Kompanije
StoryEditor

Zbog rasta cijene dionice Kraša, udjel svakog radnika sada vrijedi 265.000 kuna

28. Rujan 2019.

Agresivna kupnja dionica Kraša na Zgrebačkoj burzi otvorila je mnoga pitanja. O tim pitanjima se u posljednjih desetak dana vrlo često govori u medijskom prostoru. I naravno, čeka se skupština Kraš-ESOP-a u ponedjeljak da se vidi koja je njihova odluka, odnosno kako mediji pišu, da se potvrdi savez braće Pivac i ESOP-a

Međutim, stavimo konkretne brojke na papir. Vlasnički udio MI braće Pivac trenutno na burzi vrijedi 483,5 milijuna kuna, a početkom rujna vrijedio je 'samo' 178 milijuna. Dakle, ulazak Kappa Stara podigao je braći Pivac vrijednost dionica za nevjerojatnih 176 posto!

Objavom zajedničkog djelovanja MI braće Pivac i Kraš-ESOP-a, odnosno objavom da se kreće u pregovore, a ulazak Kappa Stara Nebojše Šaranovića, Kraševa dionica nikada nije bila atraktivnija. No, je li savez MI Pivac i Kraš ESOP-a toliko čvrst? Trenutni udio KRAŠ-ESOPa na burzi vrijedi nevjerojatnih 290,2 milijuna kuna, što je za 184,6 milijuna više nego prije tri tjedna. 

Ta brojka, koliko god bila velika i atraktivna, ne govori puno, barem ne radnicima koji su članovi Kraš-ESOP-a. Prema podacima iz Poslovne Hrvatske, trenutno je 1094 osnivača tvrtke Kraš-ESOP d.o.o. Pod pretpostavkom da svaki osnivač ima jednaki udio u toj tvrtci i da vrijednost tog udjela prikazujemo kroz vrijednost dionica Kraša koje ima u vlasništvu, dobijemo nekoliko zanimljivih brojeva. 

Dakle, prosječna, naglašavamo prosječna, vrijednost jednog udjela Kraš-ESOP-a (a izračunata kao tržišna vrijednost dionica Kraša od 1050 kuna pomnožena s 276.441 dionica, pa podjeljena s 1094 udjelničara) prije ulaska Kappa Stara u igru bila je 96.516 kuna. Dakle, PROSJEČNO gledano, svaki radnik koji ima udjele u Kraš-ESOP-u imao je 96,516 kuna u dionicama Kraša. Sada, taj udio vrijedi impresivnih 265.322 kune! A to je za 168.800 kuna više nego prije tri tjedna. 

Naravno, iz sudskog registra (on-line) nije poznato koliko koji član ima udjela, tako nije poznato koliki udio ima Marica Vidaković ili Nadan Vidošević. Stoga se postavlja logično pitanje - što ako radnici Kraša kažu - 'prodajte dionice, hoću svoj novac jer želim školovati dijete, isplatiti kredit, otići na Maldive...'.?

Činjenica jest da MI braće Pivac i Kraš-ESOP, ako i objave zajedničku ponudu za preuzimanje, ona vjerojatno neće biti 1000 kuna po dionici. Dakle, teško je očekivati da bi na takvu ponudu itko pristao kada s druge strane postoji otvoren nalog na burzi od 1050 kuna. 

Ako Kraš-ESOP primjerice odluči prodati svoj udio - pitanje je želi li dobiti 290,3 milijuna kuna (1050 kuna po dionici) ili upola manje (koliko bi eventualno mogla iznosti ponuda MI braće Pivac). 

Ako Kraš-ESOP odluči ići s MI braće Pivac, stvar je jasna - kontroliraju kompaniju, objavit će ponudu za preuzimanje koja će vjerojatno imati nižu cijenu nego onu sada na burzi i teško da će se netko javiti (budući na aktivnu ponudu s Cipra). I braća Pivac i Kraš-ESOP nastavljaju dalje kao i do sada. 

A što ako MI braće Pivac odluči razgovarati s Kappa Starom? Naime, njihov udio trenutno vrijedi 483,5 milijuna kuna. Prije tri tjedna vrijedio je 175,9 milijuna (koliko su zapravo kroz sve ove godine i platili za 30 posto udjela u Krašu). MI braće Pivac je lani imalo prihod od 1,15 milijardi kuna, a bruto dobit od 44 milijuna. Kada bi prodali svoj udio u Krašu u jednom potezu bi dobili 42 posto godišnjeg prihoda. 

Dakle scenariji bi mogli biti: 

- Svima poznati - MI braće Pivac i Kraš ESOP se dogovore, Kappa Star 'izvisio' 

- Kraš - ESOP odluči prodati Kappa Staru koji onda ima 36 posto udjela u Krašu, objavljuje ponudu, MI braće Pivac, ako ne prihvati - 'izvisio' 

- MI braće Pivac odluči prodati Kappa Staru koji onda ima vlasnički udio od 48,1 posto, objavljuje ponudu, Kraš-ESOP izvisio ako ne prihvati (jer bi ta ponuda mogla biti bliža cijeni od 1000 kuna) 

Bilo kako bilo, u ponedjeljak Kraš-ESOP ima skupštinu na kojoj će se donijeti odluka koja će odrediti smjer vlasničkog preslagivanja u Krašu. 

25. travanj 2024 20:40