Kompanije
StoryEditor

Nove prakse: Kontakti na minimumu, higijena na maksimumu, a u fokusu mentalna snaga zaposlenika

01. Svibanj 2020.
Niz novih pravila uvele su tvrtke zbog bitke s COVID-19, od redovite dezinfekcije, proizvodnje novih proizvoda do prijevoza zaposlenika. Neke su se posebno usredotočile na motiviranje kako bi poslovni procesi tekli normalno dok se naveliko radi od kuće

Pandemija koronavirusa natjerala je hrvatske tvrtke, i privatne i javne, na prilagođavanje poslovanja novonastalim okolnostima bez obzira na to koliko su i jesu li uopće pogođene krizom. Iako neke, poput farmaceutske i prehrambene industrije, ne osjete teškoće u poslovanju kao što su smanjenje kapaciteta proizvodnje, otkaz ugovora, pad prometa ili otkazi zaposlenicima, svi su morali žurno prilagoditi poslovanje kako bi se tržište opskrbilo, a širenje koronavirusa spriječilo.

Ne trebaju mjere

ENNA Grupa je još početkom veljače počela provoditi posebne protokole ograničavanja kretanja zaposlenika, ukidanja službenih putovanja i upućivanja na rad od kuće onih koji su se vratili sa službenog puta. U skladu s novonastalom situacijom mjere su svaki tjedan pojačavane, postavljena su dezinfekcijska sredstva po radnim prostorima i upute za ponašanje.

Najveći broj zaposlenika upućen je raditi od kuće, a u distribuciji su uvedeni samo interventni izlasci na teren. Strojovođe i tim tvrtke ENNA Transport radi normalno pod pojačanim mjerama zaštite koje propisuje Nacionalni krizni stožer. ENNA Grupa redovno komunicira sa svim zaposlenicima, šalje im objašnjenja i trudi se održati motiviranost kako bi svi poslovni procesi tekli neometano. Ta kompanija, koja objedinjuje dvadesetak tvrtki, nema namjeru koristiti se mjerama Vlade RH, a zadržat će sve svoje zaposlenike.

Luka Ploče radi normalno kao i Petrokemija, koja radi u nevjerojatnim uvjetima, ali čini sve da se osiguraju dovoljne količine gnojiva kako bi se poljoprivredni radovi mogli odvijati nesmetano. Za kupce proizvoda i usluga ENNA Grupe zasad nisu uvedene veće promjene, osim što plinoinstalateri na teren izlaze isključivo na poziv i na hitne intervencije. Na ovu situaciju u ENNA Grupi gledaju kao na neželjeni rizik, ali njime aktivno upravljaju i prilagođavaju se novim okolnostima.

Neplanirana devalvacija, iznadplanski rezultati

Mislav Vučić, glavni izvršni direktor JGL-a, ističe da usprkos izvanrednom stanju u zemlji i svijetu koje uzrokuje pandemija COVID-19, tvrtke unutar JGL Grupe trenutačno su u dobroj poziciji i ne osjećaju veće negativne efekte krize na poslovne aktivnosti i financijsku situaciju.

– Unatoč neplaniranoj devalvaciji valuta na svim tržištima naše ključne regije CIS (Rusija, Ukrajina, Kazahstan, Bjelorusija), prodajni rezultati u prvom kvartalu su iznadplanski, ponajprije zahvaljujući povećanoj potražnji i punom kapacitetu rada. Zahvaljujem našim zaposlenicima što pridonose da se s novonastalom situacijom nosimo sa što manje posljedica – ističe Vučić.

U JGL-u su organizirali krizni stožer koji svakodnevno prati i nadgleda situaciju vezanu uz COVID-19 i njegove utjecaje na zdravstveni, poslovni, ali i širi ekonomski aspekt te redovito komunicira sa zaposlenicima. Reorganizirali su rad na svim tržištima kako bi smanjili rizik širenja zaraze, zabranili su putovanja i posjete vanjskih partnera, dobavljača i suradnika te uveli preventivne mjere za vozače teretnih vozila koji dolaze u kompaniju. U svakom prostoru kompanije mjere čišćenja i higijene maksimalno su pojačane, a kontakti smanjeni.

