Kompanije
StoryEditor

Portal Danasradim.hr: Do radnika jednim klikom

02. Svibanj 2020.
Maja Bogović
Dobro isplaniran i poslovno postavljen kao startup, portal Danasradim.hr brzo je našao tržište. Na početku zamišljen kao mjesto koje svakom omogućava dodatnu zaradu brzo je od ponude studentskih, sezonskih i honorarnih poslova proširio bazu ponude radnika na sve vrste operativnih poslova i na tržišta izvan Hrvatske. A sad se trudi samo održati glavu iznad vode

Danasradim.hr inovativan je internetski portal koji u stvarnom vremenu, brzo i jednostavno spaja ponudu sezonskih, povremenih i svih ostalih poslova sa zainteresiranim radnicima. Prije dvije godine pokrenula ga je Maja Bogović, koja je ujedno vlasnica istoimene tvrtke i platforme za zapošljavanje, a na pokretanje privatnog posla odlučila se nakon dvadeset godina rada u velikim korporacijama.

– Donijela sam odluku, ideju pretočila u projekt, napravila analizu tržišta i poslovni plan, a tehnološki napredak ponudio mi je rješenje za početak poslovanja – ističe Bogović.

Njezin poslovni put vezan je uz maloprodaju, odnosno FCMG industriju, a započeo je još na studiju kada je radila u uredu nabave talijanskog lanca Mercatone. Nakon tri godine prelazi u Ipercoop, a zatim u Konzum, gdje je godinama bila na menadžerskim pozicijama.

– Radila sam na raznim projektima upravljanja lancem nabave proizvoda, razvoja novih brendova, implementaciji category managamenta, a jedan od najvećih svladanih izazova bio je uspostava i upravljanje centralnom nabavom Agrokorove maloprodaje pet zemalja u regiji –​ prisjeća se Bogović.

U posao s planom

​Usprkos respektabilnoj korporativnoj karijeri odlučila se na privatni biznis jer, kaže, poduzetništvo pruža sjajnu priliku za ostvarenje ambicija i snova. A ambicija joj ne manjka ni kada je stjecanje znanja u pitanju jer nakon magisterija iz ekonomije upisala je i doktorski studij na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Početak Majina privatnog posla tekao je prema strogo zacrtanom planu, gotovo školski. Prvo je provela analizu tržišta, koja je pokazala da postoji potreba za brzim i jednostavnim alatom koji bi poslodavcima omogućio dolazak do radnika u najkraćem mogućem roku. S druge strane prikupljena je baza radno sposobnog, a neaktivnog stanovništva, a promijenio se i Zakon o radu umirovljenika, ali i Zakon o obavljanju studentskih poslova, što je stvorilo uvjete za zapošljavanje umirovljenika i rad izvanrednih studenata putem studentskih ugovora. Nakon prikupljanja prve baze podataka radnika interes poslodavaca nije izostao pa trenutačno surađuju s više od 1200 poslodavaca, baza radnika narasla na oko 55.000 aktivnih tražitelja posla, a broj novih prijava svakodnevno raste.

–​ Danasradim.hr je primjer hrvatske startup-kompanije, a kod pokretanja poslovanja bilo mi je važno napraviti strukturiran kratkoročni i srednjoročni plan. Odredila sam gdje želimo biti u trenutku lansiranja portala te definirala glavne poluge razvoja. Nakon dvije godine rada iz startup-faze, u kojoj smo imali dorade portala, usklađivanja i unapređenja, ušli smo u scaleup-fazu te smo ove godine bili usmjereni na rast aktivnosti i poslovanja – ističe Bogović.

Brza razmjena podataka

Danasradim.hr inicijalno je zamišljen kao mjesto koje svakom omogućava ostvarenje dodatne zarade. Tako se u početku fokusirao na studentske, sezonske i honorarne poslove, ali s razvojem baze radnika ponuda poslova proširila se na sve vrste operativnih poslova koji su zbog okolnosti na tržištu rada posljednje dvije godine postali sve zastupljeniji.

Registrirani poslodavac u sklopu svoga godišnjeg paketa može postavljati neograničen broj oglasa za zapošljavanje. Oglase postavlja samostalno u trenutku kada mu se pojavi potreba za radnikom, što je, pogotovo malim poslodavcima, jako važno. Neograničen broj oglasa omogućava korisnicima da steknu jasnu sliku o detaljima posla koji se nudi, a svaki poslodavac može iskoristiti besplatno razdoblje kako bi isprobao funkcionalnost portala.

