Hrvatska
StoryEditor

Ukidaju se e-Propusnice po županijama

20. Travanj 2020.
Propusnice za prijevoz

Grad Zagreb i Zagrebačka županija

Nacionalni stožer civilne zaštite ukinuo je u nedjelju mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka za područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije, što znači da se njihovi stanovnici unutar tih područja mogu kretati bez e-Propusnica.

Tu odluku Nacionalni stožer CZ donio je s obzirom na gospodarske razloge i epidemiološku situaciju glede epidemije koronavirusa, a e-Propusnica potrebna je samo za odlazak izvan područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije, priopćili su večeras iz Grada i Županije.

- Iako e-Propusnice više nisu potrebne pozivamo sve stanovnike na odgovornost te da se, kao i do sada, kreću samo u slučaju potrebe te da i dalje prate upute Nacionalnog stožera, a sve s ciljem sprečavanja širenja COVID-19 - istaknuli su iz Županije.

Požeško-slavonska županija

Požeško-slavonska županija je odlukom Nacionalnog stožera Civilne zaštite dobila dozvolu za ukidanje e-Propusnica unutar županijskog teritorija. Zahtjev za ovakvom odlukom prethodno je uputio Županijski stožer vođen pozitivnim epidemiološkim situacijama.

Načelnik Policijske uprave požeško-slavonske Željko Grgić novinarima je u nedjelju potvrdio kako se ukidaju policijski punktovi na granicama gradova i općina unutar županije, no i nadalje će propusnice biti neophodne za napuštanje područja Požeško-slavonske županije. Ta županija bilježi tek tri slučaja zaraze koronavirusom, a bez novooboljelih je čak 19 dana.  

Splitsko-dalmatinska županija

Odlukom Nacionalnog stožera Civilne zaštite u Splitsko-dalmatinskoj županiji su od nedjelje u ponoć ukinute e-Propusnice dok za otoke ostaju na snazi prethodne mjere, uz iznimku da na samom otoku za prelazak iz jedne u drugu administrativnu jedinicu nije potrebno posjedovanje propusnice.

Od dana ukidanja mjera napuštanja mjesta prebivališta ili stalnog boravka za područje Splitsko-dalmatinske županije, e-Propusnica je potrebna samo za odlazak na područje druge županije i/ili na otoke, odnosno otoke Splitsko-dalmatinske županije, navodi se u odluci koju je potpisao načelnik Nacionalnog stožera CZ i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.
Kako je obrazloženo u odluci, osobama koje imaju prebivalište ili stalni boravak na području otoka Splitsko-dalmatinske županije, napuštanje otoka moguće je samo na temelju izdane e-Propusnice. Osobama koje nemaju prebivalište ili stalni boravak na području  otoka Splitsko-dalmatinske županije, dolazak na otok moguć je samo na temelju izdane e-Propusnice.

Varaždinska županija

Nacionalni stožer civilne zaštite ukinuo je u nedjelju mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka i za područje Varaždinske županije. Stožer civilne zaštite Varaždinske županije tu je odluku zaprimio u nedjelju navečer i od toga trenutka građanima se odobrava kretanje unutar te županije bez e-Propusnica. E-Propusnica bit će potrebna samo za odlazak na područje druge županije.

Zahtjev za ukidanjem potrebe e-Propusnica unutar Varaždinske županije upućen je na suglasnost Nacionalnom stožeru, a u zahtjevu se navodi i mogućnost revidiranja ako nakon sedam dana od dobivanja suglasnosti dođe do pogoršanja epidemiološke situacije. U slučaju znatnog pogoršanja, tražile bi se od Nacionalnog stožera dodatne epidemiološke mjere koje bi obuhvatile i kretanje unutar prethodno predložene četiri zone - bivših općina Varaždin, Ivanec, Ludbreg i Novi Marof.

Karlovačka županija

Za Karlovačku županiju ukida se mjera zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka, izvijestio je u nedjelju navečer županijski stožer Civilne zaštite, a e-Propusnica je od sada potrebna samo za odlazak na područje druge županije.

Odluku o ukidanju e-Propusnice donio je Nacionalni stožer Civilne zaštite, a potpisao je načelnik Stožera, potpredsjednik Vlade ministra unutarnjih poslova Davor Božinović, kao odgovor na prijedlog i zahtjev županijskog Stožera. U obrazloženju zahtjeva za ukidanje e-Propusnica se navodi da je razlog prvenstveno gospodarski i to u uvjetima dobre epidemiološke situacije.

Vukovarsko-srijemska županija

Odluka Nacionalnog stožera CZ o ukidanju e-Propusnica počet će se primjenjivati od ponoći 20. travnja.

E-propusnica nužna je samo u slučaju napuštanja područja županije zbog mjera zaštite u situaciji epidemije koronavirusa. Na vukovarsko-srijemskom području već pet dana nema niti jedna novooboljela osoba od COVID-19.

