Kompanije
StoryEditor

Najbolji startup na natjecanju Startup Factory je NUOTWO

27. Studeni 2019.
foto Petar Santini

Milijun kuna ukupno dodijelio je Grad Zagreb najboljim startup timovima koji su se natjecali na četvrtom finalu Startup Factory. Nagrade su dodijeljene na međunarodnoj startup konferenciji Zagreb Connect održanoj u Kongresnom centru Zagrebačkog velesajma. U finale je ušlo 16 timova, a žiri je odlučio da je najbolji startup NUOTWO koji je osvojio nagradu od 200.000 kuna. NUOTWO radi na ugradbenom panelu koji se montira s unutrašnje strane na zidove postojećih ili novih građevina i filtrira okolni zrak fiksirajući pritom CO2 odnosno CH4 mikrobiološkim putem. Kao nusprodukt fiksacije stvara se biomasa koja se može plasirati na tržište kao dodatak ljudskoj prehrani, stočna hrana, gorivo i osnova za biodizel.

Još pet finalista ovogodišnjeg Startup Factoryja osvojilo je po 160.000 kuna:

Laftonic čiji LafTonic ShowPitcher pomaže neovisnim producentima prodati TV sadržaje velikim TV kućama koje sve više brinu o ciljanju prave publike a manje o kreativnosti.  

Hero Factory je platforma za učenje i vođenje digitalnog marketinga malih poduzetnika.

A-SAP ima cilj napraviti znanstveno istraživački sustav instrumenata (A-SAP) koji će s visokom preciznošću i u realnom vremenu prepoznati sve relevantne karakteristike tuče (broj zrna, dimenziju, kinetičku energiju)...

Mundus Education System želi tehnologiju približiti formalnom obrazovanju kroz nekoliko hardverskih i softverskih rješenja od kojih je jedno pametna društvena igra koja je ustvari platforma za gejmificirano učenje.

RecorrQCQ razvio je jedinstven uređaj koji služi za laboratorijska i terenska mjerenja impedancije zaštitnih premaza na metalu. Svi finalisti Startup Factory posljednja dva mjeseca prošli su edukaciju pod vodstvom vrhunskih mentora u Zagrebačkom inovacijskom centru (ZICER) koji je zajedno s Gradom Zagrebom organizirao Zagreb Connect. Radili su na razvoju proizvoda i usluga, poslovnom razvoju, marketingu, usvajali financijsko i zakonodavno znanje te uvježbavali predstavljanje svojih inovativnih proizvoda pred žirijem i publikom na Zagreb Connectu za što je svaki tim imao samo tri minute.

Startup timovima nagrade je uručio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, a na konferenciji je sudjelovao i veleposlanik Izraela u Hrvatskoj Illan Mor koji je govorio o tome kako je Izrael postao najinovativniji na svijetu te pozvao hrvatske poduzetnike da primjene istu praksu. Podijeljenje su i nagrade za 25 godina podupiranja visokotehnološkog poduzetništva u Zagrebu; najuspješniji ZICER alumni je tvrtka Altpro, najuspješniji Startup Factory tim je startup Hubbig, a najuspješniji natjecatelj Zagreb Connecta je tvrtka Amodo.

Kroz Startup Factory dosad je prošlo 56 timova koji su dobili dva milijuna kuna sredstava za razvoj, a u inkubatoru je danas stotinjak tehnoloških startup tvrtki.

25. travanj 2024 15:17