Hrvatska
StoryEditor

Usvojena Deklaracija o Alpe-Adria-Dunav području slobodnom od GMO-a

18. Lipanj 2021.
gmo free

Saborski Odbor za poljoprivredu podržao je u petak inicijativu svoje predsjednice Marijane Petir i usvojio Deklaraciju o Alpe-Adria-Dunav području slobodnom od GMO.

Deklaracija će biti upućena Hrvatskom saboru na usvajanje te će se kroz nacionalne odluke i suradnju s državama na područje te regije provoditi aktivnosti koje trebaju doprinijeti da cijelo to područje ostane slobodno od GMO-a, priopćio je Odbor.

O važnosti te inicijative govori i činjenica da Europska Komisija daje odobrenja za neke GMO proizvode za korištenje unutar EU, unatoč protivljenju Europskog Parlamenta i odluci Europskog suda, pa je zbog toga važno učvrstiti opredjeljenje Hrvatske kao zemlje slobodne od GMO-a.

Petir je inicijativu pokrenula još 2010., nakon što je sa stručnom i zainteresiranom javnošću postigla da se sve županije u Hrvatskoj proglase GMO free.

Za inicijativu da se cijela Alpe-Adria regija proglasi slobodnom od GMO-a dobila je podršku predstavnika mađarskog, austrijskog i slovenskog parlamenta te talijanskog veleposlanika u Hrvatskoj.

Kao hrvatska europarlamentarka, Petir je inicijativu podigla na europsku razinu i tijekom 2014. dobila podršku 34 zastupnika Europskog parlamenta iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Austrije i Mađarske koji su supotpisali Zajedničku izjavu o Inicijativi za uspostavu regije Alpe-Adria slobodne od GMO-a, a ta je izjava poslužila i kao temelj za raspravu na sjednicama radnih tijela Hrvatskoga sabora.

Želimo da Hrvatska ostane slobodna od GMO

- Hrvatska je mala zemlja s relativno dobro očuvanim okolišem, mali smo zagađivač, više od polovice našeg teritorija zaštićeno je u različitim kategorijama zaštite prirode, Jadran je najčišće more na Mediteranu, a naš seljak hranu još uvijek proizvodi na tradicionalan način, Hrvatska je zemlja slobodna od GMO-a, a takva želimo da ostane i u budućnosti - rekla je Petir na Odboru.

Podsjetila je i kako su ciljevi relevantnih europskih dokumenata usmjereni prema održivoj poljoprivrednoj proizvodnji i očuvanju ruralnih područja, a uključuju cilj od 25 posto površina pod ekološkom proizvodnjom do 2030. godine.

Kako ekološki uzgoj isključuje uporabu GMO-a, Deklaracijom se otvara prostor za jačanje ekološke proizvodnje u Hrvatskoj.

Deklaracijom se pozivaju nadležna tijela na jasnije deklariranje GMO free proizvoda, jačanje službenih kontrola i laboratorija za GMO i ukazuje se na važnost poticanja različitih oblika financiranja projekata usmjerenih na okolišno osjetljive i ekološke poljoprivredne proizvodnje, naveo je Odbor

20. travanj 2024 16:07