Svijet
StoryEditor

Adobe sprema novu NFT opciju za kreatore sadržaja

03. Studeni 2021.

Adobe uvodi značajku u Photoshop koja će korisnicima omogućiti pripremu slika kao nezamjenjivih tokena (NFT), što će uključivati vjerodajnice (credentials) sadržaja koje tržišta poput OpenSea mogu prikazati na svojim web stranicama za svaki sadržajni materijal.

Glavni direktor Adobe proizvoda Scott Belsky otkrio je takozvanu opciju 'prepare as NFT' tijekom razgovora s Vergeovim Nilay Patelom, putem podcasta Decoder. Alat će omogućiti ljudima da vide atribuciju za tvorca NFT-a, u dodatku tko ga je kreirao, rekao je Belsky Patelu. Adobe će koristiti metodu otvorenog koda kriptografskog potpisivanja slike s identitetom autora, dodao je.

Nova značajka dostupna je u aplikaciji Photoshop za stolna računala kao javna beta verzija, rekao je Andy Parsons, direktor Inicijative za autentičnost sadržaja u Adobeu. 

- Naši ciljevi s NFT-ovima u ovoj fazi su jednostavni: Kako pomoći kreativcima da dobiju zasluge za svoj rad, i kako pomoći ljudima koji već stvaraju NFT-ove da pokažu svoj rad, bez obzira gdje ga kreiraju. To kolekcionarima i tržištima daje vrijedne informacije o istinskom tvorcu umjetničkog djela - rekao je Parsons.

Nova NFT opcija u Photoshopu omogućit će kreatorima povezivanje informacija o društvenim medijima i digitalnom novčaniku sa slikom.

- Dodavanjem adresa društvenih medija i novčanika u vjerodajnice sadržaja možete dodatno uvjeriti potrošače da ste doista tvorac svog sadržaja. Kripto adresa također je korisna ako netko želi kreirati svoj rad kao kripto umjetnost - rekli su iz Adobea u priopćenje za medije.

OpenSea je za The Block potvrdio da će na svojoj platformi prikazati ovu novu vjerodajnicu sadržaja. U objavi na blogu prikazuju snimku zaslona kako te vjerodajnice sadržaja izgledaju, koja uključuje vezu na kripto novčanik povezan s onim tko je stvorio sliku. Plava tipka 'match' pojavit će se ako ta adresa novčanika odgovara onoj koja je kreirala sliku.

- Ovo će biti nevjerojatno za kreatore, kolekcionare i kupce da imaju dodatni sloj značajki koje još više povećavaju transparentnost - izjavio je za The Block Ryan Foutty, OpenSeaov potpredsjednik za razvoj poslovanja.

Adobe je u priopćenju za medije potvrdio da surađuje i s NFT tržištima KnownOrigin, Rarible i SuperRare kako bi potencijalni kupci mogli vidjeti je li tvorac i kreator NFT-ova.

- Dok koriste Adobe Photoshop, autori mogu koristiti vjerodajnice sadržaja za snimanje uređivanja i informacija o identitetu, kao i priložiti prava na atribuciju izravno slici, koja se može exportati kao NFT - izjavili su iz OpenSea. Te će informacije poslužiti kao metapodaci priloženi NFT-u, navodi se u priopćenju.

Potencijalni NFT kupci mogu potvrditi ove vjerodajnice prijenosom slike pomoću namjenskog alata iz Inicijative za autentičnost sadržaja (CAI), projekta koji su izvorno pokrenuli Adobe, Twitter i The New York Times. Te vjerodajnice sadržaja također će se pojaviti prilikom gledanja NFT-ova kroz Behance portfelje umjetnika, s vezama na tržište potencijalnih kupaca.

Adobe uvodi ovu značajku kao odgovor na potražnju za identificiranjem izvornog autorskog sadržaja prikazanog s NFT-om, jer je lako kopirati bilo koju sliku i zatim je mintati na blockchainu.

Belsky je rekao Patelu da kriptografski potpis ukazuje na IPFS (InterPlanetary File System), sustav koji pokazuje podatke o atribuciji, te da alat također koristi decentraliziranu pohranu.

19. travanj 2024 02:55