Za komunikaciju koriste se naprednim tehnološkim alatima za rad na daljinu, a prodajne timove su povukli s terena na svim tržištima te su održavanje kontakata s kupcima usmjerili na mobitele, aplikacije i online edukacije. U suradnji s povezanim tvrtkama Adrialabom i Pablo ljekarnama, JGL pojačano plasira proizvode koji mogu pomoći u prevenciji i higijeni nosa, grla i oka te paracetamol, kao i sredstva za dezinfekciju kože, predmeta ili prostora.

Maksimalno su zaštitili ljekarnike koji su u bliskom kontaktu s pacijentima, zaposlenike JGL-a i njihove obitelji opskrbili proizvodima za higijenu, zaštitu i prevenciju, a dio novca i proizvoda donirali su ustanovama, bolnicama i organizacijama koje pružaju zdravstvenu zaštitu stanovništvu na primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj razini.

– Posebno sam zadovoljan što, unatoč volatilnim vremenima koja prolazimo, nastavljamo ulagati u zaposlenike. U vrijeme kad mnoge kompanije, nažalost, zatvaraju radna mjesta i zamrzavaju poslovanje, JGL poduzima sve mjere da podržimo stalni rast i damo do znanja zaposlenicima koliko su nam važni – napominje Vučić.

Iznimne mjere zaštite

Atlantic Grupa nastavila je istim tempom kao i dosad proizvodnju primarno vezanu uz hranu i piće te s distribuciju vlastitih proizvoda, prehrambenih i higijenskih. Proizvodnja u pogonima Atlantic Grupe u cijeloj regiji je visokoregulirana s visokim standardima zaštite i higijene, koji su u sadašnjim uvjetima i postroženi.

Zaposlenici imaju zaštitnu opremu (maske, rukavice, odijela gdje je potrebno), učestalo se dezinficira oprema i prostor, a socijalno distanciranje provodi se razdvajanjem smjenske ekipe u proizvodnji kako bi se sačuvalo zdravlje zaposlenika i tijek poslovnih procesa. Zaposlenici koji nemaju automobil prevoze se na posao u organizaciji kompanije, a od njih oko 5500 u cijelom sustavu Atlantic Grupe, više od 1800 već treći tjedan (u trenutku pisanja ovog teksta) radi od kuće. Većina terenskih djelatnika je kući, a oni koji su nastavili raditi imaju iznimne mjere zaštite. Atlantic Grupa je u 2020. ušla s odličnim poslovnim rezultatima te se trenutačno uspješno nosi s poremećajima u poslovanju uzrokovanima pandemijom koronavirusa.

U Generali osiguranju ističu da su dostupni ponajviše uz pomoć online komunikacijske platforme, čime osiguravaju kontinuitet usluga. Generali je organizirao rad od kuće zaposlenicima za koje je to bilo moguće, a klijenti mogu doznati sve informacije u vezi s policom kontaktirajući osobnoga osigurateljnog savjetnika putem telefona ili e-maila. Na raspolaganju su im pritom i usluge Generalijeva kontaktnog centra telefonom ili električkom poštom. Poduzevši sve higijenske mjere zaštite od zaraze u skladu s uputama nadležnih službi, Generali klijente upućuje da posjet poslovnici ostave za krajnju nužnost, a tad da se pridržavaju preporuka o fizičkoj distanciranosti.

Prilagodba fizičkih i online poslovnica

Sve Lidlove trgovine diljem Hrvatske trenutačno rade skraćeno do 17 sati, a u svima su postavljene zaštitne ograde od pleksiglasa na blagajnama koje omogućavaju dodatnu zaštitu u interakciji zaposlenika i kupaca. Sve su trgovine opskrbljene dozatorima sa sredstvima za dezinfekciju ruku na ulazu, a na odjelu pekarnice svi su pekarski proizvodi zapakirani. U Lidlu posebno paze na dostupnost higijenskih sredstava: jednokratnih rukavica, zaštitnih maski, dezinfekcijskih sredstava, dezinfekcijskih sapuna i ubrusa za brisanje u svim prostorijama trgovine te u sanitarnim čvorovima za kupce i djelatnike. Postavljene su i oznake upozorenja kojima se apelira na održavanje minimalno dva metra razmaka na blagajnama te općenito na odgovorno ponašanje kupaca.

