Hrvatska
StoryEditor

Upute za samoizolaciju Ravnateljstva civilne zaštite i HZJZ-a

16. Ožujak 2020.
Ravnateljstvo civilne zaštite u ponedjeljak je objavilo preporuke za samoizolaciju u kojima stoji da osobe ne smiju izlaziti iz kuće i da trebaju brinuti o svom zdravlju i higijeni prostora, dok HZJZ savjetuje kontakte s prijateljima i obitelji putem telefona i društvenih mreža. 

U 10 preporuka na twitteru Ravnateljstva civilne zaštite stoji da osobama kojima je određen zdravstveni nadzor u kućnoj samoizolaciji nije dozvoljeno izlaziti iz kuće te da svakodnevno moraju kontaktirati nadležnog epidemiologa.

Tjelesnu temperaturu trebaju mjeriti ujutro i navečer, a trebaju i pratiti pojavu simptoma respiratorne infekcije poput temperature, kašlja i otežanog disanja.

Potrebno je redovito prati ruke sapunom ili koristiti hidroalkoholnu otopinu te redovito čistiti i dezinficirati predmete i površine u prostorijama u kojima borave. 

Prostorije trebaju redovno provjetravati, koristiti zasebnu posteljinu, ručnike i pribor za jelo, a poželjno je osigurati odvojenu sobu te kupaonicu koristiti odvojeno.

U slučaju potrebe za odlaskom u zdravstvenu ustanovu, osoba se prethodno treba telefonski javiti liječniku obiteljske medicine. Iz MUP-a ističu da se broj nadležnog epidemiologa može dobiti i preko županijskih centara na broj 112.

Ako ste bili izloženi riziku od zaraze novim koronavirusom, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) ističe da ostankom kod kuće štitite svoje prijatelje, kolege i širu zajednicu, a ostanak kod kuće pridonosi i suzbijanju te sprječavanju širenja virusa. 

HZJZ: Bliski kontakt je kontakt na udaljenosti manjoj od 2 metra

Osim ostanka kod kuće, HZJZ ističe da je potrebno izbjegavanje bliskog kontakta s drugim ljudima. Bliskim kontaktom tako se smatra kontakt na udaljenosti manjoj od dva metra u zatvorenom i manjoj od jednog metra na otvorenom prostoru dulje od 15 minuta. 

Pogotovo se treba izbjeći kontakt sa starijim ljudima, kroničnim bolesnicima i trudnicama. 

- Svjesni smo da samoizolacija može biti neugodna i stresna, no pokušajte pronaći načine koji će vam olakšati to razdoblje, primjerice održavajte redovit kontakt s prijateljima i obitelji putem telefona ili društvenih mreža - savjetovao je HZJZ.

Dodatno je savjetovao da osobe u samoizolaciji usta prekriju maramicom dok kašlju i kišu te ju nakon uporabe odlože u kantu za otpad s poklopcem, a ruke dobro operu i dezinficiraju.

HZJZ preporuča da osobe ne izlaze iz kuće, osim u slučaju prijeke potrebe kada je potrebno prekriti nos i usta te održavati udaljenost od drugih ljudi, da ne idu na posao, u školu te da ne pohađaju vjerska i druga okupljanja. 

Također, ne bi trebali rukom dodirivati lice, oči, nos i usta, niti se rukovati, koristiti javni prijevoz ili taksi te primati posjete ili pozivati druge kući. 

Hranu ili potrepštine neka dostave prijatelji, obitelj ili dostavljač. Prilikom preuzimanja potrebno je biti na udaljenosti od barem jednog metra, prekriti nos i usta maramicom ili ne boraviti u istoj prostoriji prilikom dostave.

Ostali ukućani također moraju provoditi pojačanu osobnu higijenu i higijenu prostora te ograničiti svoja kretanja i socijalne kontakte na način da njihove radne i druge neodgodive obveze nisu narušene. 

Pridržavanje mjera samoizolacije podložno je nadzoru. Državni inspektorat objavio je u nedjelju kazne za prekršitelje mjere samoizolacije ili drugih mjera zbog koronavirusa, koje iznose 8.000 kuna za prvo kršenje, dok se kazne za one koji više puta prekrše mjere penju i do 120.000 kuna.

16. travanj 2024 06:45