Hrvatska
StoryEditor

Zrinka Bokulić (Laguna Novigrad): Struktura novog portfelja pozicionirat će nas u najveće hotelijere u Hrvatskoj

29. Travanj 2021.
Zrinka Bokulić

Laguna Novigrad, jedna od značajnijih hotelskih kompanija u Hrvatskoj, u zadnjih je deset godina doživjela nekoliko transformacija. Nedavno su u portfelj Lagune Novigrad ušla dva poduzeća, HTP Korčula i HTP Orebić, nakon što ih je Auctor preuzeo od fonda Prosperus FGS. Ta akvizicija pripremala se dugo vremena i postala najvećim proširenjem portfelja kompanije u posljednjih 50 godina. Još jedna značajna transformacija bilo je lansiranje vlastitog brenda Aminess, koji je označio proces modernizacije poslovanja, kvalitetnije planiranje i vođenje investicija uz širenje poslovanja. Posljednjih 14 godina u Upravi Lagune Novigrad sjedi Zrinka Bokulić, a skoro deset godina je na čelu Uprave. Iako nije željela komentirati vlasničke odnose, objasnila je što čeka kompaniju koju namjerava lansirati među top pet hotelijera u Hrvatskoj.

Laguna Novigrad krajem prošle godine preuzela je Dalmacija hotele. Kakav značaj ima ta akvizicija za daljnje poslovanje kompanije, s obzirom na to da se radi o značajnom iskoraku na tržište Dalmacije? A i za vaš angažman kao predsjednice Uprave?

Preuzimanje Dalmacija hotela predstavlja značajno proširenje naših kapaciteta na području Dubrovačko-neretvanske županije ali ujedno je i najveće proširenje u gotovo 50-godišnjoj povijesti tvrtke. HTP Korčulu i HTP Orebić smo preuzeli u, za turizam, izazovnom trenutku, no vjerujemo u potencijale i mogućnosti razvoja destinacija u kojima smo zadnjih sedam godina već prisutni kroz hotele Aminess Grand Azur u Orebiću i Aminess Lume na Korčuli. Sada imamo dodatne mogućnosti kvalitetnijeg diverzificiranja našeg portfelja, specijalizacije ponude, kvalitetnijeg marketinškog nastupa i otvaranja novih tržišta. Sam proces akvizicije je završen i trenutno smo fokusirani na pripremu sezone i objedinjavanje pojedinih funkcija proširene kompanije. Proces je očekivano zahtjevan i traži povećani angažman cijele menadžment strukture Lagune Novigrad i pridruženih društava, no uvjerena sam da ćemo sve aktivnosti uspješno realizirati i već u rujnu započeti s planiranjem iduće sezone za koju vjerujemo da će se približiti vrijednostima pred krizne 2019. godine.

Prema podacima o prihodima ostvarenim u 2019. Laguna Novigrad je u hotelskom sektoru na 15. poziciji. Vaše su ambicije da uđe u top pet najvećih hotelskih grupacija u Hrvatskoj. Kako?

Laguna Novigrad danas upravlja portfeljem od 13 hotela, četiri kampa s mobilnim kućicama, apartmanskim naseljem i kompleksom vila u Istri, Kvarneru i Dalmaciji kapaciteta 4850 smještajnih jedinica. Zapošljavamo više od 1200 radnika, a 2019. cijeli portfelj ostvario je 1,43 milijuna noćenja uz prihod od 450 milijuna kuna, čime smo se uvrstili među veće hotelske tvrtke u Hrvatskoj. Struktura novog portfelja daje nam mogućnost da kroz ciljane investicije u podizanje kvalitete i kategorije naših objekata promijenimo strukturu gostiju i povećamo prihode, što će nas zasigurno pozicionirati među najveće hotelske grupacije u zemlji.

U kojoj ste fazi integracije i reorganizacije unutar kompanije i s Hotelima Njivice i Dalmacija hotelima? Hoće li se mijenjati nešto u strukturi kompanije i u budućnosti objediniti sve te tvrtke i na koji način?

Trenutno razmatramo najbolje opcije za upravljanje portfeljem od pet kompanija. Moguće je i spajanje pojedinih društava radi lakšeg upravljanja, smanjenja administrativnih procedura te lakšeg postizanja sinergijskih efekata zajedničkog poslovanja. Kratkoročno radimo na pripremi sezone, a dugoročno na optimizaciji cjelokupnog portfelja koji će pod brendom Aminess u potpunosti zaživjeti od 2022. godine.

U kojoj su fazi u vašoj kompaniji pripreme za ovu sezonu? Je li buking 'živnuo' i jesu li se rezervacije počele pretvarati u pravi buking?

Primijetili smo da je buking malo živnuo oko Uskrsa. S obzirom na uvjete putovanja i sve okolnosti života u pandemiji posebno nas veseli interes domaćih gostiju koji su počeli otkrivati sve čari domaće hotelske i kamping ponude. Stoga možemo biti zadovoljni jer je vidljiv interes za termine od sredine svibnja i kasnije. Ljudi su općenito željni putovanja i vjerujemo da ćemo, uz minimalnu predsezonu, moći odraditi punu glavnu ali i cijelu posezonu, što prošle godine nije bio slučaj. Brine nas trenutni rast novooboljelih i slaba procijepljenost što bi u kombinaciji s odlukama pojedinih zemalja o ograničenim mogućnostima putovanja moglo dodatno usporiti buking koji će i ove godine proteći u znaku last minutea. Kroz vlastite prodajne kanale ali i putem partnera i agencija s emitivnih tržišta, trudimo se planirati popunjenost ali uvjeti putovanja su još uvijek prilično konfuzni, podložni čestim promjenama i, što se tiče uvjeta prelaska granica, vrlo destimulirajući. No nije sve tako crno jer tržište pokazuje da gosti žele putovati ako domaćini omoguće visoke higijenske i epidemiološke standarde.

Naše marketinške i prodajne aktivnosti usmjerene su na naša vjerna tržišta i partnere. U odnosu na prošlu godinu kada su za vrijeme uskrsnih praznika svi naši objekti bili zatvoreni, ove godine imali smo otvorena četiri objekta: Aminess Maestral Hotel i Aminess Sirena Campsite u Novigradu te Aminess Atea Camping Resort i Aminess Gaia Green Villas na otoku Krku. U hotelu, vilama te mobilnim kućicama zabilježili smo popunjenost veću od 70 posto, stoga možemo reći da su se rezervacije počele polako pretvarati u konkretan buking. Sve je to u odnosu na godine bez COVIDa dosta usporeno, pa ako se trend nastavi, smatramo da će sezonu obilježiti izraziti last minute.

S obzirom na lekcije naučene prošle godine, što hotelijeri uopće mogu napraviti ove godine da bi izbjegli isti scenarij?

Ono što možemo učiniti je uložiti maksimalne napore kako bismo špicu i posezonu što više produljili i ostvarenim prihodima stvorili uvjete za ulaganje i pripremu iduće godine koja bi prema svim najavama trebala biti prva staro-normalna sezona. U organizacijskom smislu, hotelijere osim last minute bookinga očekuje daljnja neizvjesnost u planiranju sezonskog zapošljavanja, kasnog otvaranja pojedinih objekata, povećanih troškova za održavanje higijene, te nekih novih izazova poput organizacije punktova za testiranje.

Cijeli intervju pročitajte u novom tiskanom i digitalnom izdanju Lidera. 

20. travanj 2024 06:03