Hrvatska
StoryEditor

Više od pola Hrvatica ne štedi za mirovinu, investirale bi više kad bi znale kako

06. Svibanj 2021.
Woman hands with grey wallet purse money credit cardsfoto Shutterstock
Piše: Donatella Pauković

Ipak, pomaci na bolje se vide: više žena otvoreno razgovara o novcu i izlazi iz loših dugova

Svaka dvadeseta tvrtka u Hrvatskoj u potpunom je vlasništvu žena. Žene i dalje zarađuju u prosjeku 11 posto manje od muškaraca, dok s druge strane žive sedam godina duže. Zbog karijere se kasnije odlučuju na brak i djecu. Imaju novac, no nisu sigurne kako njime raspolagati.

Kako ističe Kristina Ercegović s portala Žene i novac, gledajući s biološke strane, žene imaju manje testosterona pa su time manje sklone riziku kojega donosi pokretanje vlastitog biznisa i investiranje. Za razliku od muškaraca, prilikom odabira tvrtke za koju bi radile, veliku ulogu im igra etičnost te tvrtke, briga za okoliš te društveni utjecaj koji ta tvrtka ima. Uz to ih, zbog patrijarhalnog pritiska, konstantno prati osjećaj manje vrijednosti zbog kojega su sklonije raditi više za manje novca.

image
Kristina Ercegović, Žene i novac
Ratko Mavar

Upravo je zbog ovakvih saznanja provedeno istraživanje Kako Hrvatice upravljaju novcem i jesu li financije još uvijek tabu tema u Hrvatskoj? u okviru projekta portala Žene i novac kojemu je cilj financijsko opismenjavanje žena. Istraživanje je ispitalo kako žene upravljaju novcem; kako štede, ulažu, imaju li dugove, investiraju li te u kojem postotku imaju problema s naplatom alimentacije i financijskim zlostavljanjem.

Štedi ih 82 posto, primijećen porast ulaganja

Online anketa provedena je na uzorku od 541 žene, većinom u dobi od 35 do 45 godina s prebivalištem u Zagrebu i manjim gradovima.

Istraživanje je pokazalo da žene najviše troše novac na osnovne životne potrebe (63 posto), a iza toga slijede želje, djeca, edukacije i vlastiti biznis. Trećina njih zarađuje jednako kao njihov partner, trećina više i trećina manje. Više od pola odlučuje o financijama zajedno s partnerom, a one koje to ne rade, navode sljedeće razloge: strah ih je donositi odluke radi pogrešnih odluka iz prošlosti, misle da ne znaju dovoljno o financijama, nemaju vremena i ne žele znati išta o upravljanju novcem u obitelji.

U dugu je 35 posto žena. Za usporedbu, prošlogodišnje istraživanje pokazalo je da je polovina ispitanih u dugu. Manji broj pripisuju provedenim edukacijama o tome kako izići iz duga i otplatiti kredit. Većina žena je u dugu do 50 000 eura, a petina ima dug za minus u banci te nenamjenski kredit (čiji su se postotci smanjili s 30 na 20 posto u odnosu na prošlogodišnju anketu) te dug na kreditnim karticama.

Štedi 82 posto žena, stoga je uočen porast od 4 posto s obzirom na prošlogodišnju anketu. Štede većinom u banci ili 'u kuverti', a tu su i životno osiguranje i treći mirovinski stup. Trend koji se može zamijetiti je porast ulaganja. Prošle godine više od 50 posto žena reklo je da ne ulaže, a taj se postotak smanjio na 30 u ispitivanju ove godine. Žene smatraju da bi ulagale i više kad bi imale znanja o, primjerice, kriptovalutama u koje mogu investirati. Čak 81 posto žena smatra da ne zna dovoljno o investiranju da bi na taj način štedjele.

Nemaju pismenu oporuku, trećina ih ne bi potpisalo predbračni ugovor

Devet posto žena imalo je problema s naplatom alimentacije, a 12 posto ih je imalo osjećaj da su dobile manje nego što su zaslužile nakon rastave braka.

Gotovo 20 posto žena je osjetilo neki oblik financijskog zlostavljanja, koje se odnosi na to da im partner brani rad, pristup zajedničkim financijama te im ograničavan pristup resursima. Svaka druga žena se u braku osjeća kao bankomat, odnosno smatra da daje financijski više nego partner.

image
Female hand putting money into piggy bank and counting on calculator closeup
foto Shutterstock

Iako većina njih nije u primarnoj obitelji razgovarala o novcu, sada o financijama razgovaraju i s partnerom i s djecom, dok se kod razgovora o financijama kod djece može zamijetiti rast – 70 posto ove godine nasuprot prošlogodišnjih 50 posto. One koje ne potiču razgovor o financijama smatraju da je ta tematika preosobna, ne žele druge opterećivati problemima, misle da ne znaju dovoljno o novcu da bi pričale o njemu, smatraju da imaju različite prioritete naspram svojih prijatelja ili partnera te su odgajane tako da se o novcu ne razgovara.

Polovina ispitanih žena ne štedi za mirovinu. Gotovo nijedna ispitana žena nema pismenu oporuku, a više od trećine ih ne bi potpisalo predbračni ugovor. Također, još uvijek se svaka druga žena brine financijski i/ili vremenski o svojim roditeljima.

Ključno je razgovarati o novcu

Novac je još uvijek jedna od tabu tema u Hrvatskoj. O njemu se razgovara, ali se još uvijek ne zna dovoljno o financijskom upravljanju. U odnosu na isto istraživanje provedeno prošle godine, ovogodišnji rezultati pokazuju mali pomak u financijskoj pismenosti žena. Ipak, s obzirom na navedene rezultate, mjesta za napredak još uvijek ima. Rješenje je, naravno, edukacija, zbog čega portal Žene i novac svojim tekstovima i edukativnim radionicama već gotovo dvije godine radi na financijskom opismenjavanju žena u Hrvatskoj.

image
Žene i novac, konferencija

Međutim, osim školstva te čitanja i informiranja o vlastitim financijskim mogućnostima, Ercegović ističe da je ključno da žene otvoreno razgovaraju o novcu. Kako bi nagodinu, ali i svake iduće godine financijska pismenost žena u Hrvatskoj bila sve bolja, bitno je pričati o primjerima iz stvarnog života, problemima vezanima za financije, kao i o pogreškama iz prošlosti.

Žene su, naposlijetku, priznale da bi bile spremne više investirati kada bi imale potrebno znanje.

19. travanj 2024 23:20