Hrvatska
StoryEditor

United Grupa preko Telemach Hrvatska preuzela većinski udio u Optima Telekomu

09. Srpanj 2021.

United Grupa, vodeći pružatelj telekomunikacijskih i medijskih usluga u jugoistočnoj Europi, postigla je dogovor s Hrvatskim Telekomom (HT) i Zagrebačkom bankom o preuzimanju većinskog udjela u Optima Telekomu, hrvatskom operateru koji pruža usluge fiksnog interneta i pay-TV usluge, priopćili su iz kompanije.

United Grupa koja u Hrvatskoj telekomunikacijske usluge pruža pod brendom Telemach, potpisala je kupoprodajni ugovor kako bi preuzela 17,41 posto dionica od Hrvatskog Telekoma i 36,90 posto dionica koje su u vlasništvu Zagrebačke banke stekavši tako ukupno 54,31 posto dionica Optima Telekoma.

Iz HT-a su priopćili kako je zaključenje transakcije podložno regulatornim odobrenjima i drugim ugovorenim uvjetima te se očekuje krajem 2021. godine. Ugovorom o kupoprodaji određena je vrijednost za 100 posto udjela u Optima Telekomu, bez duga ili novca u bilanci (eng. enterprise value), u iznosu od 639 milijuna kuna što predstavlja 5 x dobit prije kamata, poreza i amortizacije prije jednokratnih stavaka i nakon najmova (EBITDA) u 2020. godini. Ukupni očekivani novčani priljevi za Hrvatski Telekom odredit će se uzimajući u obzir određene ugovorene predefinirane parametre, a cijena po dionici iz ugovora bit će niža od tromjesečnog ponderiranog prosjeka koji bi se primjenjivao od strane kupca u okviru obvezne ponude za preuzimanje (ponderirani prosjek cijena dionice Optime ostvarenih na uređenom tržištu u periodu između 8. travnja 2021. i 8. srpnja 2021. godine).

Podsjetimo, Hrvatski Telekom je provedenom konverzijom potraživanja u temeljni kapital u okviru predstečajne nagodbe stekao vlasnički udjel u Optimi Telekom te stekao upravljačka prava temeljem ugovora sa Zagrebačkom bankom, najvećim dioničarem Optime Telekoma.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je 2014. godine, temeljem Ugovora o upravljanju potpisanog između Hrvatskog Telekoma i Zagrebačke banke, uvjetno odobrila koncentraciju Hrvatskog Telekoma i Optime Telekoma, na ograničeno razdoblje od četiri godine, dok je u lipnju 2017. godine Hrvatskom Telekomu produljeno trajanje uvjetno odobrene koncentracije do 10. srpnja 2021. godine.

Neovisno o zaključenju transakcije kupoprodaje dionica, koncentracija Hrvatskog Telekoma i Optime Telekom prestaje 10. srpnja 2021. godine, s kojim datumom prestaje i upravljanje Hrvatskog Telekoma nad Optimom.

Iz United Grupe su poručili da ulažu 130 milijuna eura u modernizaciju mobilne mreže Telemacha Hrvatska kako bi poboljšali kvalitetu, proširili pokrivenost i korisnicima ponudili cjelovito 5G iskustvo. Također, Grupa ulaže 100 milijuna eura u izgradnju najmodernije optičke mreže na kojoj hrvatskim korisnicima već nudi fiksnu telefoniju i superbrzi širokopojasni Internet s brzinama od 300 Mbps do 2 Gbps.

Nakon što transakcija bude zaključena, 125.000 pretplatnika širokopojasne mreže i 55.000 korisnika pay-TV usluge Optima Telekoma će postupno imati koristi od spomenutih ulaganja i novih modernih usluga koje će omogućiti konvergenciju s mobilnom uslugom te poboljšati kvalitetu i korisničko iskustvo, poručuju iz United Grupe.

Prema uvjetima sporazuma, zaključivanje transakcije ovisi o promjeni hrvatskog Zakona o elektroničkim medijima, koji trenutno zabranjuje vertikalnu integraciju između TV nakladnika i operatora koji vrši prijenos medijskog sadržaja. Dogovor je također uvjetovan odobrenjem nadležnih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja.

-Ovaj sporazum predstavlja korak dalje u našem planu da transformiramo Telemach Hrvatska u potpuno konvergentnu telekom kompaniju koja nudi cijeli niz telekomunikacijskih usluga, uključujući i TV, i to na vlastitoj infrastrukturi - rekao je Adrian Ježina, predsjednik Uprave Telemacha Hrvatska.

"Očekujemo kako će Hrvatski sabor uskoro razmotriti izmjene Zakona o elektroničkim medijima i uvjereni smo kako će uslijediti te izmjene zakona i usklađivanje s praksama drugih članica Europske Unije koje će nam omogućiti da ovu transakciju zaključimo te uvrstimo TV usluge u našu širu telekomunikacijsku ponudu u Hrvatskoj - dodaje Adrian Ježina.

Dionice Optime uvrštene su na Zagrebačku burzu. Nakon pribavljanja regulatornih odobrenja, United Grupa će podnijeti javnu ponudu za preuzimanje preostalih dionica Optime.

United Grupa posluje u osam zemalja u regiji i ima približno 11 milijuna korisnika i više od 12.500 tisuća zaposlenika. Kompanija ima najširu pokrivenost mrežom u jugoistočnoj Europi, a korisnicima nudi najatraktivniji izbor TV sadržaja iz cijelog svijeta, kao i neke od najpopularnijih domaćih sadržaja.

Proces prodaje dionica Optime Telekoma je započeo 31. siječnja 2020. godine objavom javnog poziva za podnošenje ponuda te kasnijim odabirom investicijske banke Credit Suisse (Deutschland) Aktiengesellschaft sa sjedištem u Frankfurt am Main koja je vodila proces prodaje, a koju su zajedno angažirali Hrvatski Telekom i Zagrebačka banka.

 

26. travanj 2024 23:09