Kompanije
StoryEditor

Alpha Adriatic - Bivši uljanikovci od Uljanika se distancirali i nazivom

26. Listopad 2019.
Dragutin Pavletić, najveći pojedinačni vlasnik Alpha Adriatica
Promjena naziva Uljanik plovidbe u Alpha Adriatic samo je još jedna od akcija kojima se tvrtkini suvlasnici, nekoć visokopozicionirani Uljanikovi menadžeri, svim silama nastoje ograditi od kraha pulskoga brodogradilišta

Nema više Uljanik plovidbe. Pulski brodar nad kojim je početkom mjeseca otvoren predstečajni postupak od prošloga tjedna posluje kao Alpha Adriatic. Premda se u objavi navodi samo da novim nazivom koji asocira na izvrsnost, hrabrost, snagu i samopouzdanje žele iskazati usmjerenost na suočavanje s izazovima poslovanja, jasno je da se tim potezom nastoje distancirati od brodogradilišta Uljanik i ublažiti počinjenu štetu.

Uljanik plovidba i njezin bivši dugogodišnji predsjednik Uprave, najveći mali dioničar Dragutin Pavletić, osumnjičeni su za niz malverzacija u aferi Uljanik. Brodara i brodograditelja sličnog imena tereti se za ugovaranje gradnje brodova ispod tržišne cijene, mutne poslove odrađene putem liberijskih 'off-shore' kompanija na kojima je brodograditelj gomilao gubitke, a brodar brodio prema oporavku i dioničarima isplaćivao višemilijunske dividende.

Proljetos osumnjičeni Pavletić u međuvremenu je podnio ostavku, a na poziciji predsjednika Uprave zamijenio ga je Igor Budisavljević, visokopozicionirani tvrtkin menadžer i jedan od najvećih malih dioničara. Osim njih dvojice među top-dioničarima su i Karlo Radolović i Anton Brajković, bivši dugogodišnji predsjednici Uprave Uljanika, od kojih je potonji osumnjičen u aferi Uljanik.

Iz svega navedenoga moglo bi se učiniti da je Uljanik plovidba dio Uljanik grupe, no brodograditelj i brodar, koje osim imena i grada povezuju složene brodograđevno-brodarske operacije, suvlasništvo u 'off-shore kompanijama' te bivši i sadašnji menadžeri, odavno su dva vlasnički nepovezana sustava. Kao zaseban subjekt Uljanik plovidba poslovala je od 1998., a do tada u sastavu nekad moćnog škvera. Zanimljiva crtica iz povijesti pulskog brodarstva i brodogradnje kaže da je Uljanik plovidba prije 33 godine nastala slučajno, kao odjel u brodogradilištu koji će eksploatirati dva novosagrađena broda koja naručitelj nije mogao platiti. U posljednje dvije godine kompanija se svim silama nastoji ograditi od Uljanikova kraha i otkloniti rizik da je se doživljava kako se doživljava povezana društva. Prošle je godine Dragutin Pavletić zato dao ostavku na mjesto člana Nadzornog odbora Uljanika i predložio promjenu naziva Uljanik plovidbe u roku od godine dana.

19. travanj 2024 07:04