Kompanije
StoryEditor

Petar Ćorluka, vlasnik Violete: ‘Prioritet nam je zadovoljiti potrebe tržišta gdje imamo vlastitu proizvodnju‘

22. Ožujak 2020.
Petar Ćorlukafoto Cropix

U vremenima u kojima je toaletni papir postao simbol panike i praktički valuta plaćanja (srećom, još uvijek u šali koju su neki shvatili vrlo ozbiljno), svjetski proizvođači su u šoku i naprežu svoje proizvodne kapacitete 24/7. Tom Sellars, predsjednik Uprave američke kompanije Sellars Absorbent Materials koja proizvodi toaletni papir, za CNN je izjavio da nema pojma zbog čega se svi 'trgaju' za wc papir, da ni sam sebi to ne može objasniti jer u načinu na koji ga upotrebljavamo, ništa se nije promijenilo.

Nije da ga odjednom svakodnevno više koristimo. Isto tako, Sellars upozorava da bi povećana potražnja mogla dovesti do realnog naprezanja pa i pucanja dobavnog lanca. Naš najbliži proizvođač toaletnog papira je kompanija Violeta koja ima proizvodne pogone u Hrvatskoj i BiH. Razgovarali smo s čelnim čovjekom Violete, Petrom Ćorlukom i pitali ga imamo li se razloga bojati nestašice najatraktivnijeg proizvoda na svijetu i jesmo li kao ljudi ipak malo pretjerali? Ćorluka nije želio izlaziti s konkretnim brojkama, ali je realno opisao situaciju u kojoj, za sada, nema mjesta panici.

Kako vi, kao proizvođač gledate na cijelu globalnu situaciju i ogromnu potražnju za toaletnim papirom?

- Ako gledamo trenutno stanje, roba široke potrošnje svakako je najtraženija. U svijesti svakog čovjeka je da se opskrbi prehrambenim proizvodima i higijenskim potrepštinama potrebnim za svakodnevno funkcioniranje društva. Svaki pojedinac drugačije reagira na novonastalu situaciju i bilo je za očekivati da će potražnja proizvoda koji se svakodnevno koriste biti veća. Prodaja u ovom trenutku nije problem, sad je fokus na upravljanju prodajom i što boljim balansom isporuka.

Kakva je realna situacija s ponudom i potražnjom toaletnog papira na tržištima na kojima poslujete? Uspijevate li pokriti potražnju i je li iskorištenost vaših proizvodnih kapaciteta i zaliha na maksimumu?

- Povećana je potražnja za toaletnim papirom. Cilj nam je da u prvom redu zadovoljimo potrebe domaćeg tržišta, nakon toga raspoređujemo količine za izvozna tržišta. S obzirom na cjelokupnu situaciju važno je istaknuti koliko značajnu ulogu ima domaća proizvodnja. Neometan pristup robi široke potrošnje je iznimno važan u ovakvim trenucima. Naš prioritet je zadovoljiti potrebe naših redovnih tržišta, prvenstveno onih gdje imamo vlastitu proizvodnju.

Trgovcima je promet u ovoj krizi porastao za 40 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Koliko se to odrazilo na promet Violete? Kakvi su trenutno vaši trendovi rasta na pojedinim tržištima?

- Kao i na ostalim tržištima, slična se situacija događa i kod nas. Prodaja je značajno porasla što je očekivano ako sagledamo cijelu situaciju i perspektivu potrošača. Sva tržišta se prilagođavaju zadanim uvjetima te reagiraju podjednako jer se radi o robi koju potrošač treba svaki dan.

Trenutno u Europi ne postoje zabrane za slobodan protok robe, međutim postoje izazovi, odnosno kašnjenja isporuka radi dugotrajnih čekanja na graničnim prijelazima. Na koji način vi rješavate problem distribucije? Kako rješavate 'uska grla' na problematičnim tržištima?

- Kontinuirani proces proizvodnje se odvija normalno, jedina prepreka može biti zatvaranje graničnih prijelaza i nastanak logističkih barijera u vidu neisporuke sirovina. Za sada sve funkcionira prema predviđenom rasporedu. Kako je najveći izazov u kamionskom prijevozu, u odnosu na prije više koristimo alternative kao što su željeznica i brodski prijevoz.  

19. travanj 2024 21:01