Hrvatska
StoryEditor

UGP: Gradnja tipske kuće za obitelj bez doma kreće čim vremenske prilike dozvole

18. Siječanj 2021.
Područje Sisačko-moslavačke županije nastradalo od potresa, selo Prekopafoto Ratko Mavar

Odbor za arhitekturu i građevinarstvo Udruge Glas poduzetnika izradio je projekt UGP tipske kuće, a s gradnjom kuće za jednu obitelj bez doma na potresom porušenom području počet će čim vremenske prilike to dopuste, priopćili su iz te Udruge.  

Iz Udruge Glas poduzetnika ističu da se obnova u Sisačko-moslavačkoj županiji treba odviti u dvije faze, pri čemu je prva faza stambeno zbrinjavanje ljudi, a druga oživljavanje ekonomije i osiguravanje prostora za rad.

Naglašavaju da su okupili partnere i donatore te osmislili kvalitetna rješenja koja mogu pomoći da se obnova dogodi u što kraćem roku. Glavni cilj članova Udruge Glas poduzetnika je osigurati da se ne dogodi odlazak stanovništva te da na kvalitetan način revitaliziraju regiju.

Stoga je Odbor za arhitekturu i graditeljstvo UGP-a ponudio prvo rješenje - UGP tipsku kuću, otpornu na potres, koja može biti brzo useljiva.

Udruga je, podsjećaju, nedugo nakon potresa donijela odluku o kupnji 20 stambenih kontejnera, a sada su odlučili o projektiranju i izgradnji UGP kuće. Samo tjedan dana nakon odluke o izradi, UGP kuća je isprojektirana, razrađena i prezentira se javnosti. Projektanti, okupljeni unutar Odbora za arhitekturu i graditeljstvo UGP-a, izradili su svu potrebnu dokumentaciju, projekt i troškovnike, a mnogi  članovi Udruge donirali su materijal potreban za gradnju. Planiraju da će u mjesec dana konture kuće biti gotove.

Radi se, stoji u priopćenju, o modernoj i funkcionalnoj arhitekturi, otpornoj na potrese, a kuća je prilagođena gradskom i ruralnom načinu života. Napravljena je da bude prilagodljiva proširenju obitelji i životu tri generacije pod istim krovom, s tim da je projektirana za minimalno četiri člana kućanstva. 

Koordinator Odbora za arhitekturu i graditeljstvo udruge Glas poduzetnika Mislav Bašić naglasio je kako su osnovne smjernice pri projektiranju UGP kuće  bile da arhitektura nije invazivna, da se prirodno uklopi u ruralni, suburbani, pa čak i u urbani ambijent Banije i Moslavine.

- Kuća je projektirana da može biti samostojeća i uz manje preinake prislonjena na među. Također, da ima mogućnost gradnje prizemnog dijela, a kasnijeg proširenja na prostor potkrovlja. Osim toga, kuća je projektirana tako da je jednostavno prilagodljiva gotovo svim konstruktivnim sistemima, tako da pozivam donatore materijala i konstruktivnih sustava na sudjelovanje u ovoj humanitarnoj akciji - istaknuo je Bašić.

Udruga Glas poduzetnika poziva Vladu da donese akt kojima bi se pojednostavila dokumentacija te time ubrzao proces dobivanja dozvola za izgradnju kuća. UGP će svu potrebnu projektnu dokumentaciju za građevinsku dozvolu donirati, a jedino što traže je smanjenje birokracije.

18. travanj 2024 23:11