Osječko-baranjska županija

I osječko-baranjski županijski Stožer Civilne zaštite priopćio je da se stanovnici županije mogu od ponedjeljka kretati bez e-Propusnica unutar cijele županije.

Na temelju prijedloga županijskog Stožera civilne zaštite u nedjelju je Stožer civilne zaštite RH donio odluku o ukidanju mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka na području Osječko-baranjske županije, navode iz županijskog Stožera CZ i ističu kako je e-Propusnica i dalje potrebna za odlazak na područje druge županije.

Brodsko-posavska županija

Odlukom Nacionalnog stožera CZ Brodsko-posavska županija postaje jedno epidemiološko područje. Time se od ponoći, 20, travnja, prestaje primjenjivati režim e-Propusnica za kretanje na području cijele Brodsko-posavske županije, priopćio je načelnik Županijskog stožera CZ Stjepan Bošnjaković. 

Stožer civilne zaštite podsjeća da su do 4. svibnja produžene mjere koje se odnose na rad trgovina i uslužnih djelatnosti. Građane se poziva da i dalje poštuju mjere socijalne distance u sprječavanju širenja epidemije.

Istarska županija

Istarski stožer Civilne zaštite popustio je mjeru o ograničavanju kretanja te omogućio da cijela Istra bude jedno područje na kojem se ljudi mogu kretati bez propusnica, potvrdio je u nedjelju načelnik Županijskog stožera Dino Kozlevac, ali i dodao da do kraja godine u Istri neće biti koncerata ni masovnih okupljanja.

- To zasigurno ne znači da sutra svi moramo sjest u automobile i voziti se bez potrebe. Do 4. svibnja sve mjere ostaju na snazi osim mjere ograničavanja kretanja, te se od ponoći može kretati na području cijele Istarske županije - rekao je Kozlevac na konferenciji za novinare.

Šibensko-kninska županija

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske u nedjelju, 19. travnja 2020. donio je Odluku o ukidanju nužne mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka na području Šibensko-kninske županije. 

Od dana ukidanja mjere napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka za područje Šibensko-kninske županije, e-propusnica je potrebna samo za odlazak na područje druge županije.

Primorsko-goranska županija

Načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite, potpredsjednik Vlade Davor Božinović potpisao je Odluku kojom se u ponedjeljak od ponoći omogućuje kretanje bez propusnica unutar tri područja Primorsko-goranske županije- Primorja, kvarnerskih otoka i Gorskog kotara. E-Propusnica je potrebna samo za odlazak s jednog područja na drugo ili na područje druge županije.

Virovitičko-podravska županija 

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, donio je Odluku o ukidanju nužne mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka na području Virovitičko-podravske županije. Ubuduće će tako, stanovnici ove županije slobodno moći putovati iz općine u općinu ili u bilo koji grad u VPŽ. E-Propusnice će biti potrebne samo za odlazak na područje druge županije.

Bjelovarsko-bilogorska županija

Sukladno traženju Stožera civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije ukinute su e-propusnice za područje Bjelovarsko-bilogorske županije. Tako od sada građani mogu slobodno putovati unutar granica Bjelovarsko-bilogorske županije bez e-propusnice. E- propusnica i dalje im je potrebna za odlazak na područja drugih županija.

Koprivničko-križevačka županija

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je u nedjelju, 19. travnja na temelju prijedloga Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije donio Odluku o ukidanju nužne mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka na području Koprivničko-križevačke županije.

Sukladno Odluci, koja je na snagu stupila danom donošenja, e-propusnica je potrebna samo za odlazak na područje druge županije.

Međimurska županija

Od ponoći se za područje Međimurske županije ukidaju e-propusnice. To znači da se građani Međimurja mogu slobodno kretati na području cijele županije bez propusnica. E-propusnice će i dalje trebati za odlazak u druge županije na području Republike Hrvatske.

Iako je ova mjera rezultat povoljne epidemiološke situacije u Međimurju Stožer civilne zaštite Međimurske županije poziva na strogo poštivanje svih uputa i preporuka Nacionalnog i županijskog stožera, te Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije. To znači napuštanje mjesta prebivališta i kretanje u slučaju potrebe, sve dok su trenutne, i sve druge mjere, na snazi.

Zadarska županija

Stožer Civilne zaštite Republike Hrvatske donio je Odluku o ukidanju nužne mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka na području Zadarske županije.

Donošenjem navedene Odluke, stanovnici Zadarske županije bez propusnice mogu putovati i na sve otoke, dok za stanovnike koji nisu sa područja Zadarske županije vrijede dosadašnje Odluke i upute.

Na čekanju: Ličko senjska županija

Od načelnika Stožera CZ Ličko senjske županije Vice Nekića doznaje se da će se o ovoj termi raspravljati u ponedjeljak na sjednici Stožera. Naime, još nema odluke o tome kako da se uredi kretanje unutar cijelog prostora županije.

27. travanj 2024 19:33