Kompanije
StoryEditor

HS-Produkt osniva Centar kompetencija za naprednu proizvodnju i mehatroniku

15. Listopad 2019.
HS-Produkt Centar kompetencija

Govoreći u ime dobitnika plaketa Zlatne kune za ostvarene poslovne rezultate u 2018. godini, Željko Pavlin, direktor HS-Produkta, pobjednika u kategoriji velikih poduzeća, pozdravio je pojavu mnogo novih izvozno orijentiranih manjih poduzeća. Time dokazuju svoju međunarodnu konkurentnost, ali i to da to nisu tvrtke koje surađuju s državom i ostvaruju svoje prihode kroz često nepoštenu javno-natječajnu utakmicu.

HS-Produkt će, najavio je Pavlin, uskoro potpisati s Ministarstvima gospodarstva, te regionalnog razvoja i EU fondova ugovor o osnutku Centra kompetencija za naprednu proizvodnju i mehatroniku CEKOM NP 4.0, jedinog takvog u Hrvatskoj.

Konzorcijski partneri HS-Produktu su RINEL Informatika-elektronika i FANUC ADRIA, a kako je rekao Marko Vuković, suvlasnik HS-Produkta, Centar će biti osnovan unutar prostora HS-Produkta u formi inovacijskog klastera s predviđenim istraživačkim područjima i s već započetom suradnjom s Veleučilištem Karlovac i nekim srednjim školama. HS-Produkt tijekom svog stalnog razvoja usvojio je mnogo najnaprednijih svjetskih tehnologija, implementira i vlastite zaštićene patente, po čemu je jedinstven, kazao je Pavlin, ne samo u ovom dijelu Europe, nego i na svjetskoj razini.

- Tijekom sljedećih desetak godina snaga tvornice mjerit će se po kriteriju koliko imate robota, a ne brojem radnika. U tom smislu mi se pripremamo za budućnost i da ćemo biti potpora razvoju gospodarstva čitave Karlovačke županije. Riječ je o ulaganju od desetak milijuna eura, u čemu pola očekujemo da će financirati fondovi EU-a, kazao je Pavlin.

Projekt CEKOM NP 4.0 na početku će se usredotočiti na uspostavu i opremanje infrastrukture za provedbu istraživačkih projekata usmjerenih na dokazivanje funkcionalnosti i brze komercijalizacije rezultata istraživanja. U sljedećoj fazi, nakon uspostave operativne funkcionalnosti Centra, bit će otvaranja novih istraživačkih projekata, a s naglaskom na razvojnim industrijskim istraživanjima radi poticanja rasta prijenosa znanja, vještina i tehnologija, prvenstveno na proizvodne procese u metalo-prerađivačkom sektoru. To znači i poticanje automatizacije i robotizacije, povezivanje sustava proizvodnje s rezultatom smanjena troškova uz povećanje produktivnosti i kvalitete. Za HS-Produkt ovaj dugoročno strateški projekt znači i diverzifikaciju poslovnog portfelja, te kapitaliziranje i širenje već usvojenih znanja na području napredne proizvodnje i mehatronike.

19. travanj 2024 11:30