Hrvatska
StoryEditor

VLADA: Od 1. siječnja 2021. članarina turističkim zajednicama 12 posto manja

12. Studeni 2020.
Nitko nije očekivao da će u posljednja tri tjedna turizam na obali eksplodirati

Od 1. siječnja iduće godine članarina u turističkim zajednicama za svih pet skupina obveznika trebala bi biti 12 posto manja, na temelju prijedloga izmjena i dopuna Zakona o članarinama u turističkim zajednicama koji je vlada sa sjednice u četvrtak uputila u Hrvatski sabor.

Ministrica turizma Nikolina Brnjac rekla je da se prijedlogom zakona propisuje smanjenje obveze plaćanja turističke članarine i to smanjenjem stope na temelju koje se članarina obračunava.

- Stope za obračun članarine su linearno umanjene te će iznos za plaćanje članarine za svih pet skupina obveznika biti 12 posto manji. Propisuje se i mogućnost da Porezna uprava rješenjem izmijeni visinu mjesečnih predujmova članarine zbog znatnijeg pada poduzetničke aktivnosti u tekućoj, odnosno prema prethodnoj godini ili zbog pada poduzetničke aktivnosti zbog nastale materijalne štete uzrokovovane višom silom -  kazala je Brnjac.

Istaknula je i da je vladinim akcijskim planom predviđeno smanjenje članarine, kako bi se unaprijedilo poslovno okruženje i smanjili troškovi gospodarstvenika.

Nove odredbe o članarinama u turističkim zajednicama primjenjivat će se od 1. siječnja 2021. godine. 

Javno savjetovanje o nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopuna Zakona o članarinama u turističkim zajednicama (TZ) kojim je Ministarstvo turizma i sporta predložilo smanjenje stopa za obračun i plaćanje te članarine za 12 posto, održano je od  23. do 28. listopada.

29. travanj 2024 17:52