Hrvatska
StoryEditor

Uz pomoć EU novca zapuštena zemljišta pretvaraju se u velike plantaže kestena

29. Siječanj 2020.
Ervin Abdić i Fikret Abdić 

Završivši krajem 2019. godine prekogranični projekt 'Zaštita i promocija kestena' od šteta koje nanosi osa šiškarica, a u kojem je općina Velika Kladuša bila nositelj, načelnik Općine Velika Kladuša Fikret Abdić u pratnji svog sina i savjetnika Ervina Abdića sastao se danas u Dugoj Resi s tamošnjim gradonačelnikom Tomislavom Boljarom, ogulinskim gradonačelnikom Daliborom Domitrovićem i osmoricom načelnika općina iz Karlovačke županije radi dogovora o operativnom nastavku tog projekta.

Riječ je o projektu financiranom sredstvima fonda INTERREG, u kojem uz Veliku Kladušu u ime Bosne i Hercegovine sudjeluju Crna Gora, te Hrvatska kao članica EU-a. Riječ je, kazao je Ervin Abdić, o projektu dugoročnog razvoja poljoprivredne proizvodnje sufiananciranom po propisima Europske komisije, koji je ponuđen za 40-tak općina u BiH, Crnoj Gori i Hrvatskoj da se u njima neobrađene i zapuštene poljoprivredne površine stave u funkciju, čime bi lokalne zajednice imale višestruke, dugoročne i neposredne koristi.

Tijekom sljedećih pet godina u svakoj od zainteresiranih jedinica lokalne samouprave predviđa se bespovratno financiranje u iznosu od 250 tisuća eura sredstvima EU-a kultiviranja barem 10 hektara zapuštenog zemljišta godišnje.

- U Memorandumu o suradnji i prijateljstvu na čije će potpisivanje biti 22. veljače u Veliku Kladušu biti pozvani predstavnici svih 40-tak općina i gradova u regiji bit će precizirani svi uvjeti, od know-how tehnologije, sa svim troškovnicima, da svaka jedinica lokalne samouprave dobije uvid može li krenuti u to svojim sredstvima, prihvaćaju li to njeni građani, pa da uđu u projekt za koji će po završetku dobiti  75 posto refundiranih troškova putem INTERREG programa, kazao je Ervin Abdić.

Velika Kladuša, dodao je, bit će i dalje nositelj i sada je u prikupljanju inicijativa iz svih općina i gradova, za koje kaže da su već svi prihvatili sudjelovanje u projektu.

Zapuštena bi zemljišta, pojasnio je dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar, ovim projektom bila bi uređena za plantažni uzgoj kestena, i za što se već javio velik broj zainteresiranih OPG-ova, s obzirom da projekt osigurava uzgoj, stručnu pomoć i plasman kestena na tržište. U projekt se uključuje 10-tak jedinica lokalne samouprave iz Hrvatske, čime se doprinosi razvoju ruralnih područja gradova i općina, a dugoročna korist od toga je da se time nudi perspektiva zapošljavanja, a time i ostanka mladih ljudi u tim područjima. Kao pčelar, Boljar dodaje da je taj projekt s uzgojem kestena i poticaj razvoju pčelarstva u Hrvatskoj.

- Grad Duga Resa nema svojih površina za ulazak u ovaj projekt, ali ima već više zainteresiranih vlasnika OPG-a da na taj način sufinanciraju uređenje svojih neangažiranih površina, i smatramo da je predviđenih 10 hektara uređenja zapuštenog zemljišta kod nas minimum. Kesten će biti dominantna kultura, ali radimo i na iznalaženju drugih biljnih kultura koje se mogu komercijalno uzgajati na plantaži kestena, čime bi se ostvarila i veća dohodovnost uređenja do sad zapuštenih površina. O tome tek nakon raznih pedoloških i drugih analiza svake od planiranih površina - rekao je Tomislav Boljar.

Ukupno gledajući, dodao je Boljar, ovim bi se projektom tijekom pet godina u svakoj od zemalja sudionica uspostavio plantažni uzgoj kestena na površni od oko šest tisuća hektara, to jest ukupno 18 tisuća hektara dugoročnog nasada kestena.

Na ostala pitanja u vezi sage o Agrokomercu, dioničarskim i ostalim pitanjima Abdići nisu htjeli govoriti, uz obrazloženje i obećanje da će o svemu tome biti za novinare otvoreni 22. veljače u Velikoj Kladuši na potpisivanju spomenutog Memoranduma o suradnji i prijateljstvu.

26. travanj 2024 02:04