Hrvatska
StoryEditor

Započelo pružanje usluga na gigabitnoj 5G mreži

12. Kolovoz 2021.

Tri najveća telekoma u Hrvatskoj HT, A1 i Telemach zadovoljni su provedenom javnom dražbom za radiofrekvencijski spektar za mobilne mreže pete generacije (5G), pri čemu iz HT-a i A1 najavljuju već od četvrtka komercijalni rad na novim frekvencijama, a iz Telemacha ističu da će prvo iskustvo 5G-a s njima 'osjetiti' u Osijeku. 

Današnjim službenim dobivanjem novog 5G radiofrekvencijskog spektra Hrvatski Telekom je osigurao još jednu stratešku polugu koja je ključna za daljnji razvoj svoje već vodeće 5G mreže na sva tri nova frekvencijska pojasa. Nakon provedenog postupka javne dražbe i investicije od 130 milijuna kuna za novi radiofrekvencijski spektar, Hrvatskom Telekomu je na nacionalnoj razini u frekvencijskom pojasu 700 MHz dodijeljen blok od 2x10 MHz, u frekvencijskom pojasu od 3,6 GHz 12 blokova od 10 MHz (ukupno 120 MHz), a u frekvencijskom pojasu 26 GHz 2 bloka od 200 MHz (ukupno 400 MHz). Dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra dodjeljuju se na razdoblje od 15 godina, navode u priopćenju. 

Predsjednik Uprave HT-a Kostas Nebis naglasio je da time HT nastavlja sa zacrtanim planom proaktivnog pokrivanja cijele zemlje s 5G.

- Zaključenjem dražbe Hrvatski Telekom je osvojio najviše radiofrekvencijskog 5G spektra što je preduvjet za najveću i najbržu 5G mrežu u Hrvatskoj. Ovime smo nastavili sa zacrtanim planom proaktivnog pokrivanja cijele zemlje s 5G te smo ponovno dali snažan doprinos nacionalnom gospodarskom i društvenom razvoju. Prošle godine smo uvođenjem prve komercijalne 5G mreže na 2,1 GHz Hrvatskoj otvorili vrata 5G doba i uveli je u odabrano društvo digitalno naprednih zemalja. Sada su dodjelom spektra na sva tri ključna 5G radiofrekvencijska pojasa ostvareni preduvjeti za značajan i uzbudljiv tehnološki iskorak i početak nove digitalne era u Hrvatskoj. 5G ere koja će obilježiti sljedećih 10 godina i u kojoj će HT ponovno biti predvodnik digitalizacije - izjavio je Kostas Nebis. 

Telekom Telemach Hrvatska po dobivanju dozvola za 5G frekvencija najavio je da kreće u izgradnju nove 5G gigabitne mobilne mreže sa znatnim ulaganjem, uz već započetu investiciju u 10 Giga fiksnu optičku mrežu. U modernizaciju mreže te povećanje pokrivenosti, znatno poboljšanje kvalitete i uvođenje ultrabrze 5G tehnologije, planiraju uložiti dodatnih 130 milijuna eura. 

- Vrlo smo zadovoljni rezultatima dražbe. Ulaganjem u kvalitetu i kapacitete mreže omogućavamo daljnje unapređenje mobilnih usluga kako bismo korisnicima osigurali do sada nedostižne brzine prijenosa podataka. Naš je cilj korisnicima pružiti potpuno 5G korisničko iskustvo koje im donosi gigabitne brzine, znatno nižu latenciju te veću pouzdanost i stabilnost internetske veze na mobilnoj mreži. Istodobno nastavljamo s razvojem prve 10 Giga fiksne optičke mreže i tako podržavamo transformaciju Hrvatske u gigabitno digitalno društvo. Uvođenje tehnologija za ultrabrzi prijenos podataka od strateškog je interesa za državu, a u Telemachu Hrvatska želimo biti predvodnici digitalizacije jer je smatramo okosnicom napretka, s obzirom na očekivane pozitivne učinke tehnologije na gospodarstvo i društvo - rekao je Adrian Ježina, predsjednik Uprave Telemacha Hrvatska. 

Iz Telemacha zaključuju da će iskustvo pravog 5G-a danas imati građani Osijeka, gdje je taj telekom ranije postavio opremu za testiranja 5G tehnologije, uz najavu da će to brzo biti i u Zagrebu gdje ubrzano postavljaju novu opremu i plan da do kraja ove godine 5G bude dostupan u cijelom Zagrebu, a u prvoj polovini 2022. na ključnim područjima u cijeloj Hrvatskoj. 

Iz telekoma A1 Hrvatska naveli su da po dobivanju dozvola za 5G kreću s komercijalnim pružanjem usluga na 'pravoj, gigabitnoj 5G mreži' tj. da su "aktivirali 5G mrežu u frekvencijskim pojasevima na 700 MHz i 3600 MHz. A1 Hrvatska je investitor u digitalizaciju Hrvatske te pouzdan partner u ispunjavanju ciljeva Nacionalnog plana razvoja širokopojasnog pristupa.

Predsjednik uprave A1 Hrvatska Jiří Dvorjančanský objašnjava da je potvrda toga kupnja radiofrekvencijskog spektra u svim raspoloživim pojasevima te dodaje: 'Strategija kompanije je ubrzana izgradnja 5G infrastrukture s ciljem povećanja pokrivenosti i kvalitete širokopojasnog pristupa na cijelom teritoriju Hrvatske'. 

Uz sve zahtjeve definirane dokumentacijom za dražbu radiofrekvencijskog spektra, pokretanjem prave, gigabitne A1 5G mreže pokrit će svih 20 županijskih središta i Grad Zagreb, pri čemu korisnici mogu surfati na našoj 5G mreži i u većim turističkim središtima, poput Pule, Biograda na Moru, Trogira, Vodicama kako navode u priopćenju. 

Glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije A1 Hrvatska, Tomislav Makar najavljuje da će A1 Hrvatska od 2021. do 2027. s 5G mrežom pokriti 90% stanovništva i 50% teritorija Republike Hrvatske te sve glavne transportne cestovne i željezničke pravce: 'A1 Hrvatska fokusirana je na stvaranje gigabitnog društva u Hrvatskoj. Stoga ulaže u frekvencije i tehnologiju te gradi najmoderniju infrastrukturu. A1 gigabitna 5G mreža će korisnicima pružiti još bolju dostupnost, pouzdanost i sigurnost. Najviši standardi kvalitete u razvoju 5G-a podržavaju napredno korisničko iskustvo, bilo za privatne potrebe ili Industriju 4.0.' Podsjećaju i da su mogućnosti 5G mreže na frekvencijama testirali u Zagrebu, Osijeku i Bistri.

20. travanj 2024 04:42