Kompanije
StoryEditor

Čakovečki mlinovi - Bitka za kontrolu nad najvećom međimurskom grupacijom

01. Prosinac 2019.
Stjepan Varga
Smijenjeni direktor METTS-a u pismu dioničarima optužuje obitelj Varga, koja kontrolira vlasnika tvrtke Čakovečke mlinove, za nezakonito poslovanje, a vlasnici sve tumače ‘prekretnicom u strateškom razvoju‘

Priča o naprasnoj smjeni direktora čakovečkog METTS-a tinja već puna dva tjedna. Branko Grašić bio je gotovo od početka na čelu trgovačke kuće koju su Čakovečki mlinovi osnovali 2003. kupnjom nekretnina propalog Trgocentra i pridodavanjem novoj tvrtki svoje veleprodaje.

Deset najvećih dioničara Čakovečkih mlinova

1. OTP banka/AZ OMF* – 18,17%
2. Stjepan Varga – 13,42%
3. Ružica Varga – 13,11%
4. Branko Grašić – 12,14%
5. Addiko Bank/PBZ CO OMF* – 8,60%
6. Zaba/AZ profit ODMF* – 2,94%
7. Zaba – 2,64%
8. Branka Blažeka – 2,54%
9. Marija Drvoderić – 0,87%
10. Andrej Vuk – 0,86%
Ukupno: 75,28%
* skrbnički računi
Izvor: SKDD (stanje 27. studenoga 2019.)

Nakon smjene Grašić je uputio dioničarima Čakovečkih mlinova i zaposlenicima pismo u kojem objašnjava svoju verziju događaja. Tvrdi da je smijenjen zbog upozoravanja na nezakonite radnje članova obitelji Varga, koji kao najveći dioničar s ukupno oko 28 posto dionica kontroliraju poslovanje Mlinova, a posredno i METTS-a. Grašić spominje i sukob oko razvoja Čakovečkih mlinova. On je inzistirao na isplati dividende kao i proteklih godina kako ne bi pala vrijednost dionica, i kako ih onda mali dioničari ne bi prodavali po nerealno niskoj cijeni. I sam je jedan od većih dioničara s 12,14 posto dionica, koje nije htio prodati. Spominje i nerealno visoke nabavne cijene pekarskih proizvoda koje su METTS-u diktirali Mlinovi, kao i ugovore tih dviju tvrtki koji su sklapani iza leđa Uprave i štetni su za METTS.

Na Grašićeve optužbe Čakovečki mlinovi nisu izravno odgovorili, nego komuniciraju samo posredstvom Zagrebačke burze. Najprije su objavili šturu obavijest o smjeni predsjednika NO-a Čakovečkih mlinova Zorana Štefulja i njegove zamjenice Ane Grašić, umjesto kojih su imenovani Vladimir Bulić i Ružica Varga. U toj obavijesti je i informacija o smjeni direktora METSS-a Branka Grašića i imenovanju Antonija Vuksana-Ćuse.

Dva dana kasnije objasnili su da je riječ o 'prekretnici u strateškom razvoju' te da se Uprava opredijelila, između nekoliko rješenja koje su ponudili savjetnici (prema Grašiću, riječ je o Intercapitalu), za nastavak samostalnog razvoja i za snažniji iskorak i rast maloprodajnog poslovanja kao ključnog nosioca budućeg razvoja Grupe. Preduvjet za to bile su 'određene kadrovske promjene'.

Ovog tjedna Čakovečki mlinovi obavijestili su Burzu da je smijenjeni Zoran Štefulj, koji je imao 7,01 posto dionica, 'otuđio' sve dionice osim jedne, pa je pao ispod praga od pet posto. Isto je učinila i Brigita Štefulj sa svojih 710 dionica. Također, PBZ CO OMF kupnjom 5300 dionica povećao je svoj udjel s 3,95 posto na 9,02 posto.
Bitka za kontrolu najveće međimurske grupacije se nastavlja. 

22. travanj 2024 10:51