Kompanije
StoryEditor

Školski primjer kako se stvara uspješna tvrtka i kako se na njoj zarađuje

04. Lipanj 2020.
Gordana Gregurić Čičak, predsjednica Uprave Optimapharma
Financijaš Igor Čičak i njegova supruga, liječnica Gordana Gregurić Čičak osnovali su tvrtku za klinička ispitivanja koja se akvizicijama i vlastitim uredima proširila Europom. U tome joj je pomogao i na tome dobro zaradio austrijski investicijski fond

Premda je Hrvatska prema broju odobrenih kliničkih ispitivanja gotovo na začelju u Europi, domaća tvrtka specijalizirana baš za to jedna je od najboljih u Europi. Riječ je o Optimapharmu, kompaniji čiji naziv otkriva da ima veze s farmacijom. Budući da ne proizvodi lijekove i ne prodaje ih, što se kod nas obično povezuje s tom industrijom, široj je javnosti relativno nepoznata. No zato je dobro poznata investicijskoj javnosti, ne samo zato što je jedan od osnivača tvrtke Igor Čičak iz financijskog sektora (među ostalim, bio je predsjednik Uprave J&T banke) već i zato što je kompanija već neko vrijeme zbog znatnog rasta pod povećalom te zajednice.

Optimapharm je, zapravo, kotačić u globalno vrlo propulzivnoj industriji ​CRO-a (engl. clinical research organization, organizacija za klinička istraživanja) koja godišnje okreće milijarde i milijarde dolara. Tržište je to koje ne staje, globalno godišnje raste od 10 po 15 posto, pa poznavatelje cijele industrije ne začuđuje što je mudrim upravljanjem hrvatski Optimapharm rastao čak i više, do 40 posto na godinu. 

Toliki su rast prepoznali i investicijski fondovi. Sredinom prošlog mjeseca The Rohatyn Group (TRG), američki fond za upravljanje imovinom, specijaliziran za ulaganja u ovaj dio Europe, otkupio je udjel u Optimapharmu od fonda AMC Capital IV u vlasništvu austrijske kompanije Mezzanine Management. I jedni i drugi u vlasništvo te kompanije ušli su kako bi joj pomogli u financiranju akvizicija i rastu. Jedni su posao obavili i na tome zaradili, drugi tek počinju. Možda je u povezivanju američkog fonda i hrvatske CRO kompanije sudjelovao Lider, a više o tome pročitajte u tiskanom i digitalnom izdanju najboljeg poslovnog tjednika. 

23. travanj 2024 17:46