Hrvatska
StoryEditor

Završava se infrastruktura za Centar za godspodarenje otpadom ‘Babina gora‘ kod Karlovca

28. Veljača 2020.
Gradnja pristupne ceste za Centar za gospodarenje otpadom Babina gora

Asfaltiranje posljednjih 800 metara, od ukupno 1804 metra duge pristupne dvosmjerne ceste do lokacije budućeg Centra za gospodarenje otpadom 'Babina gora' kod Karlovca, upravo je u tijeku, a njegov završetak očekuje se krajem prvog tjedna ožujka, kazala je u srijedu Ana Hranilović Trubić, pročelnica za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Grada Karlovca. Vrijednost tog projekta je osam milijuna kuna, u čemu je udio bespovratnih sredstava EU-a i Državnog proračuna 7,2 milijuna kuna. Već je dovršena i izgradnja DTK kanalizacije, te sustav odvodnje oborinskih voda.

Marija Tufeković, direktorica tvrtke 'Kodos' koja će upravljati CGO-om 'Babina gora' kazala je da su troškovi izgradnjr samog CGO-a procijenjeni na preko 270 milijuna kuna, u čemu je preko 195 milijuna kuna sufinancirano sredstvima EU-a, a udio sufinanciranja od strane Fonda za zaštitu okoliša iznosit će preko 47 milijuna kuna.

- Po sadašnjim planovima, CGO 'Babina gora' trebao bi profunkcionirati 2023. godine. Od 11 planiranih centara za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj, do sad su izgrađena dva; Kaštijun i Marišćina, a Viradantonija i Bikarac su u fazi izgradnje. Split je raspisao natječaj, a i mi smo već zaprimili ponude nakon prošle godine raspisanih otvorenih javnih natječaja za tehničku pomoć, za vidljivost projekta, za nadzor i za samu izgradnju. Za tehničku pomoć već smo potpisali ugovor, a za izgradnju zaprimili smo ponude krajem siječnja, i upravo je u tijeku njihov pregled i ocjena.

Zrinka Pintarić, voditeljica izgradnje 1,3 milijuna kuna vrijednog projekta nastavka izgradnje 1837 metara dugog vodoopskrbnog cjevovoda, kazala je da je u sklopu tog projekta izgrađena tipska hidrostanica, te da je 10-ak kućanstava u zaseoku Vujićima priključeno na vodoopskrbni sustav.

U tijeku je asfaltiranje posljednjih 800 metara ceste, a završetak tih radova očekuje se do kraja sljedećeg tjedna, a radove izvodi zajednica ponuditelja Aquaterm i Ceste Karlovac. HEP je instalirao srednjenaponski kabel u vrijednosti 1,5 milijuna kuna, dodaje Hranilović Trubić, za opskrbu budućeg CGO-a.

Grad Karlovac financirao je izgradnju odvodnje oborinskih voda, a završetkom tog pristupnog infrastrukturnog projekta, kazao je dogradonačelnik Karlovca Ivan Mrzljak, ostvareni su uvjeti za realizaciju samog projekta izgradnje CGO-a „Babina gora“.

Mrzljak tvrdi da će sadašnje karlovačko odlagalište otpada Ilovac, koje je već godinama u fazi zatvaranje, izdržati svojim kapacitetom do kraja 2023. godine i početka rada CGO-a „Babina gora“, jer će se njegov kapacitet do konačnog zatvaranja proširiti na prostor reciklažnog dvorišta.

U troškovima izgradnje pristupne ceste i prateće infrastrukture za CGO 'Babina gora', dodala je Marija Tufeković, sudjelovale su s 14,15 posto Ličko-senjska županija i Sisačko-moslavačka županija s 8,54 posto, što je razmjerno njihovom suvlasničkom udjelu u tvrtki „Kodos“. To suvlasništvo s Karlovačkom županijom temeljno je na sporazumu po kojem će se na CGO 'Babina gora' zbrinjavati i dio otpada iz tih susjednih županija.

24. travanj 2024 19:02