Hrvatska
StoryEditor

Završena najveća on line edukacija ugostiteljskih djelatnika

12. Lipanj 2020.
Više od 3000 konobara, barmena i kuhara sudjelovalo je u Badel 1862 Masterclassu te iskoristilo priliku za stjecanje dodatnih znanja i stručno usavršavanje u vrijeme smanjenog angažmana na poslu

Polaganjem zadnjeg u nizu ispita znanja prošli tjedan završen je Badel 1862 Masterclass najveća ikad održana on line edukacija u Hrvatskoj pokrenuta s ciljem stručnog usavršavanja djelatnika u ugostiteljstvu. Više od 3000 knobara, barmena i kuhara kroz mjesec dana putem digitalnih platformi usvajalo je nova znanja vezana uz psihologiju potrošača, vina, jaka alkoholna pića, koktele i kulinarstvo.  Njih 1500 odlučilo se polagati i isprite nakon svake oslušane cjeline čime su stekli uvjete da dobivanje posebnih cerftifikata.

- Badel 1862 blisko surađuje s turističkim i ugostiteljskim sektorom pa smo tražili način kako da im pomognemo u trenutcima kada su suočeni s najvećom krizom. Odlučili smo se omogućiti svima koji rade u ugostiteljstvu da se se dodatno educiraju i tako više slobodnog vremena koje su neočekivano dobili iskoriste za vlastito jačanje konkurentnosti na tržištu rada. Istodobno od toga će korist imati i lokalni u kojima rade kao i cjelokupni ugostiteljki i turistički sektor kroz dodatno dizanje kvalitete usluge. Očito je da smo dobro prepoznali potrebe jer je odaziv bio ogroman, a povratne informacije redom u superlativima. To nas je motiviralo da projekt nastavimo i provodit ćemo ga redovitio - kazao je Vanja Bartolec, direktor marketinga Badela 1862.

Edukacija je bila koncipirana tako da su prijavljeni polaznici kroz mjesec dana na početku svakog tjedna dobivali pristup video materijalima i skriptama za pojedina područja, a subotom su se održavali testovi znanja kojima su pristupali oni koji su željeli dobiti i certifikat. Uz stručnjake Badela 1862 edukacije su provodili i vanjski stručnjaci za pojedina područja. Tako je o jakim alkoholnim pićima polaznike educirao Miro Mjacen koji ima četiri titule hrvatskog prvaka u flairu , a  o vinima jedan od vodećih hrvatskih sommeliera Darko Lugarić. Ivan Šarić držao je predavanja na temu psihologije potrošača, dok je za područje kulinarstva bio zadužen jedan od napoznatijih i najboljih domaćih chefova David Skoko.

Najuspješniji rezultat među ugosititeljima koji su pohađali Badel Masterclass ostavrili su Danijel Čubranić, Josip Drnasin, Sunčana Smichen i Vlatko Kovačić.

- Bila je odlična ideja u vrijeme pandemije koronavirusa omogućiti on line edukaciju. Dobio  sam izvrsnu priliku da naučim nešto novo i da dodatno proširim znanje koje sam do sada stekao u svojoj 20-godišnjoj konobarskoj karijeri. Koncept edukacije s video materijalima i skriptama je bio dobro osmišljen, a predavači su imali vrlo profesionalne prezentacije i osigurali interesantne materijale - izjavio je Danijel Čubranić koji radi u Ostariji Veranda u Voloskom.

Uz ugosititeljske djelatnike interes za edukacijom pokazali su i neki koji ne rade u tom sektoru, ali rado i redovito posjećuju ugostiteljske objekte pa je Badel 1862 i njima omogući da se dodatno educiraju. Jedna od takvih polaznika bila je i Jelena Mijić, koja se bila i u samom vrhu po rezultatima, a posebice je bila zainteresirana naučiti više o uparivanju hrane i pića.

- Drago mi je što je i meni laiku koji uživa u dobroj hrani i piću omogućeno da odslušam ovaj on line program. Rado se u društvu, restoranu ili kafiću upuštam u razgovor o onome što se pritom priprema, pije ili jede. Mislim da gost, jednako kao i ugostitelj, cijeni kada naiđe na raspoloženog sugovornika koji određeno piće ili jelo ne vidi samo kao gutljaj ili zalogaj. Iza svakog proizvoda i usluge stoji priča, treba je samo znati ispričati. Upravo to su nam i dokazali predavači koje smo gledali i slušali tijekom Badel Masterclassa -  komentirala je Jelena Mijić.

Svi predavači dobili su visoke ocjene polaznika, a i sami su izninmo zadovoljni projektom i velikim odazivom ugostiteljskih djelatnika.

- Badel Masterclass je krenuo kao zanimljiva ideja kako pomoći ugostiteljima u doba lockdowna, a prerastao je u veliki projekt u kojem je sudjelovalo preko 3000 ljudi. Drago mi je što sam bio dio toga i sretan sam što smo uspijeli prenjeti znanje našim ugostiteljima. Smatram da se kvalitetan radnik uvijek treba educirati te da je edukacija personala u ugostiteljstvu ključan faktor za napredak radnika, a na kraju i ugostiteljskog objekta u kojemu rade - poručio je Miro Majcen.

20. travanj 2024 15:58