Svijet
StoryEditor

Brazil i Dubai pokrenuli svoje prve bitcoin ETF-ove kojima se trguje na nacionalnim burzama

25. Lipanj 2021.
ETF and Bitcoin concept.foto Shutterstock

U Brazilu je pokrenut bitcoin ETF QBTC11, tvrtke QR Capital, koji su regulatori odobrili u ožujku, kojim se trguje na brazilskoj burzi B3.

Dok je na Bliskom istoku, kanadska tvrtka za upravljanje imovinom 3iQ, pokrenula bitcoin ETF, kojim se trguje na Nasdaq Dubaiju. To je prvi kripto ETF u regiji, a zeleno svjetlo dobio je u travnju. 

U Brazilu je u travnju pokrenut kripto ETF koji daje izloženost određenom broju imovine, uključujući bitcoin. QBTC11 je prvi u regiji koji se bavi isključivo bitcoinom. 

Prije toga, kripto ETF-ovi djelovali su samo u Kanadi, gdje ih ima nekoliko.

ETF je investicijski alat koji omogućuje kupnju dionica koje predstavljaju određeni tip imovine, od nekretnina, stranih valuta ili bitcoina.

Kripto ETF-ovi sve više postaju popularni, iz razloga što investitori jednostavno kupuju dionice koje prate cijenu imovine, te ne moraju brinuti o posjedovanju kripto novčanika i sigurnom pohranjivanju.

Brazilski QBTC11 ovlastio je Comissão de Valores Mobiliários (CVM, brazilska komisija za vrijednosne papire i burze) i Brazilska burza (B3).

Bitcoin ETF u Dubaiju predvodi 3iQ, koji posjeduje oko 1,5 milijardi dolara imovine pod upravljanjem. Izvršni direktor, Fred Pye, izjavio je u intervjuu za Reuters da će, ako ETF bude popularan, veličina fonda biti povećana.

Do sada su kripto ETF-ovi bili iznimno popularni u Kanadi. Kada su prvi započeli trgovanje na burzi u Torontu u veljači, oborili su rekorde. Purpose bitcoin ETF u prvom je danu ostvario promet u vrijednosti od 165 milijuna dolara, uključujući 80 milijuna dolara u prvom satu. 

Ulagači se nadaju da će američki regulatori odobriti bitcoin ETF ove godine. SEC je u više navrata odbacio brojne prijedloge zbog zabrinutosti za manipuliranje tržištem. Za reviziju SEC-a trenutačno postoji devet bitcoin ETF-ova, iako je komisija dosad odgađala donošenje odluka o svakom od njih.

19. travanj 2024 14:33