Hrvatska
StoryEditor

UHY: Banke diljem svijeta u pandemiji povećale kreditiranje poduzeća za 10 posto, najviše u Kini

05. Travanj 2021.
piše: Domagoj Mataić


Banke diljem svijeta povećale su kreditiranje za 10 posto od početka pandemije Covid-19 kako bi pomogle poduzećima da prežive, pokazala je studija međunarodne računovodstvene i konzultantske mreže UHY.


Prema studiji koja je obuhvatila 24 vodeća gospodarstva, banke su u posljednjih dvanaest mjeseci povećale ukupno kreditiranje poduzeća za dodatnih 3,3 bilijuna dolara, budući da vlade kreditna tržišta preplavljuju novcem kako bi pomogle poduzećima kroz poteškoće u pandemiji. Izvanredno kreditiranje poduzeća u deset najvećih svjetskih gospodarstava ukupno je dosegnulo 32,7 bilijuna dolara prošle godine, što predstavlja povećanje od 3,1 bilijuna dolara (10.5 posto), u odnosu na 29,6 bilijuna dolara godinu dana ranije.


Kineska poduzeća doživjela su najveći porast bankovnog kreditiranja od vodećih svjetskih gospodarstava. Samo u Kini izvanredni krediti poduzećima povećani su za 1,8 bilijuna dolara (11 posto), što je dosegnulo ukupno 16,04 bilijuna dolara prošle godine, u odnosu na 14,27 bilijuna dolara godinu prije. Kineska središnja banka uspostavila je svoj program zajmova za mala poduzeća u veljači nudeći jeftina sredstva poslovnim bankama za kreditiranje poduzeća.


Studija UHY-a pokazala je da su, uz Kinu, i druge zemlje BRIC-a (Brazil, Rusija, Indija i Kina) također doživjele veliko povećanje bankovnog kreditiranja u prošloj godini – 12 posto u prosjeku. Brazilske banke povećale su svoje kreditiranje za 18 posto (46,3 milijarde dolara), što ih postavlja na vrh tablice u studiji UHY-a s najvećim postotnim povećanjem kreditiranja.


Zemlje BRIC-a pretekle su skupinu G7 (čiji je prosječni rast kreditiranja 9 posto), poput zemalja kao što je Kanada, gdje je došlo do smanjenja ukupnog kreditiranja poduzeća zbog pandemije (-0,3 posto). Zemlje G7 povećale su iznose izvanrednih kredita za dodatnih 1,2 bilijuna dolara, dosegnuvši ukupno 15 bilijuna dolara prošle godine.


Osam najvećih gospodarstava EU-a u studiji UHY-a zaostaje za drugim svjetskim gospodarstvima u dodatnom kreditiranju, dodajući samo 5 posto izvanrednim bankovnim kreditima prošle godine. Izvanredno kreditiranje iznosilo je 4,9 bilijuna dolara prošle godine, u odnosu na 4,7 bilijuna dolara u prethodnih dvanaest mjeseci. Zemlje EU, uključujući Poljsku (-3 posto) i Irsku (-7 posto), zabilježile su smanjenje vrijednosti izvanrednih bankovnih kredita namijenjenih poduzećima u usporedbi prije Covida.


Rast bankovnog kreditiranja u velikoj je mjeri potaknut programima covid kredita koje podupiru vlade. Britanski programi covid kredita osigurali su 95 milijardi dolara poduzećima kojima je pandemija ugrozila poslovanje. Ekonomski stimulativni programi pomoći u SAD-u odobrili su 719 milijardi dolara kredita malim i velikim poduzećima.


Nasuprot tome, Irska vlada zadržala je svoj program kreditnih jamstava za COVID-19 samo u rujnu 2020. godine. Kao rezultat toga, za razliku od većine drugih zemalja u ovoj studiji, Irska je smanjila ukupno izvanredno kreditiranje poduzeća tijekom pandemije koronavirusa.


UHY kaže da neke zemlje u ovoj studiji možda nisu dovoljno stimulirale kreditnu potporu poduzećima. Pakistan, Filipini, Rusija i Vijetnam potaknuli su kreditiranje, ali nisu pridali potrebnu značajnost kao neke druge zemlje u provedbi vladinih zajamčenih paketa kreditiranja za poduzeća.


Taj nedostatak vladinog jamstva za kreditiranje vjerojatno je ograničio komercijalni bankarski pristup hitnom kreditiranju potaknutim Covidom. Te su banke bile prisiljene na odobravanje kredita daleko konzervativnije i sporije jer su preuzimale puni rizik od neispunjavanja obveza, za razliku od banaka u zemljama poput Velike Britanije i SAD-a.


Iako su te zemlje razvile druge mjere, uključujući odgodu plaćanja, nedostatak vladine zajamčene novčane potpore za poduzeća pogođena Covidom-19 može dovesti do viših razina insolventnosti i gubitka radnih mjesta.
- Vlade širom svijeta jasno su naučile lekcije iz kreditne i globalne financijske krize 2008. godine, te da moraju brzo uvesti velike pakete pozajmljivanja. Mnogim je poduzećima taj poticaj poslužio kao spas.


U protekloj godini vlade diljem svijeta su zabilježile neke od najvećih troškova ikada. Ta intervencije omogućile su poslovnim bankama da dobiju zajmove na tržištu sa stopama bez presedana kako bi se spriječio katastrofalan gubitak radnih mjesta i još veća gospodarska kriza.


Ekonomski utjecaj pandemije trajao je duže nego što je itko očekivao čak su se i najjača gospodarstva svijeta suočavala s teškim posljedicama. Kako nade u brzi oporavak blijede, programi poslovnih kredita koje podupire vlada morat će se produljiti dok se epidemiološka ograničenja ne ukinu.


Vijest o cjepivu daje svjetlo na kraju tunela. Ali zato što se mnoga poduzeća i dalje ne mogu vratiti na "normalne" operativne razine, vlade moraju osigurati dovoljnu podršku kako bi se osiguralo da poduzeća opstanu do tada – izjavio je Dennis Petri, predsjednik UHY International-a.

 

19. travanj 2024 06:08