Hrvatska
StoryEditor

Ukupni prihodi članica CISEx-a od izvoza premašuju 2,1 milijardu kuna

21. Srpanj 2020.

Ukupni prihodi članica CISEx-a (bez povezanih društava) prelaze 4,7 milijardi kuna, dok prihodi iz inozemstva premašuju 2,1 milijardu kuna, što predstavlja rast prihoda iz inozemstva za 39 posto u odnosu na 2018. godinu.

- Posebno veseli činjenica da je udio izvoza u prihodu čak 45-47 posto, što je značajno bolje od prosjeka IT industrije gdje taj pokazatelj iznosi 36 posto. Istovremeno ako promatramo pokazatelje svih 137 tisuća tvrtki u Hrvatskoj za koje su dostupni godišnji izvještaji, prosječan udio izvoza u poslovnim prihodima našeg gospodarstva iznosi skromnih 20 posto – kažu iz CISEx-a.

CISEx-ovci su lani otvorili 1077 novih radnih mjesta te godinu završili s prosjekom od 7.329 zaposlenika, što je godišnji rast od 17 posto.

- Neto dobit naših članica iznosi 524 miljuna kuna, što je rast od 33 posto u odnosu na 2018., uz neto profitnu maržu od blizu 10 posto. Neto marža je rasla u odnosu na lani kad je iznosila oko 9 posto, kao rezultat jačanja izvoza, ali rezultata ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije – dodaju.

CISEx članice su apsolutni šampioni u ulaganju u nove inovativne proizvode i usluge, a dio tog ulaganja se vidi i u bilanci i iznosu stavke 'Izdaci za razvoj'. U 2019. godini CISEx članice su evidentirale čak 514 milijuna kuna kao dugotrajnu imovinu nastalu vlastitim razvojem (dvostruko više nego prethodne godine), što predstavlja 35,6 posto ukupnih izdataka za razvoj u cijeloj RH! Budućnost našeg IT sektora sigurno leži u razvoju i prodaji vlastitih rješenja na globalnom tržištu, stoga je ovo dobra vijest, navodi se u priopćenju. 

Objedinjuju 25 do 30 posto hrvatskog IT sektora

Članice CISEx-a nisu samo IT tvrtke, stoga je posebno analizirano poslovanje članica u NKD skupini J62 te su uspoređeni pokazatelji s ukupnim sektorom J62.

CISEx danas objedinjuje 25-30 posto hrvatske softverske industrije po prihodima, izvozu i broju zaposlenika. Nedvojbena je činjenica da je CISEx iz godine u godinu sve relevantniji predstavnik ove industrije.

CISEx članice bilježe veći rast i bolje rezultate od prosjeka IT industrije u Hrvatskoj (J62). Ukupni prihod J62 rastao za 14 posto, dok je kod softveraša CISEx-a rastao 17 posto.

- Naše članice imaju jači postotak rasta izvoza (27 posto) te se dodatno izdvajaju od prosjeka naše industrije po učešću izvoza u poslovnim prihodima koji iznosi visokih 45 posto dok je u J62 to 36 posto. Istovremeno, naše članice su iskazale u bilancama čak 52 posto ukupnih izdataka za razvoj vlastitih proizvoda, u odnosu na cijeli IT sektor u RH, kažu u CISEx-u.



- Također, imamo veću neto profitnu maržu od prosjeka naše branše (neto marža CISEx J62 je 12 posto, a prosjek J62 ima neto maržu od 10 posto). Neto dobit po zaposleniku kod naših članica iznosi prosječno 67.000 kuna godišnje, dok za čitavu skupinu J62 to iznosi 64.000 kuna.

Članovi CISEx-a, unatoč COVID 19 situaciji, očekuju manje stope rasta u 2020. od onih na koje su navikli, ali ipak - ogromne stope rasta. Izgleda da su strani kupci, većinom, ipak odlučili ubrzano ulagati u digitalizaciju, baš zbog COVID-19 situacije.

- Smatramo da se ove stope rasta ne mogu primjeniti na cijeli IT sektor (uzorak se ne može primjeniti na cijeli sektor jer ne odražava njegov prosjek), čak ni na cijelo CISEx članstvo (uprosječeno), ali i da ih prepolovimo, bit ćemo zadovoljni i takvim rezultatima za 2020. Naravno, ovu analizu bi bilo dobro ponoviti na jesen, kad će vjerovatno i rezultati biti pouzdaniji, a procjene će se prilagoditi i moderirati prema ostvarenju većeg dijela godine – kažu.

U svakom slučaju, ako ne bude drastičnijeg pogoršanja vezano uz COVID-19 do kraja godine, možemo se nadati da će bar jedan sektor, onaj koji nas i inače nikad ne iznevjeri, bilježiti rast i u povijesnoj 2020.godini.

23. travanj 2024 16:13