Svijet
StoryEditor

BAT: Kanabis će biti generator budućeg rasta

29. Srpanj 2021.
medicinski kanabis - vaping pen

Nakon što je najveća britanska duhanska tvrtka British American Tobacco (BAT) prije četiri mjeseca kupila 20 posto udjela za 126 milijuna funti u kanadskoj tvrtki OrganiGram koja se bavi proizvodnjom medicinskog kanabisa, sada su najavili kako kanabis smatraju dijelom svoje budućnosti, pokušavajući se i tako odmaknuti od prodaje tradicionalnih cigareta.

Iz tvrtke British American Tobacco stiže objava kako žele ubrzati svoju transformaciju prema zdravijim proizvodima i smanjiti utjecaj istih na zdravlje svojih potrošača.

Kako bi to i postigli, nedavno je potpisan ugovor o istraživanju novih paleta proizvoda koji su usredotočeni  na kanabidiol tj. CBD.

Izvršna direktorica BAT -a Kingsley Wheaton je rekla kako vidi proizvode povezane s kanabisom kao glavni generator rasta u budućnosti i dodala kako tvrtka već radi na CBD vape proizvodima .

Objavljujući polugodišnje rezultate, duhanski div je izvijestio o povećanju prihoda od 8,1% na 12,18 milijardi funti, a trećina tih prihoda sada dolazi od vaping marki kao što su Vuse, Velo i Glo.

Briga za zdravlje

U zadnje vrijeme gotovo sve velike duhanske kompanije naglašavaju svoj prelazak na manje štetne proizvode. Prvo su se svi okrenuli vapingu i grijanom duhanu a sada se okreću i prema kanabisu.

Ta nova kategorija vaping proizvoda pokazala se kao pun pogodak za BAT jer poslovni rezultati pokazuju kako je prodaja upravo tih proizvoda duplo porasla u prvih šest mjeseci ove godine.

Iako je tradicionalni duhan i dalje predstavlja najveći dio poslovanja BAT-a, iz tvrtke kažu  da  su predani promjenama i da streme prema zdravijim proizvodima.

no, unatoč opredjeljenju prema zdravijem životu, iz BAT-a kažu kako se prodaja cigareta oporavlja u nekim zemljama u razvoju, pa prodaja marki kao što su Dunhill, Kent, Lucky Strike i Rothmans bilježe veliki rast u zemljama poput Brazila, Turske pa i Pakistana.

Za sada BAT i dalje ovisi o cigaretama, a sudeći prema analitičarima, još će dogledno vrijeme ostati ista situacija bez obzira na rast prodaje novih proizvoda.

19. travanj 2024 12:10