Hrvatska
StoryEditor

Zbog rasta plaća, hotelijerima pala profitabilnost 

10. Prosinac 2019.
HUT - PRESS, Veljko Ostojićfoto Dražen Lapić

Fizički pokazatelji ove turističke sezone (+1,7 više noćenja i + 4,5 posto više dolazaka), srećom, nisu bili u skladu s pesimističnim najavama u predsezoni. Međutim, financijska slika turističkih kompanija ove godine ne prati fizičke statistike. To su pokazali najnoviji podaci Hrvatske udruge turizma koja je u utorak predstavila publikaciju Turistički impuls za četvrti kvartal. Pokazalo se da vodeće turističke kompanije u Hrvatskoj koje su članice HUT-a, kao i one kompanije koje su na Zagrebačkoj burzi, bilježe pad profitabilnosti i rentabilnosti.

Iako su prihodi kompanija rasli, rashodi su rasli u većoj mjeri i to ponajviše radi većih troškova radne snage koji su ove godine bili za 10 posto veći nego lani. Bilo je pitanje vremena kad će hotelijeri prestati rasti po dvoznamenkastoj stopi, a sada, kad su povećali plaće radnicima, to se i dogodilo. Udio troškova radne snage u prihodima povećao se na 23,5 posto, samo u hotelima.  Neto dobit sektora iznosila je malo više od pet posto u odnosu na realizirane prihode. 

- Ove godine hrvatski turistički sektor ušao je u 'škare' povećanih troškova u odnosu na prihode. U prvih deset mjeseci prihodi su prosječno rasli za 5,3 posto, rashodi za 8,7 posto, od čega troškovi radne snage za 10,5 posto. EBITDA iz poslovne aktivnosti iznosila je 3,9 posto, znatno niže od stope rasta poslovnih prihoda (5,3 posto), a bruto dobit bila je negativna (-0,3 posto). Ukoliko se ovaj trend nastavi, sektoru se ne piše dobro - istaknuo je na predstavljanju Veljko Ostojić, direktor HUT-a, dodajući da s ovakvim trendovima sektor neće imati dovoljno sredstava za investicije i daljnje dizanje plaća.

Prema njegovu mišljenju, dramatičan podatak je i taj da je stopa rentabilnosti u godinu dana pala za 10 posto, s lanjskih 8,8 posto na 7,9 posto u ovoj godini. Pala je i EBITD marža s 31,6 na 28 posto.

- Pokazatelj rentabilnosti jedan je od odlučujućih faktora kod donošenja investicijskih odluka, a u konkurentskim mediteranskim zemljama taj pokazatelj kreće se od 10 do 12 posto – istaknuo je Ostojić.

Još jedan zabrinjavajući pokazatelj je taj da volumen smještajnog kapaciteta u Hrvatskoj raste po duplo većoj stopi od volumena noćenja, što znači da se smanjuje zauzetost kapaciteta. Stopa rasta broja kreveta od 2017. godini u ukupnom komercijalnom smještaju iznosila je 10,5 posto, dok je stopa rasta broja noćenja u istom razdoblju iznosila 5,7 posto.

- Iduća godina neće biti jednostavna turistička godina no kao i ove, nema razloga za veliki pesimizam ukoliko, kao i ove godine bude dobre pripreme i ulaganja u kvalitetu. Voljeli bi kad bi, što se fizičkih pokazatelja tiče, u 2020 . dosegli ovogodišnje financijske rezultate – zaključio je Ostojić.

Potražnja za stranim radnicima u dvije godine povećala se za deset puta. U 2017. uvezli smo njih dvije tisuće, a ove godine 20 tisuća. Za iduću godinu najavljeno je povećanje kvota na 30 tisuća, što znači da, prema riječima Ostojića, turističkom sektoru trenutno nedostaje između 30 i 35 tisuća radnika. Ono što je zanimljivo je da njih samo 10 posto završi u hotelima, dok se ostatak zapošljava u resotranima i kafićima. 

Ključni faktori koji će obilježiti turizam u 2020.
  • Nedostatak radne snage (uz to, Austrija iduće godine otvara vrata hrvatskim radnicima)
  • Još izraženija konkurencija na Mediteranu, na čelu s Turskom i Grčkom
  • Povećanje cijene smještaja u Europi za 1 do 3 posto
  • Utjecaj Brexita na potražnju s britanskog tržišta
  • Smanjenje ekonomskog rasta na tri od pet emitivnih tržišta (Austrija, Poljska, Češka)
  • psihološki učinak očekivanja recesije zbog kojeg će do izražaja doći odabir destinacija koje nude bolju vrijednost za novac
  • klimatske promjene koje će se u početku najviše odraziti na kamping turizam
  • neizvjesnost oko cijene goriva
  • nastavak trgovinskih ratova između gospodarskih velesila

*Hrvatska udruga turizma

20. travanj 2024 10:50