Osim toga, roba se pri zaprimanju u skladišta temeljito dezinficira. I na kraju, Lidlu je, prema preporukama Hrvatske narodne banke, moguće beskontaktno plaćanje do 250 kuna karticama svih banaka.

Fina je također prilagodila rad poslovnica, uvela novi načina rada s klijentima, razdvojila timove zaposlenika na više lokacija, uvela rad od kuće, nabavila sredstava za zaštitu zdravlja i slično.

Ako je klijentima ipak potreban dolazak u Fininu poslovnicu, mogu provjeriti kako poslovnice rade na internetskoj stranici i putem mobilne aplikacije mFina. Zbog sigurnosti klijenata i radnika ograničen je broj osoba koje se u istom trenutku nalaze u poslovnici te se provode ostale mjere zaštite, sukladno preporukama nadležnih javnozdravstvenih ustanova. Fina je građanima i tvrtkama već omogućila obavljanje nekih usluga putem interneta otvaranjem i zatvaranjem zaštićenog računa, a zaprimanje očitovanja potrošača u jednostavnom postupku stečaja sad je moguće putem e-maila.

U pripremi je još usluga na daljinu putem online servisa za predaju dokumentacije, putem kojega će korisnici moći dostavljati brojne dokumente za Finine usluge kao što su e-Račun za poslovne subjekte i e-Račun za državu, predaja godišnjih financijskih izvještaja poduzetnika, dostava dokumentacije za pristup e-servisima Fine i punomoći za njihovo korištenje uime drugoga poslovnog subjekta, dostava zahtjeva vezanih uz provedbu ovrhe na novčanim sredstvima, zahtjeva u servisu e-Dražba, izdavanje podataka iz Upisnika založnih prava… Fina je također uspostavila portal MJERE, a u sustavu e-Građani uskoro će biti dostupna nova Finina usluga e-Blokade, koja će ovršenim građanima omogućiti dobivanje detaljnih informacija o njihovim neizvršenim osnovama za plaćanje.

Propitkivanje modela poslovanja

Tehnološka tvrtka SAP Hrvatska radit će virtualno dok god to bude potrebno. Osnovala je Global Pandemic Task, grupu koja radi u tandemu s lokalnim kriznim timovima i zdravstvenim vlastima kako bi koordinirala sve napore povezane s COVID-19 te pružila smjernice zaposlenicima SAP-a. Zaposlenici te tvrtke nemaju izričitu naredbu raditi od kuće pa su neki uredi otvoreni, ali događaji planirani do kraja lipnja održat će se virtualno.

Ograničena su gotovo sva putovanja zaposlenika, osim ključnih, koje odobrava Uprava tvrtke. Za održavanje i potporu, SAP je uspostavio planove za održavanje kontinuiteta poslovanja koji se aktiviraju na zahtjev. Svi unutarnji sustavi, alati, kontrole i ostalo dizajnirani su tako da omoguće rad na daljinu.

U SAP-u ističu da neprestane promjene uzrokovane pandemijom koronavirusa prisiljavaju tu tvrtku, kao i ostale u cijelom svijetu, na promišljanje o najučinkovitijem načinu poslovanja i tome kako najbolje reagirati i zadovoljiti potrebe kupaca u novonastalim okolnostima. Klijentima savjetuju fleksibilnost, inovativnost i rad na daljinu, uvjereni da su to tri ključna elementa za uspješno upravljanje poslovanjem u ovim nepredvidivim vremenima.

Sreća u nesreći je to što je novo 'ratno stanje' pokazalo da su hrvatske tvrtke mnogo spremnije brzo reagirati na krizu nego što su bile 2008. te da su menadžeri na vrijeme shvatili da je inertnost, osim trenutačnoga koronaviorusa, jedan od najvećih neprijatelja uspješnog poslovanja.

25. travanj 2024 15:59