Hrvatska
StoryEditor

Ukupno 2237 poduzetnika pogođena koronakrizom podnijelo zahtjev za zajam

05. Svibanj 2020.
Moratorij na kredite

Ukupno 2.237 zahtjeva do danas je zaprimljeno za neki od tri zajma namijenjena poduzetnicima uslijed koronakrize, a obrađeno ih je 445 s prosječnom stopom odobrenja sredstava od 70 posto, istaknuto je u utorak na webinaru u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (Hamag-Bicro).

Kako se navodi u priopćenju HUP-a, webinar je organiziran s ciljem pojašnjavanja mjera za očuvanje likvidnosti malog i srednjeg poduzetništva. Poduzetnicima su sada već više od mjesec dana na raspolaganju različiti zajmovi za obrtna sredstva - ESIF mirko zajam za obrtna sredstva, COVID 19 zajam za obrtna sredstva i Mikro zajam za obrtna sredstva za ruralni razvoj.

Voditeljica službe za jamstva Hamag-Bicroa Iva Debanić i voditeljica službe za zajmove Josipa Kutle Stepančić pojasnile su dinamiku zaprimanja i obrade zahtjeva, izvijestivši da je do danas zaprimljeno ukupno 2.237 zahtjeva za neki od ta tri zajma a obrađeno ih je 445, s prosječnom stopom 70 posto odobrenja sredstava. Najviše zahtijeva zaprimljeno je za COVID zajam, njih 1.301, zatim za ESIF mikro zajmove, njih 903, a za mikro zajam za obrtna sredstva za ruralni razvoj 33 zahtijeva.

 

Istaknuto je i kako je veća prolaznost prijava za COVID zajam povezana s većim brojem prihvatljivih djelatnosti tj. prijave iz neprihvatljivih djelatnosti su kod drugih zajmova uzrokovale više negativnih ocjena. Važnim je spomenuto i da se kod tih zajmova trenutno dodjeljuje deminimis potpora.

Svjesni da propisano ograničenje od maksimalno 200.000 eura po poduzetniku tijekom trogodišnjeg razdoblja za neke predstavlja ograničenje, Hamag-Bicro izrađuje novi pravilnik o dodjeli državnih potpora, prilagođen trenutnom stanju na tržištu odnosno efektima koje koronavirus ima na gospodarstvo, navodi se u priopćenju.

U više zahtjeva za zajmom bilo je, kako se ističe, upita za financiranje osnovnih sredstava (ulaganja u opremu ili adaptacije), no to kod ovih financijskih instrumenata nije dozvoljeno. Također nije moguće refinanciranje postojećih obaveza, primjerice zatvaranje lizinga, postojećih zajmova i slično.

Kod ESIF mikro zajma te Mikro zajma za ruralni razvoj bitna razlika u odnosu na COVID zajam je neprihvatljivost srednjih gospodarskih subjekata, navodi se. Nadalje, poček koji je za ESIF mikro zajam ranije bio do 6 mjeseci produžen je na 12 mjeseci. Sredstva se po odobrenju uplaćuju na poseban namjenski račun i koriste u razdoblju od 3 mjeseca kod mikro zajmova odnosno do 6 mjeseci kod COVID-19 zajma.

Za sve zajmove treba obratiti pažnju da se kod odobrenja analizira prosječni tromjesečni odnosno šestomjesečni iznos redovnih (obrtnih) troškova te se sukladno tome i odobrava visina zajma, ističe se u priopćenju.

Sredstvima mikro zajmova moguće je podmiriti obaveze stare do 3 mjeseca od datuma zaprimanja zahtjeva za zajam, dok su kod COVID zajmova prihvatljivi svi troškovi koji su nastali u 2020. godini. Ipak, ne smiju se koristiti za plaćanje već plaćenih računa niti za investicije koje služe za privatne svrhe, istaknuto je na webinaru.

Također je rečeno da nakon odobrenja sredstava korisnik mora otvoriti račun posebne namjene, a sva plaćanja moraju biti izvršena izravno s tog računa na račun dobavljača odnosno ne smije se plaćati gotovinom.

Istaknuto je i da financiranje plaća kod korisnika mjere HZZ-a za očuvanje radnih mjesta nije prepreka da korisnici Hamag-Bicro zajmova financiraju sve iznad iznosa primljene potpore (ukoliko je plaća radnika veća od 4.000 kuna) ili financirati plaće zaposlenika koji nisu pokriveni HZZ mjerama kako ne bi došlo do dvostrukog financiranja.

24. travanj 2024 10:33