Kompanije
StoryEditor

Propala Thomas Cook Grupa hotelima Brela, Tučepi i Zlatni rat duguje 16 milijuna kuna

26. Rujan 2019.

Nakon propasti Thomas Cook Grupe, najstarije turističke agencije na svijetu, mnoge su se kompanije našle u situaciji nemogućnosti naplate svojih potraživanja. Turisti koji su posjetili Hrvatsku preko te turističke agencije odjseli su u hotelima koja su ovisna društva Sunce koncerna koja čine Grupu - Hoteli Brela, Hoteli Tučepi i Hoteli Zlatni rat.

Sukladno Pravilima Zagrebačke burze, Sunce koncern i ovisna društva obavještavaju investicijsku javnost o izloženosti prema članicama Thomas Cook Grupe koje su u četvrtak otvorile postupak stečaja u matičnim zemljama.

Sva dospjela potraživanja od Thomas Cook Grupe su do dana 23. rujna 2019. godine uredno podmirena sukladno valuti plaćanja.

Na dan 25. rujna 2019. godine ukupna potraživanja od članica Thomas Cook Grupe koje su otvorile postupak stečaja su iznosila približno 16,1 milijuna kuna.

Izloženost pojedinih članica Sunce Grupe prema gore članicama Thomas Cook Grupe je kako slijedi: Hoteli Brela od približno 7,5 milijuna kuna, Hoteli Tučepi od približno 8 milijuna i Hoteli Zlatni rat od približno 0,6 milijuna kuna.

Sunce smatra da gubitak članica Thomas Cook Grupe koje su otvorile postupak stečaja kao alotmanskih partnera predstavlja u najvećoj mjeri jednokratan utjecaj na tekuću sezonu, te da neće imati utjecaj na buduće poslovanje. S obzirom da se u hotelima u vlasništvu Sunce Grupe trenutno između ostalih nalaze i gosti agencija u vlasništvu Thomas Cook Grupe koje su otvorile postupak stečaja, siguran i ugodan boravak njihovih gostiju biti će osiguran sukladno ranije predviđenim terminima njihova boravka, do trenutka dok vlade domicilnih država ne osiguraju povratne letove za svoje državljane, a sve sukladno važećim zakonskim propisima Europske Unije za postupanje u ovakvim situacijama.


 

23. travanj 2024 05:23