Hrvatska
StoryEditor

UGP: Postotak cijepljenih poduzetnika veći je od postotka cijepljenih građana RH

08. Srpanj 2021.
foto Ratko Mavar

Udruga Glas poduzetnika, potaknuta nedavnom najavom Vlade RH da će mjere potpore poduzetnicima ovisiti o procijepljenosti njihovih zaposlenika, ovih je dana provela anketu među svojim članovima na temu cijepljenja protiv bolesti COVID-19, navodi se u priopćenju. Članovi UGP-a već su se više puta javno očitovali o istupima premijera i pojedinih ministara iz kojih se moglo zaključiti da poduzetnike smatraju glavnim krivcima za lošu procijepljenost građana. Udruga Glas poduzetnika oštro osuđuje prijetnje vladajućih o ukidanju mjera potpore poduzetnicima i zaposlenima koji nisu cijepljeni i odlučno odbacuje navode prema kojima su poduzetnici odgovorni za loš odaziv građana na cijepljenje. Dapače, rezultati ankete UGP-a pokazuju upravo suprotnu tendenciju.

Na anketno pitanje koje je UGP postavio članovima u kratkom je roku pristiglo više od 1400 odgovora, što se može smatrati reprezentativnim uzorkom na kojem se temelje rezultati koji pokazuju da je veliki broj poduzetnika i zaposlenih u privatnom sektoru itekako odgovoran prema sebi i okolini, suprotno onome što je iz redova vladajućih dolazilo u medije proteklih dana, priopćili su.

Naime, više od 54 posto članova koji su ispunili anketu primilo je jednu ili obje doze cjepiva, a još 5 posto to namjerava učiniti. Oko 10 posto ispitanih članova preboljelo je bolest, a 30 posto ispitanika nije se cijepilo niti to planira učiniti.

Iz priloženih podataka jasno je vidljivo da je postotak cijepljenih poduzetnika i zaposlenih u privatnom sektoru dosta veći od postotka cijepljenih građana na razini države, koji se kreće oko 38 posto ukupnog stanovništva, odnosno oko 45 posto odraslog stanovništva. Stoga se može zaključiti da su optužbe premijera i pojedinih ministara usmjerene prema poduzetnicima i privatnom sektoru potpuno neutemeljene i da bi Vlada krivca za lošu procijepljenost građana trebala tražiti negdje drugdje.

- Najava Vlade da će segregirati zaposlene u privatnom sektoru temeljem cijepljenosti otvara sasvim novo poglavlje u povijesti terora i represije kojoj smo izloženi kao poduzetnici u Hrvatskoj. Mi smo kao magarci navikli na batinu, ali preživjeli smo i izdržali sve namete, napade, omalovažavanje i diskriminaciju do sada, pa ćemo tako preživjeti i ovu pošast, a za pravdu i poštivanje ustavnih prava svih građana, poduzetnika i zaposlenih u privatnom sektoru ćemo se očigledno morati izboriti sudskim putem - izjavio je Dražen Oreščanin, izvršni direktor udruge Glas poduzetnika.

Ovu je temu komentirala i Hrvatska udruga poslodavaca kazavši da je 'nepošteno i nekorektno prema svim poduzetnicima, koji se uslijed koronakrize snažno trude održati svoje poslovanje i zaštititi radna mjesta, obvezu cijepljenja stavljati na teret njih i njihovih radnika te je dovoditi u korelaciju s potporama za očuvanje radnih mjesta, posebno uzme li se u obzir da poslodavci nemaju zakonske niti bilo koje druge osnove prisiliti vlastite radnike na cijepljenje pa čak niti provjeriti jesu li radnici cijepljeni ili ne'.

- Nekoliko smo puta ranije ponavljali da su potpore za očuvanje radnih mjesta prije svega potpore za radnike, a ne poduzetnike, stoga se postavlja pitanje zašto bismo ugrožavali sva ta radna mjesta na ovaj način kada se nalazimo nadomak kraja koronakrize. Svjesni smo važnosti procijepljenosti nacije radi ostvarenja što je veće moguće zaštite građana i završetka pandemije, no apeliramo na državu da smisli model kojim će građane individualno potaknuti na cijepljenje a da se poduzetnicima ne stvara novi administrativni namet koji će stvoriti val nezadovoljstva, dodatne podjele i nemire u našem društvu, a neće polučiti ostvarenje željenog cilja tj. veće ukupne procijepljenosti - priopćili su iz HUP-a.

19. travanj 2024 02:51