Svijet
StoryEditor

Cathie Wood prognizora da bitcoin može doseći 500.000 dolara

28. Svibanj 2021.

Elon Musk i 'ESG pokret' odgovorni su za nedavni pad cijena kriptovaluta, izjavila je utjecajna fond menadžerica na jučerašnjoj konferenciji CoinDesk Consensus 2021. Cathie Wood, osnivačica tvrtke Ark Investment Management, izjavila je da se bitcoin, koji je u posljednjih nekoliko tjedana izgubio i preko 50 posto svoje vrijednosti, našao pod pritiskom institucionalnih ulagača zabrinutih zbog svog ekološkog profila. 

- To je potaknuto ESG (okolišnim, društvenim i upravljačkim) pokretom i tom idejom, koju je pogoršao Elon Musk, da postoje neki stvarni ekološki problemi s rudarenjem bitcoina. Velik se dio institucionalne kupnje pauzirao - rekla je Wood u unaprijed snimljenom intervjuu emitiranom u četvrtak.

Musk, koji je ohrabrio tržišta najavivši da će Tesla kupiti bitcoin za svoju riznicu i prihvatiti ga kao sredstvo plaćanja za svoje automobile, preokrenuo je smjer, šaljući cijene naniže. 

- Elon je vjerojatno dobio nekoliko poziva od institucija. Primijetila sam da je BlackRock treći najveći dioničar Tesle, a Larry Fink izvršni direktor, koji je fokusiran na ESG, a posebno na klimatske  promjene. Sigurna sam da je BlackRock zabilježio neke pritužbe i možda postoje neki vrlo veliki nositelji u Europi koji su izuzetno osjetljivi na to - rekla je menadžerica Ark Investa.

Wood, dobro poznata investitorica u inovacije, ostaje uvjerena u budućnost bitcoina, koji je opisala kao prvi 'globalni monetarni sustav na svijetu' temeljen na pravilima. Nedavno je u razgovoru za Bloomberg prognozirala da bitcoin može dosegnuti 500.000 dolara.

Na online konferenciji u četvrtak, predviđa da će središnje banke početi kupovati kripto imovinu za svoje bilance i da će se Musk dugoročno pokazati pozitivnim za bitcoin, poboljšavajući svoj ekološki profil.

- Potaknuo je puno više razgovora, puno više analitičkog razmišljanja. I vjerujem da će postati dio procesa - rekla je.

Istaknute osobe poput Lawrencea Summersa i Raya Dalia nedavno su upozorile kako bi potrošnja vlada i središnjih banaka mogla povećati inflaciju ove godine. Ali Wood, koja je poznata po konvencionalnoj mudrosti, izjavila je da je deflacija vjerojatnija. Predvidjela je 'značajan' pad cijena sirovina i da će tehnologija poput umjetne inteligencije i blockchaina imati utjecaj na smanjenje troškova poslovanja.

- Kako vrijeme prolazi, mislimo da je mnogo veća vjerojatnost deflacije. Znam da većina ljudi misli da je to ludo, s obzirom na to što se događa. Međutim, već smo vidjeli pad u nekim cijenama sirovina - kazala je.

To bi zauzvrat moglo navesti neke kreatore politika na tržištima u nastajanju (emerging markets), ili čak eurozoni, da usvoje 'hard money', uključujući bitcoin.

- Na tržištima u nastajanju, ako cijene sirovina skoče, mnoge od njih povezane su s cijenama sirovina i njihove valute bit će pod pritiskom. Ne bih se iznenadila da neke od tih središnjih banaka na tržištima u nastajanju počnu akumulirati bitcoin jer znaju da im valute propadaju i da će biti u opasnosti kako rezerve budu padale - rekla je Wood.

U svom nastupu na Konsenzusu ovog tjedna, Dalio je izjavio da bi bitcoin mogao postati žrtva vlastitog uspjeha, tj. da će ga vlade pokušati zabraniti jer postaje konkurentskom prijetnjom. Ali Wood misli da su vlade naučile kako su inovacije ključne za dugoročni rast i da se tehnologija, bilo da se radi o kriptovalutama ili internetu, zapravo ne može zaustaviti.

Wood je također poručila kako je vrlo sretna što je Gary Gensler, za kojeg se zna da je otvorenog uma prema kriptovalutama, postavljen kao novi šef SEC-a.

Wood je konstatirala da se bitcoin dokazao kao skladište vrijednosti i kao način zaštite od oduzimanja bogatstva. Rekla je da posjeduje potencijal postati platnom mrežom nakon uvođenja rješenja poput Lightning mreže. Ali Ark Invest sve je više usredotočen na ethereum, nakon što je uložila u Grayscale's Ethereum Trust i zaposlila rudara ethereuma u svom timu za analizu financijskih tehnologija. Wood je nadodala kako su zaintrigirani stablecoinima i decentraliziranim financijama i nezamjenjivim tokenima (NFT).

Što se tiče Muska, Wood misli kako će pomoći bitcoin rudarima da 'ozelene' svoje poslovanje.

- Revizija onoga što su rudari, pogotovo u Sjevernoj Americi, spremni učiniti oko toga koliko njihove potrošnje električne energije generiraju obnovljivi izvori energije, razjasnit će tu temu. Time će se potaknuti ubrzanje usvajanja obnovljivih izvora energije. - zaključila je Wood.

25. travanj 2024 09:55