Svijet
StoryEditor

Američki Senat uvodi blockchain tehnologiju u glasovanje 

08. Svibanj 2020.

Blockchain tehnologija našla se u memorandumu Senata kao jedna od rješenja za glasovanje u vrijeme kada COVID-19 remeti rad Kongresa

 

Piše: FIMA Plus

Pandemija COVID-19 poremetila je mogućnost američkog Kongresa da se sastane i razmotri način na koji američko nacionalno zakonodavstvo djeluje u vrijeme krize. Prema memorandumu Senata 30. travnja, glasovanje putem blockchaina moglo bi biti dio rješenja. U memorandumu je objašnjeno da je "virus COVID-19 ugasio glavne sektore našeg društva, uključujući i mnoge funkcije Kongresa," nadalje naglasivši: Po pravilu i običaju, dvije Kongresne komore su se uvijek osobno sastajale radi obavljanja poslova, uključujući rasprave odbora i glasovanje. Nijedna komora nema planove za izvanredne situacije koji bi omogućili daljnji nastavak tih funkcija, ali ova kriza potaknula nas je da osvijestimo potrebu za razmatranjem načina kako bi Kongres mogao radi svoj posao u vrijeme kada se članovi i osoblje možda ne mogu okupiti osobno.

U memorandumu navedene prednosti i mane blockchaina

Sam predmet blockchaina nije se pojavljivao tijekom gotovo dvosatne rasprave, ali su bila istaknuta dva temeljna područja koja bi bilo koja primjenjiva tehnologija trebala riješiti, a to su autentifikacija i šifriranje. Jednostavnije rečeno, ako se bilo koja tehnologija koristi za potrebe glasovanja u Senatu, mora se osigurati da samo stvarni senatori glasuju, a da hakeri ne mogu poremetiti postupak.

Nakon odjeljka u memorandumu koji istražuje upotrebu end-to-end tehnologije za šifriranje u svrhu glasovanja, navodi se da "Senat može razmotriti blockchain".

U memorandumu su detaljno objašnjene prednosti blockchaina: - svojom šifriranom distributed ledger tehnologijom, blockchain može sigurno prenositi glasove i osigurati ispravno glasovanje. Neki su tvrdili da ove prednosti čine blockchain koristan za elektroničko glasovanje na većem području. Blockchain može osigurati sigurno i transparentno okruženje za provedbu transakcije bez varanja i može poslužiti kao elektronička evidencija svih glasova. Također, smanjuje rizik od pogrešnog slanja glasova. Štoviše, neka poduzeća već su počela primjenjivati tehnologiju sličnu blockchainu kako bi pomogle zemljama, poput Estonije, da vode izbore u potpunosti online.

Međutim, memorandum ne podržava u potpunosti korištenje tehnologije, već navodi i neke rizike povezane s njenim potencijalnim uvođenjem kao što su rizik da bi većinska kontrola blockchaina mogla pasti u pogrešne ruke i mogućnost kriptografskih nedostataka i softverskih grešaka.

Blockchain tehnologija privlači sve veću pažnju

Rasprave o glasovanju putem blockchain tehnologije postoje već godinama, a neki decentralizirani protokoli i zajednice trenutno koriste njegove mehanizme za odlučivanje o upravljanju. No put do njegove potencijalne primjene u javnom sektoru bio je trnovit i privlačio pažnju kritičara. Ipak, koncept je privukao i osobe spremne za promjenu, uključujući bivšeg američkog predsjedničkog kandidata Andrew Yanga.

Rasprava oko glasovanja nastavit će se nakon što se Senat ovog tjedna vrati u Washington. Sama ideja glasovanja na daljinu ostaje kontroverzna, prije svega jer zakonodavni postupak ovisi o osobnom kontaktu i promišljanju. Ipak, malo nade ulijeva činjenica da su neki kongresmeni otvoreni za glasovanje na daljinu, no napredak na tom polju vjerojatno će biti spor.

image
Dajte da radimo
foto

 

18. travanj 2024 15:01