Hrvatska
StoryEditor

Započeo upis dionica Span-a: ovako bi kompanija mogla kotirati u odnosu na ostale vodeće dionice na Zagrebačkoj burzi

07. Rujan 2021.
Piše: Vlatko Kesegić, FIMA Vrijednosnice d.o.o.

Inicijalna javna ponuda dionica Spana, prve IT tvrtke kojom će nakon davnog uvrštenja Ericsson Nikole Tesle krenuti trgovanje na Zagrebačkoj burzi, ušla je u ključnu fazu ovog procesa. Nakon što su se sudionici domaćeg tržišta kapitala tijekom posljednja dva mjeseca imali priliku upoznati s pravnim, poslovnim i financijskim informacijama iz objavljenog Prospekta, objavom Javnog poziva na sudjelovanje u javnoj ponudi dionica sad znaju i pod kojim uvjetima mogu uložiti u ovu investicijsku priču.

Osim što je upis dionica započeo ovaj tjedan i traje do petka 10.09. u odabranim poslovnicama agenta upisa, najbitnija informacija iz poziva je utvrđeni raspon cijene unutar kojeg će izdavatelj prodati ponuđene dionice. Uprava Spana odlučila je da vlastite dionice, koje predstavljaju udjel od gotovo 30% kompanije, investitorima ponudi u rasponu cijene od 160 do 175 kuna po dionici. Također, u slučaju da potražnja za ponuđenim dionicama bude veća od broja ponuđenih dionica, primijenit će se određena pravila alokacije. Uprava Spana će alocirati dionice prema vlastitoj diskreciji, vođenjem načelom cjenovnog i vremenskog prioriteta ali i načelom dugoročnog ulaganja što znači da će prednost pri kupnji imati oni ulagatelji s kojima Uprava smatra da će postići odgovarajuću dugoročnu strukturu dioničara. Nakon završetka procesa upisa dionica očekuje se da će se dionice uvrstiti na Zagrebačku burzu 21. rujna 2021. godine.

S obzirom na to da su investitori sada upoznati s okvirnom cijenom po kojoj imaju mogućnost investirati u dionice Spana, u svrhu informativnog karaktera, napravili smo usporedbu kompanije sa sastavnicama vodećeg dioničkog indeksa Crobex u kojem bi jednog dana i Span mogao biti sastavni član, u slučaju ostvarenja kriterija za odabir dionica u indeks koji će ponajviše ovisiti o trgovinskoj aktivnosti dionicom na burzi u budućem razdoblju.

image

span 1

foto

Ako za spomenute izračune koristimo gornji raspon ponuđene cijene upisa, kompanija bi na burzi bila vrednovana kao jedna od jeftinijih sastavnica indeksa Crobex. S obzirom na  izdanih 1,96 milijuna dionica, tržišna kapitalizacija pri cijeni od 175 kuna iznosila bi 343 milijuna kuna, čime bi Span bio vrednovan na razini Optima telekoma s kojom bi se borio za 13. mjesto od trenutnih 18 sastavnica indeksa. Nadalje, usporedbom poslovnih rezultata iz prošle godine, prikazanih u tablici u nastavku, u odnosu na Optima telekom Span je ostvario 35% veće prihode i 4,5 puta veću dobit u 2020. godini. Promatrajući navedene podatke važno je uzeti u obzir da je vrijednost Optima telekoma u direktnoj korelaciji s postupkom preuzimanja od strane United Group-a kao i različite djelatnosti ove dvije kompanije.

