Hrvatska
StoryEditor

Međumjere Plenkovićeve družine: Ljubo Jurčić i Marinko Škare komentiraju Vladin antivirusni paket

18. Ožujak 2020.
Može li Plenkovićeva družina s međumjerama biti uspješna poput prstenove družine iz Međuzemlja?

Tolkien je izmaštao Međuzemlje, a Plenkovićeva družina donijela je međumjere. Naime, potezi koje Vlada predlaže Saboru s pomoću svih svojih financijskih poluga, uz HNB-ovu potporu i uz dogovor s poslovnim bankama, samo su djelić epopeje u borbi s koronavirusom koji prijeti kao zlo iz Mordora. Budu li se počele provoditi odmah, kao što se najavljuje, tvrtke s desetkovanim prihodima dobit će predah i spas od trenutačne propasti, ali tek će globalni i lokalni razvoj pandemije diktirati sljedeće poteze. Ta međufaza, privremenost i nedovršenost, jedna je od većih prednosti, ali i nedostataka tog paketa. Poslovna zajednica dočekala je Vladine mjere uglavnom s olakšanjem, ali analitičari su znatno kritičniji.

Prof. dr. sc. Marinko Škare s pulskog Fakulteta ekonomije i turizma 'Dr. Mijo Mirković' napominje da je ova kriza prouzročena dvostruko: jednim dijelom epidemijom koronavirusa, a drugim dijelom financijskom krizom koja bi se dogodila ionako, i bez epidemije, te podsjeća na najave Nouriela Roubinija. Tvrdi da nam treba pravi antirecesijski program, a za Vladin paket kaže:

To nije program, to nisu mjere, nego šoping-lista.

Slično misli profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu prof. dr. sc. Ljubo Jurčić: – Pristupati ovom problemu kao financijskoj i ekonomskoj krizi pogrešno je jer je financijska kriza u ovom slučaju samo posljedica, a ako se dobro ne reagira, onda postaje i uzrok. Ako odabirom pravih mjera riješimo tu posljedicu, nećemo imati krizu koja će biti uzrok nove krize – ističe Jurčić i dodaje da su mjere koje je Vlada donijela više knjigovodsveno-činovničke nego ekonomsko-političke.

Nameće se pitanje što se (još) može učiniti.

Liderovi sugovornici upozoravaju na to da većina ponuđenih mjera samo odgađa plaćanje i da je država trebala biti šire ruke. Financiministar Zdravko Marić procijenio je da Vladine mjere vrijede više od trideset milijardi kuna (bez kredita za likvidnost), a Škare smatra da ukupan paket mjera mora biti težak od pet do deset milijardi dolara. Sudeći prema HNB-ovim mjerama i izjavama guvernera Borisa Vujčića, novca ima dovoljno.

Ekonomisti u prvi plan stavljaju fiskalnu politiku. Marinko Škare zastupa stajalište da fiskalno rasterećenje mora biti veliko i nepovratno, a krediti za likvidnost i zaposlenost nepovratni.

Treba nam paket mjera fiskalnog rasterećenja, dakle nulta stopa PDV-a na turizam sljedećih godinu dana, nepovratno državno sufinanciranje plaća radnika u privatnom sektoru od 75 posto, oslobođenje od plaćanja poreza na dobit jednokratno, oslobođenje od plaćanja PDV-a najteže pogođenih malih i srednjih poduzetnika, plaćanje punog iznosa plaće osobama u samoizolaciji. U sklopu monetarnog rasterećenja pak trebaju nam smanjenje referentne kamatne stope HNB-a, repo aukcije, formiranje fonda za pomoć malim i srednjim poduzetnicima nepovratnim kratkoročnim kreditima za obrtni kapital, državno preuzimanje plaćanja kreditnih obveza malih i srednjih poduzetnika u teškoćama, i to nepovratno – nabraja Škare.

Pridružuje mu se i Ljubo Jurčić tvrdnjom da treba svjesno povećati javni dug za deset posto umjesto da BDP padne za deset posto.

– Ako povećamo javni dug i sačuvamo proizvodnju i zaposlenost, javni dug mnogo ćemo lakše otplatiti u sljedećih pet godina nego padne li ekonomija za deset posto uza sačuvani javni dug. Naime, pad ekonomije od deset posto za pet godina povećat će javni dug za dvadeset posto – napominje Jurčić i zaključuje da ljudi koji nisu stručni to ne razumiju, nego vuku poteze koji knjigovodstveno čuvaju javne financije, što je, prema njegovu mišljenju, ravno katastrofi.

Moguća katastrofa dodatni je razlog za usporedbu aktualnih hrvatskih međumjera s Tolkienom. Prstenova družina trebala je izbjeći mnogo opasnosti na putu do Mordora. I Vlada na putu obračuna s koronavirusom i posljedicama na gospodarstvo pleše i plesat će po rubu. Svojim olakšicama počeli su se uključivati i gradovi, a Plenkovićeva družina još nije uključila tešku artiljeriju: umjesto da sama jamči za povoljnije kredite, uvjeti se 'olabavljuju' potezom HNB-a koji će obustaviti superviziju. A tu je i cijeli fiskalni paket, mogućnost nepovratnih pomoći, poreznog otpisa... Gospodarski 'antivirusni' paket(i) možda će slijediti gradaciju zdravstvenih mjera, koje se pojačavaju postupno. 

Kompletan tekst možete pročitati u novom Lideru - u digitalnom i u tiskanom izdanju

19. travanj 2024 09:42