Svijet
StoryEditor

Apple, Ford, Google i Exxon zaustavili prodaju na ruskom tržištu

02. Ožujak 2022.
Lista kompanija koje, u znak otpora prema invaziji na Ukrajinu, svoje proizvode povlače s ruskog tržišta svakim je danom sve veća

Kao odgovor na invaziju Ukrajine, neki od vodećih američkih brendova poput Applea, Forda, Exxon, Googlea i Harley Davidsona, odlučili su zaustaviti prodaju svojih proizvoda u Rusiji. Kako prenosi Reuters, Apple je u utorak prestao prodavati iPhone i slične proizvode, a odlučio i unijeti promjene u aplikaciju Maps kako bi pomogli ukrajinskim civilima. Google, odnosno krovna kompanija Alphabet, prestao je prenositi sadržaj ruskih nacionalnih medija, Ford zaustavio proizvodnju i prodaju, a Harley-Davidson isporuku svojih vozila. Exxon je pak zaustavio sve poslovne operacije u Rusiji slijedeći tako primjer britanskih divova Shella i BP-ija, najvećih stranih ulagača u rusko tržište.  

Jasan stav

Kako prenosi Reuters, mnoge su globalne kompanije neobično jasno izrazile svoj otpor prema ruskoj invaziji na Ukrajinu. Tako su, primjerice, Apple i Ford izrazili duboku zabrinutost zbog vojne invazije koja ugrožava mir i stabilnost te izjavili da stoje uz sve ljude koji trpe posljedice nasilja. Iz Exxona su pak izjavili da osuđuju ruske vojne aktivnosti koje ugrožavaju teritorijalni integritet Ukrajine i ugrožavaju živote ljudi te povukli investicije u rusko tržište.

Osim spomenutih kompanija, ranije su i 'Big Tech' igrači povukli poslovne poteze koji govore o njihovoj nedvojbenoj podršci Ukrajni. Tako je, primjerice, Apple blokirao preuzimanje aplikacija ruskih medijskih servisa kojima upravlja država (blokada se odnosi na tržišta van Rusije), a Micorsoft najavio da će iz trgovine Windows App ukloniti nacionalni mediji RT. Google je zabranio RT-u i drugim ruskim kanalima da zarađuju od oglasa na web stranicama, aplikacijama i YouTube videima, a slično je učinio i Facebook.

05. svibanj 2024 01:48