Svijet
StoryEditor

Bitcoin kitovi svojim kupnjama povećali vrijednost najveće kriptovalute

06. Srpanj 2021.
bitcoin kitovifoto Shutterstock

Po prvi put u nekoliko tjedana, bitcoin je uspio porasti. Najveća kriptovaluta narasla je više od pet posto tijekom vikenda, ali zatim se i vratila na razine oko 34.500 dolara. Jedan od ključnih razloga zašto je bitcoin porastao tijekom vikenda mogao bi biti zato što su ga bitcoin kitovi (whales), ljudi koji posjeduju velike iznose bitcoina, više kupovali.

Prema tvrtki za on-chain analitiku, Santiment, kitovi su kupili 60.000 bitcoina u jednom danu.

- Adrese bitcoin kitova koji posjeduju između 10 i 100 tisuća BTC-a započele su srpanj s velikim akumulacijskim skokom, najvećim dnevnim skokom u 2021. godini. Ove adrese sadrže 9,12 milijuna coinova, nakon što su prije samo šest tjedana držale 100 tisuća BTC-a manje - Santiment je izjavio u nedavnom tweetu.

Podaci jasno pokazuju kako glavni vlasnici bitcoina sada akumuliraju znatne količine. Ponajviše, kitovi su skupili više od 100.000 bitcoina samo u posljednjih šest tjedana.

Povećanje cijene bitcoina kao i njegova akumulacija preko kitova korespondira nedavnom padu mining difficultya (težine rudarenja). Ovog tjedna došlo je do pada težine u rudarenju bitcoina za značajnih 28 posto u najvećoj pojedinačnoj prilagodbi u povijesti. Prilagodbom je stopa hashratea također dosegnula novu 19-mjesečnu najnižu razinu od 87,6 TH/s

Iako pad stope hashratea može zabrinuti neke, to nije u potpunosti indikativno za cjenovnu akciju. Iako je ranije objavljeno, stopa hashratea opada zajedno s aktivnim adresama otkako je bitcoin dosegao svoju trenutačni rekord oko 64.000 dolara. Potražnja za bitcoinom konstantno raste kako likvidnost opada.

20. travanj 2024 13:58