Hrvatska
StoryEditor

Vlada - Ekonomski savjet ni na nebu ni na zemlji

18. Travanj 2020.
Andrej Plenkovićfoto Ratko Mavar
Čini se da ideja o tijelu koje bi savjetovalo premijera i Vladu o ekonomskim pitanjima u vrijeme krize sve više blijedi i da od najava neće biti ništa, odnosno tek će se ‘vidjeti mogu li pomoći stručnjaci‘

Vlada Andreja Plenkovića neće osnivati nikakav stožer za gospodarstvo, tek će sada, nakon Uskrsa, vidjeti mogu li joj u promišljanju izazova hrvatskoga gospodarstva u novim okolnostima pandemije koronavirusa pomoći i na koji način stručnjaci iz ekonomske zajednice, privatnog sektora te sindikata. No, kako doznajemo iz Vlade, kada bi se i ako bi se takvo tijelo u konačnici i oformilo, riječ bi bila isključivo i samo o savjetu, savjetodavnom tijelu sa savjetodavnim ovlastima, a nikako o stožeru.

– Stožer je ispočetka bio samo medijska konstrukcija, nitko iz Vlade o tome nikada nije govorio – poručili su Lideru iz Vlade strogo se držeći semantike.

Hoće li se i kada savjet osnovati, iz Vladina odgovora teško je odgonetnuti. Možda se čeka da voda doista dođe do grla i da ekonomska situacija u potpunosti izmakne kontroli, kada je ni ekonomski generalštab, a kamoli stožer, ne bi mogao vratiti na defaultne postavke. Koliko je zasad poznato, još nitko nije dobio ni pozivnicu za to tijelo. Zasad se, barem ne javno, ne licitira ni imenima ljudi koji bi takvo tijelo trebali činiti.

Zato se i Hrvoju Bujasu, čelniku udruge Glas poduzetnika, čini da najavljivani krizni gospodarski savjet više nije tema u vladajućim strukturama. U svakom slučaju, Glas poduzetnika još nitko nije kontaktirao u vezi s time premda je prije nekog vremena sam izašao s idejom o kriznom gospodarskom stožeru te predložio njegov sastav.

– Nismo dobili nikakvu povratnu informaciju na svoj prijedlog. I dalje smatramo da je jedno takvo tijelo potrebno, nije bitno zove li se stožer ili savjet, i da bi bilo koristan alat Vladi i ministarstvima. Bitno je da ima ovlasti predlaganja i efikasnog provođenja mjera – objašnjava Bujas.

Ističe da Vlada mora imati plan kada se i kojim tempom kreće u popuštanje mjera i mora s njim izaći u javnost da svi znaju kada će se što otvarati kao što to čine druge zemlje.

Nitko iz Vlade u vezi sa suradnjom u tijelu koje bi trebalo dati obrise ekonomske politike u vrijeme i poslije pandemije koronavirusa nije zvao ni Vedranu Pribičević, ekonomisticu i profesoricu na Zagrebačkoj školi za ekonomiju i management, a kako je navela u intervju za Lider, ne samo da se s njom nije kontaktiralo nego nitko nije pustio glas ni njezinim mlađim kolegama iz struke.

25. travanj 2024 17:36