu ili – ili varijantu. Od Ministarstva traže smanjenje PDV-a na četiri kategorije proizvoda: kavu, pivu, vino, bezalkoholna pića sa 25 na 13 posto ili da trošak rada uračuna kao priznati porezni trošak, što do sada nije bila praksa.

Vedran Jakominić, predsjednik Udruženja ugostitelja Kvarnera i Istre argumentirao je prijedloge, za koje smatra da su kvalitetni i konstruktivni. – Prijedlog preferencijalne stope PDV-a imao je loš odjek u javnost iako je za nas povoljniji. No drugo rješenje je dugoročno bolje za hrvatsku ekonomiju. Naime, PDV u svojoj prirodi ignorira rad kao trošak stjecanja već samo trošak materijalnih vrijednosti. Stoga predlažemo da se uvede tzv. COVID eksperiment, kojim bi se, u početku caffe barovima, a kasnije i ostalim uslužnim djelatnostima, smanjila porezna osnovica na iznos bruto plaće. Naš prijedlog je logičan, pravedan i nužan, kako bismo povećali plaće radnicima i zaustavili odlazak djelatnika izvan granice Hrvatske – istaknuo je Jakominić.

Jelena Tabak, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja objasnila je kako bi u prvoj varijanti smanjenja PDV-a, koji je, usput rečeno najviši u cijeloj Europi, razlika u operativnim prihodima od primjerice, 10 posto, poslodavcima ostala na raspolaganju za porast plaća ili daljnje investicije, a u drugoj varijanti automatski bi se punio zdravstveni i mirovinski fond. U tom slučaju postojeći PDV bio bi prihvatljiv.  

Jakominić je još dodao da bi ta mjera trebala sadržavati i zaštitni mehanizam kojim bi trošak rada priznao samo onim poslodavcima koji bi radnicima povećali plaće te da bi se njome eliminirao rad na crno, radniku bi kompletan prihod stizao na račun te bi napokon  bio kreditno sposoban. Povećala bi se izdavanja za zdravstveno i mirovinsko, a državni proračun to ne bi nimalo financijski osjetio. Uz to, ova mjera bi, za razliku od dosadašnje prakse, bila jednako učinkovita i za ugostitelje na kontinentu i u sezonskim turističkim središtima.

Dražen Biljan, predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja Grada Zagreba ispričao je koliko je ugostiteljski sektor u posljednjih godinu dana devastiran te da su caffe barovi, pogotovo oni koji nemaju terase i već su sedam mjeseci zatvoreni, pred stečajem. – Ne možemo naći razlog zbog kojeg se takvim objektima ne omogući da rade u zatvorenim prostorima, a  paralelno gledamo kako rade restorani i kafići u hotelima. Apeliramo na Vladu da otvori kafiće da ljudi prodišu i počnu stvarati prihode. Pozivam premijera na kavu i dijalog, da sjednemo za stol i partnerski nađemo rješenje – istaknuo je Biljan, dodajući da je od početka godine 42 posto ugostiteljskih objekata zatvorilo svoja vrata.

Kako saznajemo, ovaj prijedlog ugostitelja je na stolu ministra Zdravka Marića od kraja lipnja i navodno ga je pročitao, što je bar neki početak za daljnje pregovore.

20. travanj 2024 14:36