– Ciljane skupine poslodavaca podijelili smo po sezonalnostima te im se tako obraćamo. Tražitelji posla na portalu su grupirani prema raznim kategorijama: student, učenik, punoljetni učenik, umirovljenik te ostali radnici, što je kategorija u kojoj su svi ostali tražitelji posla. Tako omogućavamo poslodavcima brz odabir radnika bez gomilanja prijava koje im nisu korisne i pokušavamo što više smanjiti dodatno administriranje te nekorisne podatke ili prijave – ističe Bogović.

Postupak spajanja radnika i poslodavaca vrlo je jednostavan. Nakon registracije tražitelji posla u svoj profil mogu unijeti podatke koje smatraju da su bitni kako bi ih poslodavci mogli prepoznali. Prijavom radnika poslodavac prima obavijest i može kratkim selekcijskim procesom odabrati najpoželjnijega kandidata, prebacivati ga u selekcijske krugove ili mu, pak, uputiti poruku putem portala ako mu je potrebna neka dodatna informacija. Nakon isteka oglasa i završetka selekcijskog procesa svi kandidati koje poslodavac nije odabrao primit će obavijest da nisu primljeni na posao.

– Nedugo nakon lansiranja portala u Hrvatskoj počeli su pristizati zahtjevi za pokretanje inačice na drugim tržištima. Za sada je aktivan portal u Srbiji pod nazivom Danasradim.rs, pokrenuli smo portal i u Bosni i Hercegovini, ali trenutačno nije aktivan jer nam se mnogo korisnika prijavljuje na hrvatski portal. Prošle godine pokrenut je portal u Njemačkoj, arbeite-heute.de, koji je aktivan i djeluje. Već dulje pripremamo i talijansku stranicu lavoritemporanei.it, koja bi uskoro trebala početi raditi – ističe Bogović i dodaje da su potkraj prošle godine zaustavili daljnje širenje jer im je cilj donijeti novu strategiju izvoznog poslovanja.

Novi projekti

Danasradim.hr inovacijama nastoji poboljšati svoje usluge. Početkom prošle godine prijavio se na natječaj 'Inovacije i razvoj' te je dobio sredstva za inovativno rješenje koje će znatno ubrzati proces spajanja radnika i poslodavaca uz dodatno smanjenje administracije. Sustav naprednog spajanja osmišljen uz korištenje umjetne inteligencije razvija u suradnji s softverskom tvrtkom Factory iz Osijeka, a za temeljne postavke proveo je istraživanje u suradnji s Ekonomskim fakultetom u Zagrebu. Trenutačno je u finalnoj fazi razvoja projekta koji će uskoro predstaviti poslovnim partnerima i zainteresiranoj javnosti.

Međutim, kao i mnoge druge poslovne subjekte pogodila ga je koronakriza. Nakon prvotnog šoka, brzo je izradio strategiju njezina prevladavanja koja se sastoji od tri faze, od kojih svaka traje po tri mjeseca i ima točno definirane aktivnosti. Već se sada priprema za drugu fazu, ljetna tri mjeseca, nadajući se sezoni iako će ona biti znatno slabija, a za razdoblje od rujna do prosinca u tvrtki vjeruju da će se vratiti redovitom poslovanju i pripremati za 2021.

– Budući da smo mikropoduzeće i jako su nam pali prihodi, tražit ćemo pomoć za isplatu plaća jer namjeravamo zadržati šest djelatnika koliko ih je trenutačno zaposleno. Tržište će se sigurno oporaviti, ali ova nas je kriza promijenila i utjecat će na sve segmente poslovanja – smatra Bogović i dodaje da pomalo nostalgično gleda unatrag jer im se posljednjih mjesec dana, kao i mnogima, uvelike promijenila perspektiva.

Održati poslovanje

Prošla godina završena je s 1,5 milijuna kuna prihoda, ove je planiran rast prihoda od 50 posto te dodatne investicije u inovacije i razvoj.

– U prva tri mjeseca 2020. ostvarili smo zacrtane planove, ali nam je zbog novih okolnosti ovogodišnji cilj s financijskih aspekata prešao na nužno održanje poslovanja. Bit ćemo zadovoljni ako se do kraja godine konsolidiramo i održimo glavu iznad vode. Razmišljamo pozitivno i nastojimo pomoći svojim korisnicima te izaći iz ove situacije snažniji, s jasnijim ciljevima i boljim proizvodom – zaključuje optimistično Maja Bogović. 

16. travanj 2024 14:07