image

span 2

foto

Ericsson Nikola Tesla, regionalni lider u ICT industriji i posljednja tehnološka kompanija koja se uvrstila na Zagrebačku burzu a s kojom bi valuacija Spana donekle mogla biti usporediva, vrijedi šesterostruko više, odnosno 2,29 milijardi kuna. Velika razlika u vrednovanju ove dvije kompanije je naravno u značajno boljim poslovnim rezultatima Ericssona. Ericsson Nikola Tesla je u 2020. godini uprihodio 3,3 puta više od Spana odnosno 2,05 milijardi kuna zahvaljujući radu 3.237 zaposlenika u odnosu na prihod 614 milijuna kuna koje je ostvarilo 504 zaposlenika Spana. Također, Ericsson je u ovom trenutku znatno profitabilnija tvrtka koja je zabilježila 94,5 milijuna kuna dobiti u prošloj godini, odnosno dvanaest i pola puta više od Spanovih 7,45 milijuna kuna. Ipak, operativni pokazatelji poput EBITDA marže Ericssona od 7,9% nije toliko puno veća od Spanove 5,1%. Obje kompanije su nisko zadužene s obzirom da im je EBITDA veća od neto duga što će se dodatno poboljšati u slučaju Spana kad u bilanci prikaže sredstva ostvarena od prodaje dionica iz javne ponude. Osim spomenutih razlika u poslovanju važno je podsjetiti na različitost poslovanja ove dvije kompanije. Ericsson Nikola Tesla  je regionalni isporučitelj komunikacijskih proizvoda i usluga u operatorskom segmentu te je isto tako isporučitelj inovativnih informacijsko-komunikacijskih rješenja dok je Span IT grupa sa širokom ponudom usluga u cloudu, sigurnosti i podrške te Microsoft Licensing Solution Provider partner.

Osim trenutnih poslovnih rezultata, investitore koje donose investicijsku odluku svakako zanima u kojem se smjeru kreće poslovanje kompanije u koju planiraju uložiti. U tablici u nastavku prikazani su trendovi kretanja prihoda sastavnica indeksa Crobex i Spana.

image

span 3

foto

S obzirom na aktualnu pandemiju koronavirusa koja je značajno utjecala na poslovanje kompanija u 2020. godini, iz gornje tablice je vidljivo da je polovica sastavnica indeksa Crobex zabilježila pad poslovnih prihoda u odnosu na 2019. godinu. Ipak, u ovim kriznim uvjetima, industrija u kojima posluju kompanije poput Spana pokazale su otpornost na krizu i dapače zabilježile povećanje potražnje svojih usluga. Span se s rastom prihoda od 30% u odnosu na 2019. nalazi u samom vrhu kada je kompariran po promjeni prihoda sastavnica indeksa Crobex. Iako se pandemija pokazala kao dodatni akcelerator u primjeni digitalnih rješenja, Span bilježi impresivan rast i ako se uključe podaci prije krize. Ako se napravi izračun složene godišnje stope rasta (CAGR) za razdoblje od 2018. do 2020. godine vidljivo je da je poslovanje kompanije raslo i dvostruko brže nego ranije uspoređenih dionica Ericsson Nikole Tesle.

Izlazak tehnološke kompanije poput Spana na burzu predstavlja u svakom slučaju pravo osvježenje za investitore na domaćem tržištu kapitala. Ranije prikazana komparacija poslovnih rezultata Spana s trenutnim sastavnicama indeksa Crobex potvrđuje da se radi o ozbiljnoj kompaniji koja, ako se pokaže dovoljan interes ulagača za trgovanjem i nakon IPO-a, pretendira za mjesto sastavnice indeksa u budućnosti. Novčana sredstva koja će kompanija prikupiti javnom ponudom a kojima namjerava financirati nove ideje i širenje poslovanja daju naslutiti nastavak rasta poslovanja i time svjetlu budućnost dionice na burzi.

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI:

Sadržaj u ovom članku ne predstavlja investicijski savjet niti se smije tumačiti kao preporuka za kupnju odnosno prodaju ili poziv na kupnju odnosno prodaju financijskog instrumenta ili grupe instrumenata koji se u istom eventualno spominju. Sve izneseno u ovom članku dano je isključivo u informativne svrhe. Prije početka trgovanja bilo kakvim financijskim instrumentom važno je uzeti u obzir rizike povezane s ulaganjem u iste. Trgovanje dionicama, ETF-ovima i ostalim financijskim instrumentima uključuje visoki rizik, pa postoji mogućnost gubitka dijela ili cjelokupnog uloženog iznosa. Prethodni prinosi financijskih instrumenata nisu jamstvo budućih prinosa.

19. travanj 2024 07:05