Kompanije
StoryEditor

Vrhunac sezone objave financijskih izvješća

04. Studeni 2019.

PIŠE: Vlatko Kesegić, FIMA-Vrijednosnice 

Vrhunac je sezone objave financijskih izvješća domaćih kompanija uvrštenih na Zagrebačkoj burzi. Objave izvješća za prvih devet mjeseci 2019. godine usmjeravaju trendove trgovanja pojedinim dionicama na domaćem tržištu kapitala. Ovisno o pozitivnim ili negativnim rezultatima pojedinih sastavnica indeksa, Crobex kroz cijeli tjedan oscilira oko važne psihološke razine od 2000 bodova koju je, nakon dvije i pol godine, napokon dosegao polovicom listopada.

Sredinom trgovinskog tjedna pozitivne objave rezultata Ericsson Nikole Tesle i Atlantic grupe potaknule su rast indeksa do 52-tjednog vrhunca od 2032 bodova.

Ericsson Nikola Tesla objavio je rast ukupnih prihoda od 16 posto i gotovo 30-postotni skok neto dobiti u prvih devet mjeseci zahvaljujući rastu prodaje na svim tržištima. Komentar predsjednice Ericsson NT Gordane Kovačević da je globalan razvoj 5G tehnologije brži od očekivanog te nedavno podizanje smjernica rasta prodaje matičnog Ericssona zbog buduće potrošnje na 5G, podgrijava očekivanja ulagatelja za nastavak dobrih rezultata i eventualne nagrade u obliku isplate dividende po kojoj je kompanija u prošlom razdoblju poznata.

Atlantic grupa također je objavila rezultate kojima se opravdava skok cijene dionice na povijesno rekordne vrijednosti. Za prvih devet mjeseci kompanija bilježi rast prihoda od tri posto uz 11,6 posto veću neto dobit. Menadžment je također nastavio s provedbom plana dezinvestiranja non-core djelatnosti, fokusira se na jačanje razvoja vlastitih brendova i distribucije te smanjivanjem neto financijskog duga čini kompaniju spremnom za potencijalne akvizicije.

Kako se povećavao broj objava u drugoj polovici tjedna optimizam je počeo kopniti pa se i indeks ponovno našao ispod razine od 2000 bodova. Među zadnjim objavama koja je imala veći utjecaj na pad indeksa je bila objava rezultata Hrvatskog telekoma. HT je u prvih devet mjeseci zabilježio pad ključnih financijskih pokazatelja poput pada prihoda i neto dobiti, pa su ulagatelji okarakterizirali rezultate slabijim od očekivanih s obzirom na smjernice s početka godine.

Imajući u vidu podatak da je tijekom prvih devet mjeseci ove godine od 15 sastavnica indeksa Crobex, njih 9 podiglo prihode od prodaje i dobiti, pad indeksa u odnosu na vrijednosti prije objava može se dijelom objasniti i kao 'prodaj na vijest' taktikom investitora.

Sezona objave financijskih izvještaja koja na Wall Streetu traje znatno duže nego na Zagrebačkoj burzi također je u fokusu ulagatelja.

Kako su očekivanja za američke kompanije bila spuštena uslijed aktualnog trgovinskog rata Amerike s Kinom, pozitivne objave ovaj su tjedan potaknule rast S&P 500 indeksa na nove rekordne vrijednosti iznad 3000 bodova. Do sada, dvije trećine sastavnica S&P 500 indeksa objavilo je svoje kvartalne rezultate te je 75 posto navedenih objavilo rezultate bolje od očekivanja. Također, odluka o spuštanju kamatnih stopa od strane američkog FED-a u srijedu dodatno čini dionice privlačnim, pa je i uslijed započetih procesa u Kongresu za opoziv američkog predsjednika Donalda Trumpa sentiment na tržištu i dalje pozitivan.

20. travanj 2024 13:00